כל מה שרצית לדעת מיוטיוב
באתר הווידאו יש מאגר אדיר של ידע, מסיוע בבחירת מוצרים, דרך הרצאות אקדמיות ופופולריות ועד למדריך כמעט לכל דבר שנרצה לעשות בבית
קליפים, חתולים שרוכבים על שואבי אבק ואירועים מביכים. חוץ מלספק לנו בידור, יוטיוב הוא גם מקור ידע אדיר אם יודעים מתי להשתמש בו. הנה כמה שימושים החל מבחירת נעל, דרך תיקון התריס בבית ועד להרצאות אקדמיות.
בדיקות לפני קניה
כשבודקים מוצר באינטרנט לפני שקונים אותו, לפעמים פשוט אין מספיק מידע או תמונות. יוטיוב מספק השלמה טובה למצבים כאלה. חיפוש שם המוצר או הדגם ביוטיוב יביא בפניכם סרטונים של אנשים משתמשים במוצרים האלה, שזה תמיד יותר טוב מתמונות מוצר מקצועיות. נסו להוסיף את המילים "unboxing" (פתיחת קופסה) או "review" (ביקורת) כדי למצוא תוצאות יותר מעניינות. כך למשל תוכלו לבדוק אם רצועת נורות לד יכולה להתקפל, איך נעליים מסוימות נראות כשהולכים איתן, או אפילו את רמת הרעש שמייצרים אופני כושר לסלון.
דבר נוסף שטבעי לחפש ביוטיוב הוא דוגמאות לסרטי וידאו שסמארטפון מסוים מצלם. אם אתם נוטים לצלם הרבה וידאו בטלפון ואתם מתכננים רכישת מכשיר חדש, חפשו ביוטיוב את שם הדגם בצירוף "video sample", "video test" או מונח דומה כדי לקבל מושג על איכות המצלמה שלו.
מדריכים ליצירה, תיקונים ושיפורים
יוטיוב הוא מקום שבו אנשים עם ידע איזוטרי או יכולות מאוד ספציפיות מתכנסים כדי להפיץ אותן ברבים. אותם חנונים של נושא מסויים נוטים ליצור מספר סרטונים שבהם הם מספרים להדיוטים על תחום ההתמחות שלהם. למשל, תוכלו ללמוד בקלות איך להשחיז סכין בצורה נכונה ולחסוך זמן וכסף של מקום בסדנה. תוכלו למצוא ביוטיוב עוד הרבה תיקונים יום יומיים פשוטים כמו איך לתפור כפתור או איך להחליף גלגל ברכב. אבל יש ביוטיוב גם מדריכים לתיקונים הרבה יותר ספציפיים - צריך רק לדעת לחפש אותם. אז בפעם הבאה לפני שאתם זורקים לפח עכבר שהכפתור שלו קצת מזייף, מקרן שמציג פיקסלים לבנים או אם חיבור USB של ההארד דיסק שלכם נשחק, בדקו ביוטיוב. סביר להניח שאתם לא הראשונים שזה קורה להם. יש אפילו מדריכים בעברית לתיקוני בית שמפרסמים שיפוצניקים ישראלים, שיחסכו לכם מאות שקלים שיעלו לכם להזמין בעל מקצוע, כמו איך להחליף רצועה לתריסי גלילה ועוד.
לבשל נכונה
יוטיוב הוא גם מקום טוב ללמוד בו איך לבשל או לאפות אוכל שהמתכון שלו ארוך או מסובך. הרי אין דבר יותר טוב ממראה עיניים, והדברים שהכי מתסכלים בלעקוב אחרי מתכון הם "בחיים לא שמעתי על המילה הזו" ו-"רגע, אבל זה אמור להיראות ככה?", דברים שלא מוסברים במתכון כתוב. במתכוני יוטיוב רואים יותר בבירור את הכמויות שבהן משתמשים, את כל שלבי המתכון, ואפילו את הטכניקה שבה משתמש יוצר הווידאו.
אז במקום לחפש מתכונים כתובים, חפשו מתכונים מצולמים גם לדברים מאוד ספציפיים. היתרונות שיש לסרטונים כאלה על פני תוכניות בישול בטלוויזיה הם שאפשר לעצור אותם בין שלב לשלב, אפשר לחזור אחורה כדי להבין יותר טוב איזהשהו שלב, ואם לא הבנתם אתם יכולים פשוט לחפש מתכון מצולם אחר לאותה מנה ולראות אם יש וריאציות שאתם יכולים לעשות.
לימוד עצמי
יוטיוב הוא מקום מצוין להעשיר בו את הידע שלכם. יש ביוטיוב הרבה הרצאות מעניינות כמו הרצאות TED, הערוץ המדעי Veritasium, הערוץ של אגף החינוך של מכון ויצמן, ושאר אירועי הרצאות קצרות. אבל בעוד שכל אלה מעניינים, ההרצאות קצרות יחסית, ומכיוון שהן מכוונות לקהל הרחב והמזדמן, הן שטחיות למדי, בחלקן.
ליוטיוב יש כוח טמון גם בערוצים של מוסדות אקדמאיים. הערוצים של אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית, האוניברסיטה הפתוחה, הטכניון, למשל, מכילים הרצאות ארוכות ומעמיקות על מגוון רחב של נושאים. ככה גם תוכלו לשמוע הרצאות ארוכות ומעמיקות של מרצים אגדיים כמו ד"ר הנרי אונגר ופרופ' ירון זליכה. תוכלו לצפות בהרצאות ומדריכים ארוכים ומעמיקים שיהיו בשבילכם כמו קורס שעולה אלפי שקלים גם בערוצים לא אקדמאיים שמתמקדים בתחום אחד, כמו הערוץ של חנות הצילום האמריקאית B&H, האקדמיה ללשון, מט"ח, ועוד.
יוטיוב גם יכול לשמש סטודנטים שצריכים שמשהו יתנגן ברקע בזמן שהם לומדים כדי להקל על הריכוז. הדרישות הן פשוטות - משהו שישבור את השקט בחדר, אבל שלא ימשוך תשומת לב. יש ערוץ יוטיוב שלם של Discovery שנקרא Sunrise Earth שמכיל אך ורק סרטים ארוכים של זריחות בכל מיני מקומות יפים בעולם. הסרטים מתאפיינים במינימליזם מוחלט - אין מוזיקה ואין קריינות. כל מה שיש זה זריחה בזמן אמת בחיק הטבע והצלילים הטבעיים של המקום. מי שצריך מוזיקה כדי להתרכז יכול למצוא רצועות שמע ארוכות של מוזיקה מכל מיני סוגים על ידי חיפוש של "music to study". היופי בתוצאות של החיפוש הזה הוא שהוא נוצר על ידי סטודנטים אחרים שהרכיבו לעצמם את הפלייליסט המושלם בשבילם ללימודים, ולכן אתם יכולים להיות בטוחים שזה נבדק ועבד להם.
קיצורי דרך לסרטים ארוכים
יוטיוב מכיל כמה קיצורי מקלדת שממש מקלים על השימוש באתר, והם במיוחד שימושיים אם צופים בסרט ארוך כמו הרצאה אקדמית.
בזמן הצפיה בווידאו, וכשאתם בחלון של הדפדפן, כפתורי החיצים ימינה ושמאלה במקלדת קופצים 5 שניות אחורה או קדימה בזמן. מקש הרווח עוצר את הסרטון. כפתורי החיצים למעלה ולמטה מגבירים ומנמיכים את עוצמת השמע.
הכפתורים J ו-L קופצים 10 שניות אחורה או קדימה בזמן. הכפתור K, שנמצא בין שניהם עוצר את הסרט.
מקשי המספרים מ-1 עד 9 קופצים למקום יחסי בסרט. כך למשל לחיצה על כפתור 3 קופצת לזמן ה-30% מהסרט, 5 לאמצע הסרט ו-8כפתור ה-0 מתחיל את הסרט מההתחלה.