כחלון: "תוכנית לפיד חצי אפויה ומסוכנת"
בכנס בנושא נדל"ן במכללת נתניה תקף השר לשעבר משה כחלון את תוכנית המע"מ של שר האוצר, יאיר לפיד, וטען: "התוכנית גרמה להקפאת השוק, אי אפשר להוציא תוכנית חצי אפויה - כל פתרון חייב לעמוד על שתי רגליים"
"התוכנית להורדת המע"מ של לפיד מסוכנת וגרמה להקפאת השוק, אי אפשר להוציא תוכנית חצי אפויה - כל פתרון חייב לעמוד על שתי רגליים". כך תקף הבוקר (ה') השר לשעבר משה כחלון, יו"ר המרכז לרפורמות ומנהיגות במכללה האקדמית נתניה, את תוכניתו של שר האוצר להשית מע"מ של 0% על רכישת דירות חדשות מקבלן עבור מחוסרי דיור.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet
- אריאל באופקים: נשלב דיור ציבורי עם תמ"א
- תוכנית רשות המסים לשחרור קרקעות לבנייה
- חיפה תפחית 1,000 דירות ממורדות לינקולן
בכנס שנערך במכללה בנושא "נדל"ן על פרשת דרכים", בשיתוף פורום הנדל"ן של איגוד החברות הציבוריות, הוסיף כחלון כי "נכון שבינואר דיברנו על הורדת המע"מ - אבל זה עדיין חצי אפוי. אי אפשר לטפל רק בהיצע אם לאנשים לא יהיה להם כסף לקנות דירה. כל פתרון, הן בצד ההיצע והן בצד הביקוש, חייב לעמוד על שתי רגליים".
לדבריו, "המהלכים האחרונים גרמו להקפאה ברכישת הדירות. כשעושים רפורמה, אי אפשר לעשות אותה לעוד שנה - תקופת המעבר היא מסוכנת. כשעושים רפורמה צריך לדאוג שמחר בבוקר היא תתקיים". כחלון התייחס להיצע הדירות והקרקעות וציין כי "המדינה צריכה להפוך דירות 3 חדרים למוצר הכי מבוקש. כמו בסלולר, גם בתחום הנדל"ן הצרכן הקטן מסבסד את הגדול והמאוגד - זה קורה גם בבנקים, בעמלות, בדמי הניהול".
השר לשעבר המשיך להתייחס לרפורמה שהנהיג בשוק הסלולר ואמר עוד כי "כשעשינו את הרפורמה בסלולר, רצינו להפוך את המקופחים לאנשים הכי חשובים למערכת. איום בתחרות יעיל כמו תחרות - יצירת אלטרנטיבה היא דבר מאיים וצריך ליצור אותה. כדי לעשות זאת עם דירות 3 חדרים, המדינה צריכה לתת את הקרקע בחינם - ולהתנות באיזו מהירות, איכות ומחיר תהיה הבנייה. שוויון בנטל זה לא רק לגייס חרדים, שוויון בנטל זה גם שהחזק ייתן קצת לחלש".
"למדינת ישראל יש מונופול על הקרקע - רשות מקרקעי ישראל היא הבעלים של 93% מהקרקעות", הוא המשיך. "במונופול מתאימים את ההיצע לביקוש ומווסתים מחירים במיסוי ובמחירי הקרקע. כשעושים את מה שרשות מקרקעי ישראלי עושה בארה"ב - הולכים לכלא.
"המדינה לקראת 20 השנים הבאות חייבת לשנות את החזון החברתי שלה, וליצור 4 מרכזים חזקים. אסור שתושבי עיר הבה"דים בנגב יחזרו לישון ברמת השרון. צריך לתכנן וצריך לקבל החלטות מנהיגותיות עכשיו שיכילו את הגידול של המדינה. למה לא להשקיע עכשיו 10 מיליון שקל לתכנון הקמת רכבת תחתית בבאר שבע? בתל-אביב זה כבר לא יקרה כי היא צפופה מדי", קבע כחלון.
"ככל שמדברים יותר - כך מחירי הדירות עולים"
אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, התייחס אף הוא לרפורמה בשוק הסלולר אך טען את ההיפך. "ככל שמדברים יותר - כך מחירי הדירות עולים יותר. שוק הנדל"ן זה לא הסלולר", אמר דנוס, "יש להתייחס לשוק הנדל"ן כשדה מוקשים לא קטן - וייעצתי את זה גם לפולטיקאים שלצערי לא קיבלו את העצה".
לדבריו, "באזורי הביקוש, מדינת ישראל כמעט נטולת מענה ולכן מתחילים לפנות בסיסי צה"ל. גם אם המדינה תחליט לחלק דירות בחינם, היא תשפיע על 20% אולי - לא על דירות יד שנייה. מאיפה יביאו את כל המיליארדים שלפיד הבטיח? אנו לא נמצאים פה לצערי בפרשת דרכים אלא במחלפים".
חיים פרייליכמן, מנכ"ל בנק אגוד לשעבר, הדגיש שריבית בנק ישראל נמצאת בשפל של כל הזמנים: "כדי להגדיל את ההיצע יש להתחיל בבנייה", אמר. "הנתונים מצביעים על כך שלמדינה לוקח 13 שנה להתחיל לבנות מרגע שקיבלה החלטה על מלאי דירות חדשות. זה טירוף. מצער שהמדינה הפסיקה ביום אחד את התמיכה בזוגות צעירים. ראשי ערים במדינת ישראל לא רוצים דיירים - הם רוצים מסחר וזה מה שמביא לטירוף".
ד"ר רינה דגני, מנכ"לית מכון גיאוקרטוגרפיה, התייחסה אף היא להכרזות הממשלה בתחום הנדל"ן וטענה כי אלה "גורמות לירידה חדה בקניית דירות בחודשים האחרונים". לדבריה, "זוגות נשארים על הגדר ולא ממהרים לרכוש דירות. מבדיקות שערכנו עולה כי כ-30% מהציבור דחו את ההחלטה לרכוש דירה ורק 3% הקדימו". היא הוסיפה כי הבעיה היא שהמדינה "מתכננת 100 אלף יחידות דיור ביישובים שפשוט לא יכולים לקלוט מסה כל כך גדולה של תושבים. מישהו בממשלה צריך להבין שזוגות צעירים הם המפתח, גם המשקיעים מאוד חשובים".