שתף קטע נבחר

הסכמה בין המדינה להדסה; מחכים לרופאים

צעד דרמטי לקראת סיום המשבר של בית החולים המצוי בגירעון גדול: ארגון "נשות הדסה" והמדינה הגיעו להסכמות לגבי תוכנית ההבראה, שהוגשה לבית המשפט. אולם הרופאים, הנושים הגדולים של הדסה, מתנגדים לרוב הסעיפים בתוכנית וייתכן שיכריזו בתחילת השבוע על צעדים ארגוניים

האם המשבר בהדסה על סף סיום? הלילה (יום ו') הוגשה התוכנית להבראת בית החולים הדסה על ידי הנאמנים לבית המשפט המחוזי בירושלים לאחר שהושגה הסכמה בין ארגון "נשות הדסה" למדינה על היקף התמיכה שתעביר הממשלה לבית החולים המצוי במשבר כלכלי עמוק. אולם כעת נותר רק לחכות לתשובת הרופאים. אם יקבלו את התוכנית, הדרך תיסלל לעבר הצלת המרכזים הרפואיים. אם לא - הדסה תלך לפירוק.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

ביום שלישי הקרוב צפויה להתקיים אסיפה שבה יחליטו הנושים אם לוותר על חלק מהחובות כלפיהם ולהציל את בית החולים או לסרב - דבר שיוביל את הדסה לפירוק. התוכנית מוגשת כמקשה אחת ולא ניתן לנהל עליה משא ומתן.

סוף למשבר? ()
סוף למשבר?

הנאמנים, עורכי הדין ליפא מאיר ואשר אקסלרוד, גיבשו את התוכנית, שתימשך עד 2020, באופן חד צדדי לאחר שלא כל הצדדים הסכימו על המתווה. הנהלת הדסה הגיעה בשבוע שעבר להסדר עם האחיות ועם עובדי המנהל והמשק, ואמש, סמוך לחצות הושגו הבנות בין ארגון "נשות הדסה" לבין המדינה. אולם כאמור טרם הושגה הסכמה עם הרופאים, הנושים הגדולים ביותר של הדסה.

 

במסגרת תוכנית ההבראה, חלקה של הדסה בהכנסות השר"פ (שירותי רפואה פרטיים) יעלה ל-30 אחוזים, זאת אף על פי שהמדינה ביקשה שהוא יעלה ל-32 אחוזים. כיום, חלקו של בית החולים עומד על כ-20 אחוזים. הדבר צפוי להעלות את הכנסות הדסה ב-25 מיליון שקלים בשנה. ניתוחי השר"פ יתקיימו רק לאחר השעה 15:30, ניתוחים שאינם דחופים לא יתקיימו אם הם אינם רווחיים ורופא שיאלץ לבצע ניתוח במסגרת השר"פ בשעות העבודה הרגילות לא יקבל שכר במסגרת הציבורית בניגוד לנעשה עד עכשיו.

 

30 רופאים בכירים יפוטרו

הרופאים לא מסכימים למרבית הסוגיות הקשורות להם הכלולות בתוכנית וביום ראשון הם צפויים לכנס אסיפה שבה הם עשויים לפתוח בצעדים ארגוניים כמו מעבר לעבודה במתכונת מצומצמת. אחד מהסעיפים המשמעותיים שעליהם חלוקים הרופאים והמדינה עוסק ב-180 חברי הסגל האקדמי, שהמדינה מבקשת לשנות את שיטת התגמול שלהם באופן שבו לטענת הרופאים תחסל את המובילות האקדמית והמחקרית שקיימת בהדסה. הנאמנים מבקשים לצמצם את תנאיהם לכדי סכום שיכניס לבית החולים 2.5 מיליון שקלים יחד עם הכנסות נוספות שנכללו כבר בשר"פ.

רופא בהדסה תורם כסף לעובדת ()
רופא בהדסה תורם כסף לעובדת

המדינה תעביר יותר מ-800 מיליון להדסה. השרה גרמן (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
המדינה תעביר יותר מ-800 מיליון להדסה. השרה גרמן(צילום: אלי מנדלבאום)

לפי התוכנית, יפוטרו 30 רופאים בכירים וחוקרים בעלי תואר שלישי עד חודש ספטמבר במהלך שיחסוך 15 מיליון שקלים להדסה. בנוסף, תחול הקפאה בתוספות הוותק וההעלאות בדרגה בקרב הרופאים, מהלך שזוכה להתנגדות. הרופאים גם ייאלצו לסבול מקיצוץ של 4.5 אחוזים משכרם למשך שלוש שנים. הכסף יוחזר להם החל משנת 2024 בתוספת מדד. 

 

הדסה הצליחה להגיע להסכמה עם האחיות ועם עובדי המנהל והמשק, ולכן תוכנית ההבראה שנוגעת להם צפויה להתקבל ללא התנגדות. שכר האחיות יופחת ב-2 אחוזים למשך שלוש שנים למעט אחיות שמרוויחות פחות מ-6,000 שקל. בקרב עובדי המנהל והמשק יפוטרו 275 עובדים. שכרם יופחת בשיעור של בין אחוז אחד ל-5.5 אחוזים למשך שלוש שנים. סך החיסכון מהפחתת השכר צפוי לעמוד על 13 מיליון שקלים. גם העובדים הללו יקבלו את הכסף בחזרה החל משנת 2024.

 

שינוי לרעה נוסף שצפוי לחול בהדסה הוא הטבת הטיפול הרפואי למשפחות העובדים. עד היום זכו בני משפחה עד גיל 25 לטיפול חינם בבית החולים, ואילו מעתה הדבר יינתן רק עד גיל 21. גם העובדים לא יהיו זכאים לטיפול אם הם יכולים לקבל אותו במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי מטעם קופת החולים.

 

חילוקי דעות לגבי השכר של פרופ' מור יוסף

מי שצפוי לדאוג עקב תוכנית ההבראה הוא המנכ"ל הקודם של הדסה, פרופ' שלמה מור יוסף. הנאמנים מסבירים כי הם פנו למור יוסף, שמקבל כ-75 אלף שקלים בחודש במסגרת תנאי הפרישה שלו, וביקשו להפחית את הסכום. הנאמנים מציינים שלא הצליחו להגיע להסכמה עם מור יוסף על גובה ההפחתה, ולכן הם מתכננים להגיש בקשה לבית המשפט בעניין.

הנאמנים לא הצליחו לשכנע אותו. פרופ' מור יוסף (צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות") (צילום: אלכס קולומויסקי,
הנאמנים לא הצליחו לשכנע אותו. פרופ' מור יוסף(צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות")
 

מור יוסף מסר בתגובה בהקשר הזה כי כבר עם מינוי הנאמנים להדסה, הוא הביע נכונותו לסייע על-ידי ויתור מרצון על חלקים מהזכויות הפנסיונית המגיעות לו, באופן שהפנסיה החודשית שלו תופחת, אף שלא חלה עליו כל מחויבות משפטית לעשות כן. "כעת הנושא נדון בין הצדדים, כאשר המגעים הנעשים ברוח טובה ועניינית נמצאים בשלבים מתקדמים", צוין בתגובה.

 

הדסה סובלת מגירעון מצטבר של 1.6 מיליארד וגירעון שנתי של 375 מיליון שקלים. החיסכון הצפוי מכלל הצמצומים בתנאי העובדים, יחד עם הכספים ש"נשות הדסה" והמדינה יעבירו, אמור לכסות את הגירעון השנתי ולאזן את בית החולים. המדינה הסכימה להגדיל את תקרת הצריכה של קופות החולים בהדסה ב-45 מיליון שקלים לשנה, אך הסכום אמור להגיע מתקציב בתי החולים הממשלתיים, צעד שפורום מנהלי בתי החולים הממשלתיים התנגד לו בתקיפות.

 

המדינה תעביר מענק של 190 מיליון שקלים למימון פיטורי העובדים, 150 מיליון שקלים לפיתוח תשתיות בבית החולים, 150 מיליון שקלים בתמורה לנכסים של "נשות הדסה", ובנוסף תיתן 85 מיליון שקלים כתמיכה ומאה מיליון שקלים כהלוואה. המדינה גם תעביר להדסה 140 מיליון שקלים שיוקדשו לביטוח הרשלנות הרפואית. במקביל, יעבירו "נשות הדסה" 19 מיליון דולרים בכל שנה לתפעול השוטף של בית החולים, ילוו 86 מיליון שקלים ויוותרו על חוב של בית החולים אליהן בסך של 34 מיליון שקלים.

 

אחד הסעיפים המשמעותיים ביותר בתוכנית ההבראה נוגע לשימוש של הדסה בבניין האשפוז הישן

שבתקופה זו עובר למגדל החדש. המדינה אישרה להדסה לפתח בבניין הישן שירותים פרטיים ורווחיים שאינם כלולים בסל הבריאות כמו הסרת משקפיים בלייזר, ניתוחים אסתטיים או רפואה משלימה. "נשות הדסה" ביקשו בחודשים האחרונים לאפשר להם לפתח שירותים פרטיים במגדל הישן, ואף טענו כי הצעד יסייע להפרדה בין הפעילות הציבורית לפרטית בבית החולים, כך שהמדינה נענתה במידה מסוימת לבקשה זו.

 

סעיפים נוספים נוגעים לשינויים בטיפול הרפואי שיינתן בבית החולים לאחר אישור תוכנית ההבראה. בית החולים מבקש לסגור את ההוספיס היחיד שקיים בישראל מלבד במרכז הרופאי שיבא, יחד עם המרכז לאיכות ובטיחות, 10 מיטות פסיכיאטריות והמרכז לאוסטרופורוזיס. מנגד, תיפתח יחידה לאשפוז יום כירורגי, מחלקה פנימית חדשה, מחלקת יולדות חדשה, והמחלקה להמטו-אונקולוגיה ילדים תורחב. המטרה היא לצמצם פעילויות לא רווחיות ולפתח אחרות שצפויות להכניס כסף לבית החולים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחכים לרופאים. הפגנה בהדסה
מומלצים