משאל עם במזרח אוקראינה: "על סף תהום"
על הקלפיות הודבק סמל הבדלנים, פתקי הצבעה הודפסו - ללא אמצעים למניעת זיוף - וברחובות נפרסו מחסומים וחמושים רעולי פנים. חרף ההתרעות מפני "מהלך הרסני", תושבי מזרח אוקראינה יכריעו היום בעד או נגד עצמאות
התחלה חדשה למזרח אוקראינה או מהלך שיוביל את האזור לאבדון? במזרח אוקראינה נפתחו הבוקר (יום א') הקלפיות של משאל העם שיכריע אם האזור יבחר באוטונומיה גדולה יותר מהשלטון בבירה קייב. תושבי האזור הבדלנים התעקשו על קיום המשאל, חרף קריאות המערב לדחותו ואזהרות הנשיא האוקראיני הזמני אלכסנדר טורצ'ינוב כי מדובר בצעד שיקרב את המדינה לסף תהום.
המשאל נערך במחוזות דונייצק ולוהנסק, שנחשבים פרו-רוסים, והמשתתפים (יותר מ-7 מיליון תושבים הם בעלי זכות בחירה) נדרשים לסמן רק "כן" או "לא" בתגובה לשאלה אם הם תומכים בעצמאות מחוזם. מדובר באזורים שבהם התרכזו העימותים עם כוחות הביטחון בתקופה האחרונה, והאלימות נמשכה גם בסוף השבוע שקדם להצבעה, מה שיצר מתיחות רבה שליוותה את ההכנות האחרונות.
במחוז דונייצק, שהבדלנים בו הכריזו עליו בתור רפובליקה עממית עצמאית לפני כמה שבועות, הוקף מטה ועד המשאל בשקי חול וגדר תיל, וחמושים רעולי פנים אבטחו את המבנה מבחוץ. הם עטו על מדיהם סמל שחור-כתום שהפך מזוהה עם הפרו-רוסים. בפנים היו מארגני המשאל עסוקים בהכנת הקלפיות - ובעיקר בהדבקת הדגל שאימצו על הסמל הרשמי של אוקראינה שעיטר אותן עד כה.
בדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס צוין כי פתקי ההצבעה הודפסו בחיפזון ללא אמצעי ביטחון שימנעו זיוף קולות, ולא ברור אם מדובר במעשה מכוון. ראש ועד המשאל בדונייצק, בוריס ליטבינוב, סיפר אתמול לרשת CNN האמריקנית כי הם צופים ששיעור ההצבעה יגיע ל-70 אחוזים. לפי אתר ועד המשאל, כל תושב בן 18 ומעלה יוכל להשתתף בהצבעה בהצגת דרכון ועליו חותמת של מחוז דונייצק. הקלפיות יהיו פתוחות למשך 14 שעות, והתוצאות יפורסמו לקראת סוף היום.
"תהיה לנו נבחרת אולימפית משלנו"
מארגני המשאל בעיר סלביאנסק שבדונייצק היו יותר אופטימיים וחזו כי אחוז ההצבעה יהיה 100 עגול. "כולם כאן מצביעים בדרכם, לאיש לא משלמים", הדגיש אחד התושבים שתרם מכיסו עבור הקמת עמדות ההצבעה. "המשאל הזה הוא עבור כולנו. הרפובליקה העממית של דונייצק עומדת להיות מדינה משל עצמה, עם ממשלה עצמאית, חוקים ואפילו נבחרת אולימפית".
על רקע המתיחות, רוב הדרכים נחסמו ערב המשאל בגרוטאות מתכת, בעצים ובצמיגים. הקלפיות כבר הוצבו במקום ופתקי ההצבעה כבר חולקו, אולם בקרב התושבים עוד נרשם בלבול בנוגע לשאלה שתוצג בפיהם. "מהן האפשרויות? אני בעד שלום", תהה מוכר בשוק בסלביאנסק. "זה אומר שאתה בעד הרפובליקה", ענתה לו אישה בדוכן השכן.
ערוץ טלוויזיה מקומי באזור סלביאנסק, שמשמש שופר לממשל הרוסי, שידר אתמול בתחתית המסך
כתובית שעדכנה את צופיו היכן הם יכולים להצביע ומתי. זאת, אף שהנשיא הרוסי ולדימיר פוטין עצמו דווקא ייעץ לבדלנים הפרו-רוסים לדחות את המשאל. גם מדינות המערב הבהירו כי אינן רואות את משאל העם כלגיטימי, אולם הפרו-רוסים בדונייצק ובלוהנסק התעקשו לקיים אותו כמתוכנן.
הנשיא האוקראיני טורצ'ינוב הצטרף למתנגדים ואמר בראיון אתמול כי אם המשאל יביא להפיכת המדינה לפדרציה, יהיה זה מהלך של "הרס עצמי" מצד תושבי מזרח אוקראינה. "זה צעד לשום מקום עבור אותם אזורים", אמר, "זו אופוריה שעלולה ליצור השלכות מורכבות. אלו שדורשים עצמאות לא מבינים את ההרס שזה יגרום לכלכלה, לתוכניות חברתיות ולחיי התושבים באזור באופן כללי".