שתף קטע נבחר

 

הסוף לחגיגה? הנפט והכסף נגמרים לנורבגיה

ה"בום" שממנו נהנה מגזר האנרגיה הנורבגי תם - האם מודל הרווחה הנדיב בעולם בסכנה? "יש סיכוי למשבר כמו זה שפקד את פינלנד כשנוקיה קרסה"

התנופה האדירה שממנה נהנה מגזר האנרגיה של נורבגיה הולכת ומתפוגגת שנים לפני התחזיות. היא מותירה כלכלה נורבגית שאינה מוכנה לעידן שאחרי הנפט והדבר מאיים על שרידותו לטווח הארוך של מודל הרווחה הנדיב ביותר בעולם.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

הוצאות גדולות במגזר האנרגיה העלו את המשכורות ואת ההוצאות על תחומים אחרים לרמות בלתי אפשריות, לא רק עבור תעשיית הנפט והגז עצמה אלא גם עבור שאר המגזרים. השאלה כיצד תתמודד נורבגיה עם "קללת הנפט" - עושר אדיר שגורם גם לתלות לא בריאה - יכולה ללמד לקח גם את סקוטלנד, שתצביע מאוחר יותר השנה במשאל עם אם לפרוש מבריטניה. תומכי ההיפרדות מבריטניה טוענים שסקוטלנד העצמאית תוכל להסתמך לפחות באופן חלקי על ההכנסות מנפט, אולם המקרה הנורבגי עשוי להעלות סימני שאלה בנוגע לכך.

ברגן, נורבגיה. למה הנורבגים "חולים" כל כך הרבה? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ברגן, נורבגיה. למה הנורבגים "חולים" כל כך הרבה?(צילום: רויטרס)
לנורבגיה יש עודפי תקציב אדירים, דירוג אשראי מקסימלי של AAA ושיעור אבטלה נמוך, כך שפגיעה מוחשית בכלכלתה אינה צפויה בטווח הזמן המיידי. עם זאת, היא מתמודדת עם עליית מחירים, היצואנים שאינם מייצאים נפט נתקלים בקשיים, הממשלה באוסלו מבזבזת השנה 20 מיליארד דולר של כספי נפט יותר מאשר ב-2007, ומודל הרווחה הנדיב של המדינה, שתלוי בזרימה יציבה של הכנסות ממסים על נפט, עלול לגרום למצב שבו הנורבגים יגיעו לזמנים קשים יותר כשהם אינם מסוגלים להתמודד עם המציאות החדשה.

 

"בנורבגיה נראה שלוקחים את הביטחון התעסוקתי כמובן מאליו, כמעט כאילו החזקה במשרה היא אחת מזכויות האדם", אומר האנס פטר הבדל, מנכ"ל חברת Kongsberg Automotive המייצרת חלקים למכוניות. רק חמישה אחוזים מעובדי החברה שלו עובדים כיום בנורבגיה. השאר עברו למדינות כמו מכסיקו, סין וארה"ב. הוא מספר שהחברה מתמודדת עם עלויות העסקה גבוהות ואפילו עם בעיות כמו לקיחה מוגזמת של חופשות מחלה. "קצת מייאש שבנורבגיה עובדים לוקחים פי שניים ימי מחלה מאשר במקומות אחרים", הוא אומר, "עבורי זה סימן לכך שמשהו אינו כשורה".

מתקן של חברת הנפט הממשלתית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתקן של חברת הנפט הממשלתית(צילום: רויטרס)
 

עם תוצר מקומי גולמי שעומד על כ-100 אלף דולר לנפש, אורח החיים הנורבגי הפך לכזה שבו שבוע עבודה ממוצע נמשך פחות מ-33 שעות, אחד מהקצרים בעולם. שיעור האבטלה נמוך אמנם, אולם כתוצאה מההטבות יש רמה גבוהה של תת-תעסוקה - מצב שבו אדם הכשיר לעבודה מסוימת מועסק בעבודה הדורשת יכולות נמוכות יותר משיש לו להציע. נורבגיה מודרגת באופן עקבי במקום הראשון או השני במדד איכות החיים העולמי.

 

בשנת 2012 מילה חדשה נכנסה ללכסיקון הנורבגי - "to nave" - מילה שנגזרת משמה של סוכנות הרווחה הנורבגית NAV ושפירוש לחיות על סמך ההטבות מהמדינה. "כ-600 אלף נורבגים שאמורים להיות חלק משוק העבודה נמצאים מחוץ לשוק העבודה בגלל ענייני רווחה ופנסיה", אומר שר האוצר סיב ינסן.

תמרור אזהרה לסקוטלנד. אוסלו, נורבגיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תמרור אזהרה לסקוטלנד. אוסלו, נורבגיה(צילום: רויטרס)
 

מנהלי חברות וחלק מבכירי הממשל אומרים שנורבגיה צריכה להגביל את העלייה במשכורות, לקצץ מסים כפי שעשו חלק משכנותיה ולבזבז פחות כסף מההכנסות מנפט. יש האומרים שהיא צריכה אפילו להפחית את ערך המטבע שלה.

 

תעשיית הנפט אחראית לחמישית מכלכלת נורבגיה. ההשקעות במגזר הנפט, ששולשו בעשור הקודם, יודעות כעת ירידה בניגוד לתחזיות הקודמות שדיברו על גידול עקבי. חברות אנרגיה מקצצות חלק מהפרויקטים החדשניים ביותר שלהן, דבר הגורם דאגה גדולה, וממשלת נורבגיה מודה שהזמנים משתנים.

 

"ככל הנראה ה'בום' במגזר הנפט נגמר", אומר שר הנפט טורד ליאן, "אבל אנחנו לא רואים ירידה תלולה בהשקעה או בייצור. המחירים עולים יותר מדי ומהר מדי. המחירים בנורבגיה עלו קצת יותר מאשר במקומות אחרים". גם חברת הנפט הממשלתית קיצצה הוצאות וביטלה פרויקטים מתקדמים.

מומחים קוראים לצעדים משמעותיים. העיר ברגן שבנורבגיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מומחים קוראים לצעדים משמעותיים. העיר ברגן שבנורבגיה(צילום: רויטרס)
 

נורבגיה היא יצואנית הנפט השביעית בגודלה בעולם והיא מספקת כחמישית מהגז שנצרך באיחוד האירופי. אספקת הנפט ממנה חשובה

במיוחד לנוכח המתיחות של האיחוד האירופי עם מוסקבה על רקע המשבר באוקראינה, שמעלה את דאגות בנוגע לאספקה מרוסיה.

 

הכלכלן קנוט אנטון מורק אומר שנורבגיה חייבת לפעול כדי להימנע מפגיעה גדולה בכלכלתה. "ה'בום' במגזר הנפט נגמר. אם נורבגיה לא תעשה את ההסתגלויות הדרושות, אחרי עידן הנפט היא עלולה להתמודד עם משבר מבני דומה לזה שפקד את פינלנד בעקבות קריסתה של נוקיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עושר אדיר, תלות לא בריאה. מתקן נפט נורבגי
צילום: רויטרס
מומלצים