פוטין סימן את היעד הבא: הירח
אחרי סיפוח קרים, נשיא רוסיה מעוניין לצאת מגבולות האטמוספירה ולהתרחב לחלל. תוכנית רוסית מייעדת הקמת בסיס קבע על הירח שיאוייש בשנת 2030
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כנראה לא מסתפק בסיפוח האחרון של חצי האי קרים מאוקראינה ומעוניין לכבוש יעדים נוספים - גם מחוץ לכדור הארץ. סוכנות הידיעות הרוסית RIA דיווחה שלשום (יום ה') כי בכוונת רוסיה להקים בסיס מחקר קבוע על הירח ב-2030 במסגרת תוכנית חלל חדשה של המעצמה.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
עוד חדשות מהעולם:
דרום אפריקה: ניצחון מוחץ למפלגת הנשיא
הרווק מטורקיה: לא ארצח את בת זוגי הבאה
מהפך בארה"ב: מהו השם הנפוץ ביותר?
בשנים הקרובות מתכננים הרוסים להוציא לפועל סדרה של פרוייקטים למשך תקופה של 16 שנה שאורך כל אחד מהם בין שלוש לארבע שנים. הפרוייקט הראשון עתיד לצאת לפועל בין 2025-2016 וצפוי להתמקד בהכרה וסיווג ההרכב הפיזי של הקוטב הדרומי על הירח, שבו ימוקם בסיס המחקר הרוסי. ההערכה היא כי השלב הראשון בלבד של הפרוייקט יגיע לעלות של 800 מיליון דולר.
"מחקר הירח יאפשר לנו להבין האם ניתן לקיים עליו חיים אנושיים ובנוסף יאפשר לנו לקבל עליונות בתחרות הגיאופוליטית שיכולה להתפתח במהלך המאה ה-21 על משאביו". כך נכתב בדו"ח של התוכנית העתידית שגובש על ידי חוקרים מהאקדמיה למדעים, מסוכנות החלל הרוסית ומהאוניברסיטה הממלכתית של מוסקבה.
על פי הדו"ח מטרתה העיקרית של התוכנית היא להקים בסיס מאוכלס על הירח ולבצע בו בדיקות קרקע מקיפות עד לאמצע המאה, שיאפשרו כריית מינרלים.
בנוסף, צוין בדו"ח כי רוסיה שואפת להיות חלוצה ועצמאית במחקרה על הירח באמצעות פיתוח טכנולוגיות מתקדמות שיאפשרו לה לפעול לבד וללא סיוע כלכלי ואנושי ממדינות אחרות.
התוכנית באה על רקע חידוש מירוץ החלל בין ארצות הברית לרוסיה שדי דעך בעשורים האחרונים וכנראה גם בשל התאוצה שצברה לאחרונה סין, שהפכה לשחקן משמעותי ושיגרה לראשונה את הגשושית ג'ייד ראביט (ארנב הירקן) בסוף שנת 2013.
גם האמריקנים לא מוותרים. ויליאם גרשטנמאייר, מנהל בכיר בסוכנות החלל האמריקנית נאס"א, חשף לפני חודש תוכנית שמטרתה להסיט אסטרואידים ממסלולם, לשלוח אותם לחוג את הירח ולהשתמש בהם כעצירת ביניים בדרך למאדים לקראת הצבת אדם על כוכב הלכת.
לפני שלושה חודשים הכריזה נאס"א על תוכנית להגעה לגרם השמיימי הכי קרוב אלינו. לפי התוכנית החדשה, הנקראת קטליסט ("Catalyst"), סוכנות החלל נאס"א תספק את המומחיות הטכנית, הציוד, המתקנים והתוכנה - וחברות פרטיות יעניקו את הכסף וייצרו רכבי חלל. הפרטת התחום מגיעה לאחר שרק לפני כחודשיים פרסמה נאס"א מכרז אחר לייצור "מוניות חלל".