שתף קטע נבחר
 

עצמאות למשתמשי המריחואנה

קבלו תשע סיבות לכך שהגיע הזמן שהמריחואנה תהיה חוקית

לכבוד יום העצמאות שחגגנו אולי הגיע הזמן שאזרחי ישראל יוכל סוף סוף לבחור באופן עצמאי איך הם מבלים את זמנם הפנוי. יש אין-ספור סיבות לכך שכל אזרח שקול, מעשן או לא, יתנגד לאיסור המיותר הזה. ברשותכם, הייתי רוצה למנות כמה.

 

1. היא עולה לנו הרבה כסף: בישראל בשנת 2013 כשליש מהתיקים הפליליים בנושאי סמים שנפתחו - יותר מעשרת אלפים תיקים בסך הכול - נגעו לשימוש אישי במריחואנה. על-פי דו"ח שמרני במיוחד של המכון לחקר ירושלים מדובר על כ-700 מיליון שקלים בשנה לפני שלקחנו בחשבון את העלויות של מערכת המשפט, בתי הסוהר ושרותי המבחן.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

כל מה שהמגילה מחקה / יוסי סוכרי

בין ג'נין לבואנוס איירס / רן, לוחם שייטת

 

2. כי זה נורמטיבי: גם לפני הנתונים השמרניים ביותר, כרבע מיליון אזרחים צורכים מריחואנה. רבע מיליון המפוזרים היטב בכל חתכי החברה ומגיעים בכל הגזעים, המגדרים, רמות ההשכלה והשכר. הנצחת מעמדם הפלילי של מאות אלפי אנשים על צריכת חומר שמעולם לא התבצע לגביו דיון ציבורי אמיתי לא תורמת לכלום מלבד משבר אמון בין האזרחים למשטרה.

 

3. כי מעולם לא היה דיון ציבורי רציני בנושא: אנחנו חיים בחברה שמתיימרת להיות ליברלית, ובחברה שכזו נטל ההצדקה הוא על מי שמבקש להטיל את האיסור. אם ההחלטה להפליל צרכני מריחואנה הייתה נופלת בעקבות ועדה שקופה שהתחשבה בדעותיהם של מומחים לדבר - מילא. זה לא המצב. הפללת המריחואנה החלה בארץ בעקבות לחצים מצדה של ארצות הברית. ההיסטוריה של הפללת המריחואנה בארצות הברית חושפת מופת של אינטרסים צרים, ופוליטיקה צינית שרכבה על גבי גזענות ופחד מזרים. מי שלא מאמין מוזמן לחפש בגוגל.

 

4. כי הפללה לא גורמת לאנשים לעשן פחות: גם אם נקודת ההנחה שלכם היא שצריך למנוע מאנשים לעשן, הפללת משתמשי הקצה היא לא הדרך לעשות זאת. סקירה ביקורתית של כל התקדימים ההיסטוריים מוכיחה באופן מובהק עד כאב שאין כל מתאם אמיתי בין הפללה להורדת הצריכה של כל חומר כלשהו. אני מזמין את הספקנים לקרוא על ההשלכות של מדיניות האי-הפללה במספר מדינות ברחבי העולם, עם דגש על פורטוגל.

  

5. כי הדרך לצמצם את התופעה היא דרך חינוך: אם אנחנו רוצים שאנשים יעשנו פחות, צריך לחנך אנשים באופן כן ושקוף, לא באמצעות קמפייני הפחדה מגוחכים ולא משכנעים ולא באמצעות איסורים פטרוניים והרסניים.

 

6. כי זה מייצר שוק של אלטרנטיבות גרועות יותר (ולרוב חוקיות): מספר האנשים שנפגעו מסמי פיצוציות מרקיע שחקים. מריחואנה היא בעלת פוטנציאל ההרס הנמוך ביותר. נכון, הייתי מעדיף שבני נוער יתרחקו מכל דבר פסיכואקטיבי - אבל אם כבר, אני מעדיף בהרבה שייחשפו למריחואנה מאשר לנייס גאי, אלכוהול או לדבק מגע.

 

7. כי תאוריית סם המעבר הופרכה מזמן: זה מאוד פופולרי לומר שמי שמעשן היום יזריק מחר - אבל זה פשוט לא נכון. הנתון הסטטיסטי היחיד שכביכול מעיד על כך הוא שרוב הנרקומנים התחילו את דרכם בעישון גראס. אך עשרות מחקרים הגיעו למסקנה שהקשר הוא דווקא נסיבתי - נרקומנים צרכו מריחואנה משום שמריחואנה זמינה יותר באוכלוסיות שמהן צומחים נרקומנים. הנתון הזה זכה לאישוש מרשים בעקבות גל האי-הפללה העולמי האחרון, שדווקא הביא איתו ירידה משמעותית בשיעור הנרקומנים (ועמו בשיעור האיידס, הפשיעה וכו').

 

8. כי אין שוויון בפני החוק: פקודת הסמים המסוכנים בצורתה הנוכחית אינה דמוקרטית. במרכזה עומדת רשימה של חומרים הנחשבים למסוכנים והבחירה לשים בה חומר זה לעומת אחר אטומה לציבור. ההחלטות הללו מתבצעות במחשכים ואין לנו דרך לדעת אילו אינטרסים צרים משפיעים עליהן. בשורה התחתונה, צרכן קנאביס הוא עבריין פלילי בעוד צרכן אלכוהול איננו, כאשר הצדקה לאפליה הזאת לא נדרשה בשום שלב. זאת לא התנהלות דמוקרטית.

 

9. כי אז לא תצטרכו לשמוע יותר על לגליזציה: נראה לי שזה ישאיר את כל הצדדים מרוצים.

 

הכותב הוא סטודנט לתואר שני במתמטיקה, מפתח אלגורתמים בחברת היי-טק וצרכן ארעי של מריחואנה.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אין שיח ציבורי רציני. ארכיון
צילום: AFP
מדעי הדשא של שי
מומלצים