עליבאבא: המורה לאנגלית שייסד אימפריה
מורה לאנגלית, מעיר לא מרכזית בסין, עם טונות של אמביציה ורצון ללמוד, לדבר ולהבין אינטרנט. כך ג'ק מא ייסד את ענקית האינטרנט מסין וכעת מוביל אותה אל מה שצפויה להיות ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה של וול סטריט
ג'ק מָא, המייסד הראשי ונשיא קבוצת עליבאבא, הוא בין אנשי העסקים הסינים הבודדים שמדברים אנגלית טובה. אין זה פלא, את יסודות השפה רכש בתחילת דרכו כשהיה מורה לאנגלית בסין.
לטורים נוספים של טל רשף
מספרים כי כבר בנעוריו הוא חלם ללמד אנגלית ולכן שהה במשך שעות ארוכות בבתי מלון, שם פגש תיירים רבים ותירגל ניהול שיחות באנגלית. השפה הבינלאומית שירתה אותו היטב בהמשך הדרך. בנוסף לשפה שלמד הוא פיתח גם את כישרון המשחק שרכש מהוריו - שחקנים ומספרי סיפורים. הוא מתראיין רבות לכלי תקשורת מהעולם ועושה שימוש בכישורים הבין-אישיים שלו על מנת לקדם את עסקיו וגם את תדמיתו. כמתראיין הוא הבין שמאזינים אוהבים סיפורים והוא מספק אותם בשמחה.
שווי שוק של 150 מיליארד
אחד הסיפורים היותר ידועים שלו הוא כיצד עשה את צעדיו הראשונים בעולם האינטרנט. הוא מספר כיצד החל את הפעילות של עליבבא כאשר הזמין לדירתו שבהנגז'ו חברים, אנשי מדיה וטכנולוגיה והדגים להם דרך מודם איטי כיצד ניתן להתחבר מסין לאתר אינטרנט. האמצעים ששירתו אותו היו כה דלים שהיו נחוצות מספר שעות עד שהדף של האתר עלה במחשב, ובינתיים הם שתו, סיפרו בדיחות, שיחקו קלפים ועישנו. כבר אז הוא ידע לשלב בין טכנולוגיה, מדיה וקשרי אנוש כחלק מדרך הגואן שי הסינית (האמנות של יצירת חיבור חברתי).
בימים אלה מגיעה הדרך שהחלה בסלון ביתו לשלב חדש, בינלאומי במיוחד: הקבוצה שאותה הוא מוביל יוצאת להנפקה בבורסה אמריקנית וצפויה להיות אחת ההנפקות הגדולות בהסטוריה. על מנת להבין את הרקע העסקי חיוני לרשום שזאת חברה בבעלות פרטית שעד כה לא פירסמה דו"חות ציבוריים מלאים, אך ההערכות מדברות על שווי שוק של למעלה מ-150 מיליארד דולר, עם הכנסות של למעלה מ-3 מיליארד דולר ברבעון האחרון של 2013 לבדו ומהם כ-1.4 מיליארד דולר רווח.
זאת כאמור לא חברה יחידה, אלא קבוצת חברות השולטת על נתח אדיר של שוק שירותי האיטנרט הסיני, שהוא הגדול בעולם. הקבוצה כוללת חברות המספקות שירותי ענן, תשלום און-ליין, אתרים, בלוגים ואף מדיה חברתית סינית, וכמובן הליבה שממנה היא החלה: רכישות באינטרנט. כל אלה מספיקים על מנת ליצור התעניינות אדירה בשוק. הצפי הוא שההנפקה תגרוף כ-20 מיליארד דולר ותהפוך להיות ההנפקה הגדולה ביותר אי פעם של חברת טכנולוגיה.
מכישלון להצלחה
אותו ג'ק מא, שבנה את עיקר ההצלחה הזאת בעשר אצבעותיו, הוא דמות יוצאת דופן. הוא אדם קטן קומה וכריזמטי. העיר ממנה הגיע היא הנגז'ו, עיר לא מרכזית הממוקמת במערב הארץ ונלחמת על מקומה מול הענקיות בייג'ינג, שנז'ן ושנגחאי.
בתחילת דרכו הוא דווקא נכשל בבחינות הכניסה ללימודי הוראת האנגלית, למרות שכאמור הקדיש שעות רבות לשיחות עם תיירים. חשוב לזכור כי בסין כישלון בבחינות הוא בושה לנכשל ולמשפחתו, אך כל זה לא עצר אותו.
הוא המשיך הלאה, עסק בהדרכת תיירים ובתרגום, ניסה להקים חברת דומה לדפי זהב בסין, וגם כאן נכשל. תוך כדי כך אסף מספיק מידע על מנת להתחבר לאינטרנט מדירתו, ולהקים את החברה שלו שהייתה זאת שהזניקה אותו למעלה. עם זאת, עד היום הוא טוען כי אינו מבין בטכנולוגיה.
הוא אחד מאנשי העסקים המצליחים ביותר בעולם כולו, כאשר החברות שבשליטתו מגלגלות כ-2% מכלל הפעילות העסקית של סין כולה, המעצמה הכלכלית השניה בגודלה בעולם. הוא אדם עשיר בצורה בלתי רגילה, אך לא מסתפק בכך וממשיך במרץ לפתח את עסקיו וכעת גם מנפיק אותם מחוץ לסין.
למרות כל אלה נראה שחלק מרכזי מהעניין שלו מופנה לכיוונים בלתי אופיינים כלל לעשירי סין. הוא מתנגד קולני לציד האכזרי של כרישים, והאתרים בבעלותו אוסרים על פירסום ואספקת סנפירי כריש. הוא תורם סכומים גדולים למטרות חברתיות, ובעיקר למלחמה בעוני, ובגיל 48 התפטר מתפקיד המנהל הכללי הביצועי של עליבאבא, ושמר רק על תואר הנשיא, על מנת להקדיש את זמנו למטרות אחרות, כשהראשונה בהן היא המאבק בזיהום האוויר בסין, שבו הוא רואה את האוייב מספר אחד על עתיד המדינה.
מא הוא פטריוט סיני ומדינתו תופסת מקום מרכזי בדבריו ובמעשיו. הוא בונה את הקריירה שלו בתיאום עם המפלגה הקומוניסטית ששולטת במדינה והבלוגים שבבעלותו לא מאפשרים התבטאות כנגד הממשל, מתוך הבנת מבנה הכלכלה של סין. הוא יודע לשעשע אנשים במשחקי קלפים ושתייה למטרות עסקיות. אך למרות כל אלה דווקא את שם הקבוצה שייסד בחר דווקא כשהיה בביקור בארה"ב. וזה עוד אחד מהסיפורים שהוא אוהב לחלוק עם אנשי התקשורת - כיצד בחר את השם עליבאבא.
לדבריו, הדבר קרה כאשר היה בסן פרנסיסקו וחיפש אחר שם שמתקשר אל עושר וניצולו למטרות חיוביות. שם שיהיה מוכר בקרב ציבורים רחבים של לקוחות. מא ישב בבית קפה בעיר כשלפתע עלה במוחו השם עליבאבא - כשמו של אותו בחור כפרי פשוט שלקח את אוצרות 40 השודדים וחילק לאנשי הכפר שלו. מא, פנה אל האנשים שישבו סביבו בבית הקפה ושאל אותם על הדמות והסתבר כי כולם הכירו אותו ואת הסיפור שמאחוריו וכשיצא מבית הקפה החליט כי כך תיקרא החברה שיקים. והשאר - היסטוריה.
היום, ג'ק מא הוא אייקון וגיבור בסין. יזמים צעירים רואים בו מודל לחיקוי והוא מתואר לא פעם כ"סטיב ג'ובס הסיני". עובדים שלו בעבר ובהווה מהססים למתוח עליו ביקורת כי הוא ידוע כאדם שמחליט ומוביל וככזה שלא אוהב ביקורת ואופוזיציה מכל סוג, כשהעוצמה שבידיו יכולה להיות הרסנית כלפי מי שניצב בדרכו. כן, הוא יודע להיות נוקשה ותוקפני באותה קלות בה הוא יכול להיות נעים ותקשורתי. כנראה שככה זה כשאתה בן של שחקנים.
אז מה צפוי לו בהמשך? האדם המוכשר ורב העוצמה הזה שולט כאמור בשוק האינטרנט הסיני, שוק ענק בגודלו, שעוד צפוי להמשיך ולגדול למימדים עצומים. נכון להיום, רק כמחצית מתושבי סין גולשים באינטרנט, ולכן חוזים כי אחרי שהמדיה הזאת תחלחל ותגיע לרוב הבתים בסין כלכלת המדינה תצמח לכמעט פי 4 מגודלה כיום. כלומר, שצפי הצמיחה של עליבאבא עומד על פי 8 מהגודל האימתני שלה היום, וכל זה עוד לפני שדיברנו על חדירה לשווקים זרים.
נפוליאון, אדם קטן קומה אחר שהעולם ידע פעם, ידוע כמי שאמר כי סין היא ענק ישן, וביום בו היא תתעורר, העולם כולו ירעד. הסימנים לכך עומדים כנראה להיראות בקרוב גם על צגי הבורסות בארה"ב.
טל רשף הוא יועץ עסקי ובין תרבותי לשוקי מזרח אסיה, יועץ ומרצה לעסקים בסין , מחבר הספר "המדריך הישראלי לעסקים בסין"