אלפים שבו לחומס: "הכול שרוף, אבל נישן פה"
בעקבות נסיגת המורדים ממעוזיהם ב"בירת המהפכה" הסורית, שבו אלפי תושבים לבתים שעזבו לפני שנתיים ומצאו בהם בעיקר הרס. "נעזור זה לזה"
עוד חדשות בעולם
:
משאל עם במזרח אוקראינה: "על סף תהום"
הוחזר לכלא - כי שוחרר 90 שנה מוקדם מדי
"הבית שלי נהרס לחלוטין ונשרף, אבל מצאתי כמה תמונות", אמר סרמאד מוסה, בן 49, תושב הרובע הנוצרי אל-חמידייה. "הן יהיו עבורי זיכרון לימים היפים שהיו לנו כאן". בין התושבים ששבו לבתיהם אחרי היעדרות ארוכה היו כאלה שהאשימו את המורדים בבזיזה ושריפת בתיהם. אף שבתים רבים הרוסים לגמרי, דייריהם מתכננים לשוב לגור בהם אחרי שיפנו את ההריסות והזכוכיות המנופצות.
"אינשאללה, נישן בבית שלנו הלילה, לא מחר", אמר אחד מתושבי חומס לרשת הטלוויזיה הלבנונית אל-מיאדין. "אפילו אם הבתים לא מוכנים, אנחנו הולכים לעזור זה לזה לבנות את הבתים שלנו", הוא אמר.
המצור, הרעב וההפגזות הכניעו את המורדים
מאות מורדים פינו בשבוע שעבר את מעוזיהם בחומס והעבירו אותם לידי כוחות משטרו של בשאר אסד בתמונה למעבר בטוח לכיוון צפון. הנסיגה יצאה אל הפועל במסגרת הפסקת אש זמנית שהושגה בין שני הצדדים הלוחמים.
כ-2,000 מורדים שהתבצרו במעוזים שלהם בחומס - ביחד עם תושבים שחיו בסביבתם - נחלשו קשות בעקבות שנתיים של מצור ממושך שהביאם על סף רעב והפגזות בלתי פוסקות שגבו חיים רבים.
הסכם הפסקת האש נתפש כניצחון גדול ביותר לנשיא הסורי אסד, שעומד לבחירה מחודשת לתפקיד בבחירות שייערכו ב-3 ביוני. אסד צפוי לנצח גם בבחירות האלה ולקבל מנדט להמשיך בדיכוי האלים והברוטלי של המורדים ואזרחים שתומכים בהם. לטענת גורמי אופוזיציה בסוריה, מאז פרוץ מלחמת האזרחים במרס 2011 נהרגו יותר מ-150 אלף בני אדם.
הבחירות לנשיאות: שניים נגד אסד
מתוך 20 אזרחים סורים שהגישו את מועמדותם לנשיאות, רק שלושה אושרו לרוץ בבחירות - אסד ועוד שני מועמדים אלמוניים יחסית, מאהר אל-חאג'אר וחסן אל-נורי. ועדת הבחירות הודיעה כי פסלה מועמדים שלא זכו בתמיכה הנדרשת - לפחות שליש מחברי בית הנבחרים בדמשק.
ובינתיים במזרח סוריה, ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט", שפרש משורות אל-קאעידה, כבש את האזור המערבי של מחוז דיר א-זור לאחר כמה ימים של לחימה עם הארגון שמסונף לאל-קאעידה "חזית נוסרה". כל עולה מדיווחים של ארגון האופוזיציה הסורי Syrian Observatory for Human Rights ועיתונאי סורי שנמצא במזרח המדינה.
ארגון Syrian Observatory for Human Rights מסר כי עשרת ימי הלחימה בין שני הארגונים גבו את חייהם של לפחות 230 בני אדם והובילו לעקירתם של יותר מ-100 אלף בני אדם מבתיהם.
מאלבה עלי, עיתונאי סורי ששוהה במחוז חסקה הגובל עם דיר א-זור אישר את הדיווח על ההצלחה הצבאית של ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט", והוסיף כי "אנשים רבים בורחים מהאזור".
טאהר חאלידייה, פעיל אופוזיציה סורי, אמר כי עבור המורדים, הנסיגה מחומס הייתה יום קשה ומר. "הלוחמים עזבו כדי לנוח ולקבל טיפול, אבל הם רוצים לחזור לשחרר את חומס", אמר חאלידייה בשיחה עם סוכנות הידיעות AP ברשת "סקייפ". "הם רוצים לשוב בחזרה".
עובדי הרשות המקומית בחומס החלו לתקן את קווי החשמל שניזוקו בקרבות, ודחפורים החלו לפנות את ההריסות בעיר. מושל חומס, טלאל בראזי, אמר שארגון "הסהר האדום הסורי" חילק מים, מזון ונרות לתושבים שהחליטו לשוב לגור בבתיהם. למרות החזרה הביתה, סכנה גדולה עדיין נשקפת לתושבי העיר בכמה אזורים. רק לא מזמן נהרגו גבר, אישה וילד בשלושה פיצוצים שאירעו בביתם בעיר אחרי שמורדים שנטשו את הבית הטמינו בו חומרי נפץ.