בדקה ה-90 / הספירה לאחור לקראת המונדיאל
בקוריטיבה חסרים 27 אלף מושבים ביציע המרכזי, אלפי פועלים עובדים סביב השעון כדי להשלים את העבודות בשלושה אצטדיונים, התשתיות עוד לא מוכנות, האזרחים מוחים והמארגנים חוששים לביטחונם של האוהדים. בעוד כחודש גביע העולם ייצא לדרך וההכנות עדיין צולעות, אבל בברזיל בטוחים שהכל יהיה מוכן. בדקה האחרונה כמובן. "מר עולם", הבלוג של נדב יעקבי
33 יום נותרו עד שריקת הפתיחה של המונדיאל. ב-12 ביוני, בשעה 23:00 שעון ישראל ייצא לדרך טורניר גביע העולם ה-20 במספר, כאשר ברזיל, הנבחרת המארחת, תתמודד עם קרואטיה ב"ארנה קורינתיאנס", האצטדיון החדש שנבנה בעיר סאו פאולו.
אלא שנכון לעכשיו, העבודות באצטדיון המפואר עדיין לא הושלמו. 12 אצטדיונים יארחו את 64 משחקי המונדיאל, אבל בשלושה מהם – בסאו פאולו, בקוריטיבה ובקויאבה - אלפי פועלים עובדים 24 שעות ביממה כדי שהכל יהיה מוכן בשריקת הפתיחה.
"ברזיל היא מדינה של הדקה האחרונה", אמר איירטון אוראטס, אחד מאותם אלפי פועלים שעובדים במתחם האצטדיון בקוריטיבה, לכתבים הבינלאומיים שבאו השבוע לעקוב מקרוב אחר התקדמות העניינים. "הכל יהיה מוכן, אבל כמו תמיד, בדקה האחרונה. חסרים רק הפרטים האחרונים", הוא הוסיף בחיוך. במקרה של האצטדיון בקוריטיבה אותם "פרטים אחרונים" הם 27 אלף מושבים ביציע המרכזי...
לפני כחודש, כאשר ג'רום ואלקה, מזכ"ל פיפ"א, ביקר בברזיל כדי לבדוק את מצב ההכנות, הוא לא היה כל כך משועשע ומחוייך. למען האמת הוא היה די מזועזע. עד כדי כך שבפיפ"א איימו כי יפסלו את האצטדיון בקורטיבה ויעבירו את ארבעת המשחקים שאמורים להתקיים בו לעיר אחרת.
אבל זה היה מאוחר מדי לעשות שינוי כה דרמטי, אחרי שההגרלה כבר נערכה, אחרי שהמשחקים נקבעו, אחרי שכל הכרטיסים נמכרו, אחרי שעשרות אלפי תיירים ואלפי אנשי תקשורת כבר הזמינו בתי מלון וטיסות פנימיות.
ג'רום ואלקה מבקר באצטדיונים בברזיל
אז האצטדיונים עצמם יהיו מוכנים, בכך אין כמעט כל ספק. אבל לארגן מונדיאל בשנת 2014 זה הרבה יותר מאשר לבנות אצטדיונים. כך למשל רק בשישה מתריסר האצטדיונים תהיה רשת וויי-פיי, בניגוד למה שהובטח, מה שעלול לגרום לבעיות קשות ביותר לאנשי התקשורת, שינסו להעביר את הכתבות והצילומים שלהם. בחלק מהאצטדיונים גם לא תהיה אפשרות להעברת נתונים בדור הרביעי של טלפונים הסלולריים.
כשברזיל קיבלה על עצמה את אירוח המונדיאל, ב-2007, הנשיא דאז, לולה, אמר: "כדורגל הוא לא רק ספורט עבורנו, הברזילאים. זה הרבה יותר מכך, זה השגעון הלאומי". והדברים עוררו אופוריה אדירה בקרב 200 מיליון הברזילאים, שחיכו לאירוח המונדיאל השני שלהם מאז 1950.
אלא שבמהלך שבע השנים שלפו מאז הרבה דברים השתנו. הצמיחה הכלכלית האדירה, שהפכה את ברזיל לכלכלה החמישית בגודלה בעולם, נבלמה. ההבטחות שכמעט כל תקציב אירוח המונדיאל יגיע מהשקעות פרטיות, הופרו בזו אחר זו. וכעת ברור שכמעט כל 12 מיליארדי הדולרים שהושקעו הגיעו מתקציבי הממשלה, או במילים אחרות: מכספו של משלם המיסים.
צפו: אצטדיוני המונדיאל
לולה כבר אינו הנשיא ובמקומו נבחרה הנשיאה דילמה רוסף. לפני כשנה, כאשר ברזיל אירחה את גביע הקונפדרציות, החזרה הגנרלית למונדיאל, רוסף התקבלה בשריקות בוז מחרישות אוזניים בטקס הפתיחה באצטדיון המרקאנה בריו דה ז'ניירו.
76 אלף הצופים הביעו את מחאתם כנגד השחיתות, כנגד ההוצאה הכספית הענקית, וביטאו את רחשי ליבם של מאות האלפים שיצאו באותם ימים להפגנות ענק בכל רחבי המדינה.
המחאה לא הייתה כנגד המונדיאל עצמו ובטח שלא כנגד נבחרת ברזיל והשחקנים, כפי שניתן היה לחשוב תחילה. זו הייתה מחאה עממית כלפי השלטון המושחת, שביזבז כל כך הרבה מיליארדים על אירוע שנמשך כחודש ימים, במקום להשקיע בבניית בתי חולים ובתי ספר.
המאה היא לא רק כנגד ממשלת ברזיל אלא גם נגד פיפ"א, ההתאחדות הבינלאומית, שמוצגת כגוף מושחת שכל מטרתו להרוויח על גבם של הברזילאים.
המבקר החריף ביותר כנגד פיפ"א הוא רומאריו, כוכב העבר שהפך לפוליטיקאי. רומאריו, שהיה הכוכב הגדול של ברזיל בזכייה בגביע העולם לפני 20 שנה בארה"ב, אמר כי זו שערוריה שפיפ"א מציבה לברזיל דרישות מחמירות ולאחר מכן לוקחת כמעט את כל ההכנסות, ממכירת זכויות השידור, זכויות הפרסום ואפילו מכירת הכרטיסים – ולא משלמת על כך אגורה אחת של מס.
בסקר שנערך לא מכבר בעיר קוריטיבה, אחת הערים המבוססות ביותר בברזיל, 57.5 אחוזים מהנשאלים אמרו כי הם נגד אירוח המשחקים בעירם. 87.5 אחוז מהנשאלים אמרו כי הם מתנגדים לכך שהשלמת האצטדיון תיעשה בעזרת כסף ציבורי.
שלא יהיו אי הבנות, המחאות וההפגנות יציפו את עריה של ברזיל ביתר שאת בתקופת המונדיאל. מארגני המחאה יודעים שעיני כל העולם יופנו לעבר ברזיל במשך החודש הזה, ומבחינתם זו תהיה הזדמנות פנטסטית לקדם את האג'נדה שלהם ולהפעיל לחץ על הממשלה, שכמובן תנסה להראות את הפנים היפות של ברזיל לעולם.
הנשיאה דילמה רוסף נעדרה ממשחק הגמר של גביע הקונפדרציות, כאשר ברזיל הביסה את ספרד אלופת העולם 0:3. וכעת נותר לראות האם תיעדר ממשחק הפתיחה של המונדיאל, מחשש למבוכה גדולה מול כמעט מיליארד צופי טלוויזיה ברחבי העולם. ביום חמישי חנכה הנשיאה דילמה רוסף את האצטדיון בסאו פאולו, למרות שעדיין לא הושלם, ובשבוע הבא היא אמור לחנוך גם את האצטדיון בקוריטיבה.
באצטדיון בסאו פאולו, ביתה החדש של קורניתיאנס, הקבוצה הפופולרית ביותר בעיר, עדיין לא התקיים משחק רשמי, למרות שכר הדשא במצב מצויין וכך גם חדרי ההלבשה.
היו לא מעט עיכובים בהשלמת הפרוייקט כאשר התקלה החמורה ביותר התרחשה בנובמבר האחרון, כאשר מנוף ענק, שנשא חלקים מהגג, התמוטט ושני פועלים נהרגו. העבודה נעצרה ורק אחרי שהאירוע נחקר ו-1.5 מיליון דולר שולמו כפיצויים למשפחות ההרוגים, היה האפשר להמשיך בעבודות.
לפני עשרה ימים התקיימו באצטדיון שני משחקים בין קבוצות של הפועלים שבנו אותו, מול כמה מאות בני משפחה. המשחק הרשמי הראשון יתקיים בו ביום ראשון בשבוע הבא, 18 במאי, כאשר קורינתיאנס תארח את פיגיירנסה במסגרת המחזור החמישי של הליגה הברזילאית.
במשחק הזה יותר להכניס רק 50 אלף צופים ליציעים, מאחר ולפחות יציע אחד עדיין לא כשיר לקלוט את האוהדים. במשחק הפתיחה ב-12 ביוני, כשברזיל תשחק מול קרואטיה, כולם משוכנעים שיהיה ניתן למלא את כל היציעים ב-68 אלף אוהדים.
כשברזיל חגגה ב-2007 את ה"זכייה" באירוח המונדיאל - כשלא היו מועמדות אחרות – ההבטחה הגדולה הייתה שחוץ מאשר כבוד גדול, הפרוייקט הלאומי הזה יביא גם לפיתוח מואץ של התשתיות, בעיקר בתחומי התחבורה והתקשורת, שיישארו כמובן גם שנים אחרי שהמונדיאל יסתיים.
אז כן, בחלק מהערים שדות התעופה אכן הורחבו ושופצו, ונסללו גם כמה כבישים מרשימים. אבל רשימה ארוכה של פרוייקטים שאמורים היו להיות מושלמים מזמן נמצאים במקרה הטוב באמצע הדרך. למשל הרכבת הקלה בסאו פאולו שמוליכה לשדה התעופה, או מערכת החשמליות בסלבדור, מנאוס וקויאבה. חלק מהפרוייקטים יושלמו, אולי, בעוד שנה או שנתיים. ויש גם כאלו שיישארו רק בתיקי המתכננים.
ואסור לשכוח, שנתיים אחרי המונדיאל תתקיים האולימפיאדה בריו דה ז'ניירו. ג'ון קואטס, סגן נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי שביקר באחרונה בעיר אמר: "מבחינת ההכנות, זה המצב הגרוע ביותר שראיתי בחיי".
ולמרות כל זאת, כששריקת הפתיחה תישמע ב-12 ביוני, אף אחד כבר לא ידבר יותר על פרוייקטים ותשתיות, על מנופים שנפלו ועל פועלים שנהרגו. העולם יתמכר, כמו בעל ארבע שנים, לכדורגל.
מעבר למיליארדים שיצפו במשחקים בשידורי הטלוויזיה, יהיו גם כ-600 אלף איש שינהרו מכל העולם כדי לצפות במשחקים באצטדיונים עצמם, ביניהם גם כמה אלפי ישראלים שכבר רכשו במיטב כספם חבילות, שהפעם הן יקרות במיוחד.
ממשלת ברזיל יודעת שכדי שהמונדיאל ייחשב להצלחה, מעבר לכדורגל טוב ומרתק, חשוב מאוד שהתיירים שיגיעו למדינה ירגישו בטוחים. וזה לא עניין פשוט במדינה שידועה באחוזי הפשיעה והאלימות הגבוהים השוררים בה.
כמעט כל כוחות המשטרה והצבא של ברזיל גוייסו לפרוייקט האבטחה בחודש של המונדיאל. מדובר על מבצע שעלותו מוערכת בכ-750 מיליון דולר, ובו יהיו מעורבים כ-150 אלף שוטרים וחיילים שיפטרלו ברחובות 12 הערים, ו-20 אלף אנשי אבטחה שיפעלו בתוך האצטדיונים.
אלדור בלו, שר הספורט של ברזיל, אמר בשבוע שעבר: "לכל מדינה יש את הטרגדיות ואת האתגרים שלה, ולנו יש בעיות לא פשוטות הקשורות לביטחון האוהדים במונדיאל".
אבל לאור דיווחים בתקשורת האנגלית על מקרי הרצח הרבים בעיר מנאוס, שבה אנגליה תשחק מול איטליה ב-14 ביוני, הוא אמר בציניות: "לא נראה לי שלאנגלים תהיה במנאוס סכנה גדולה יותר מאשר בגבול העיראקי עם אפגניסטן, שם נהרגו מאות לוחמים צעירים".
ויחד עם זאת, עם כל דיווח על עיכובים בבנייה, או על מקרה אלימות כזה או אחר, השעון לא עוצר. חלק מ-32 המאמנים כבר הודיעו על הסגלים הסופיים שלהם, בימים הקרובים יסתיימו הליגות והשחקנים יתחילו להתארגן לקראת מחנות האימונים ומשחקי הידידות האחרונים. באוויר מתחיל לעלות הריח המוכר הזה, שכבר כמעט ושכחנו ממנו בארבע השנים שעברו. יש ריח של מונדיאל באוויר. עוד מעט זה מתחיל.
ynet ספורט ברשתות החברתיות:
צפו בגול מחצי מגרש בקבוצת הנשים של ברצלונה
מי עצר את האוהד שפרץ למגרש בסלובקיה? צפו