קפה וסוכר מעלים הסיכון לסרטן? 7 מיתוסים
סביב מחלת הסרטן התפתחו מיתוסים רבים העוסקים בתזונה שיכולה למנוע את המחלה או לעודד את התפתחותה. "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" עושה סדר ומפריד בין תפיסות שגויות לעקרונות שיכולים לעזור בהחלמה
לאורח החיים שלנו ולמשקל גופנו יש תפקיד חשוב בעיכוב והתפתחות סוגי סרטן שונים או במניעתה. בנוסף, רבים מאלה שחלו בסרטן ועברו טיפולים מעוניינים להיצמד לתזונה שתסייע במניעת שובה של המחלה. לא מפתיע, אם כן, שסביב הנושא התפתחו מיתוסים רבים. למשל שסוכר "מעודד" תאים סרטניים או שעדיף להקפיד על מזונות אורגניים.
אבל על מה מבוססים המיתוסים האלה? לא תמיד על מחקרים ועל מומחים. אז למי ולמה להאמין? הדיאטנית הקלינית אודית דנינו וצוות הדיאטניות ממרכז "מתחילים מחדש" של עמותת "עזר מציון" עושות סדר במיתוסים הרווחים.
נלחמים בסרטן:
- פריצת דרך: CT יאבחן סרטן - שנים לפני פרוץ המחלה
- חדש בחדר הניתוח: משקפיים המזהים סרטן
- תגלית ישראלית: בדיקת דם תסייע בגילוי סרטן
1. המיתוס: קפה משפיע על הסיכון לחלות בסרטן
לא נכון. מחקרים אחרונים מראים כי לגבי רוב סוגי הסרטן, שתיית עד שש כוסות קפה ביום לא מעלה את הסיכון. ניתן לשתות כמויות מתונות של קפה ללא חשש, אך יש לעשות זאת כחלק מתזונה בריאה הכוללת שמירה על משקל.
2. המיתוס: עודף משקל מעלה את הסיכון להישנות סרטן ועלול לגרום להופעת סרטן במקומות אחרים
נכון. יש יותר ויותר הוכחות המצביעות על קשר בין עודף משקל לבין עלייה בסיכון לחלות בסרטן, להישנות המחלה ולהקטנת הסבירות להישרדות בכמה סוגי סרטן.
נמצא קשר בין עלייה במשקל לבין עלייה בשיעור התמותה בכל סוגי הסרטן המשולבים ולעלייה בשכיחות הסרטן בכמה רקמות ספציפיות, כולל סרטני הוושט, המעיים, הרקטום, הכבד, שלפוחית השתן, הלבלב, הכליה, נון-הודג'קין לימפומה ומיאלומה נפוצה, נוסף על סוגי סרטן של הקיבה והערמונית בגברים וסרטני שד, רחם, צוואר הרחם ושחלה בנשים.
הימנעות מעלייה עודפת במשקל בבגרות חשובה לא רק כדי להפחית את שכיחות הסרטן והישנותו, אלא גם כדי להקטין את הסיכוי לפתח מחלות כרוניות אחרות.
3. המיתוס: הסוכר "מאכיל" את הסרטן
לא נכון. צריכת סוכר לא הראתה עלייה מובהקת בסיכון לחלות בסרטן או בהתקדמותו. עם זאת סוכרים ומשקאות ממותקים (שהם בדרך כלל המקור העיקרי לסוכרים מסוג זה) מוסיפים קלוריות לתזונה ולכן עלולים לגרום לעלייה במשקל, והיא - כפי שכבר ראינו - מה שמשפיע לרעה על תוצאות הסרטן.
4. המיתוס: מזונות אורגניים עדיפים ומומלצים למחלימים מסרטן
לא נכון. המונח "אורגני" כולל מזונות צמחיים שגודלו ללא שימוש בחומרי הדברה ובהנדסה גנטית. במקרה של בשר, עוף, ביצים ומוצרי חלב, "אורגני" פירושו שמקורם בבעלי חיים שלא קיבלו אנטיביוטיקה או הורמוני גדילה.
נהוג לחשוב שמזונות אורגניים עשויים להיות בריאים יותר כיוון שנחשפו פחות לכימיקלים. כמו כן נטען שההרכב התזונתי שלהם טוב יותר משל המזונות הלא-אורגניים המקבילים. אבל האם יש לצריכה של מזונות אורגניים יתרונות בריאותיים? לא ידוע. עד כה לא נעשו מחקרים בבני אדם המראים כי מזונות כאלה אפקטיביים יותר בהקטנת שכיחות סרטן או בצמצום הישנות המחלה או התקדמותה בהשוואה למזונות שאינם אורגניים וגודלו בשיטות אחרות.
5. המיתוס: צריכת אלכוהול מעלה את הסיכון להישנות הסרטן
נכון. מחקרים רבים מצאו קשר בין צריכת אלכוהול לבין הסיכון לחלות בכמה סוגים של סרטן ובהם סרטני הפה, הלוע, הגרון, הוושט, הכבד, השד וייתכן שגם סרטן המעי הגס אצל אנשים שכבר אובחנו כסובלים מסרטן.
6. המיתוס: צום או דיאטת מיצים מנקים רעלים מהגוף
לא נכון. לגוף יש מערכות לניקוי רעלים הכוללות את הכבד, הכליות, הטחול ומערכת החיסון. אין שום הוכחה מדעית שצום או שתיית מיצים ו/או מיץ לימון בלבד לתקופות קצובות יעשו את העבודה טוב יותר מהנ"ל. בדרך כלל דיאטת מיצים או ניקוי רעלים מובילה לירידה במשקל, אך על פי רוב זו ירידה זמנית שמקורה בין היתר באיבוד מסת שריר, מסת עצם ונוזלי גוף. במצבים רפואיים שונים היא אף נחשבת לדיאטה מסוכנת.
ארגונים לחקר הסרטן אינם ממליצים על צום או על דיאטת מיצים. הם כן ממליצים על דיאטה המבוססת על מגוון מזונות מהצומח: ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות. לאלה יש להוסיף מוצרי חלב דלי שומן, מקורות חלבוניים כמו עוף ודגים וכן שומן צמחי כמו שמן זית, אגוזים, אבוקדו וטחינה.
7. המיתוס: פעילות גופנית עוזרת להחלמה מסרטן
נכון. ישנה הוכחה מוצקה שפעילות גופנית לא רק בטוחה ואפשרית במהלך הטיפול במחלת הסרטן, אלא שהיא יכולה לשפר את התפקוד הפיזי ואת איכות החיים. ממחקרים עולה כי אימון גופני מתון מביא לשיפור בעייפות, בתשישות, בהערכה העצמית כמו גם בכושר הקרדיו-וסקולרי (לב וכלי דם,( במסת השריר ובהרכב הגוף.
שירות ייחודי: יום ייעוץ למחלימים
עקב הגידול החד במספר המחלימים ממחלת הסרטן התברר כי יש צורך במומחיות מיוחדת לתקופה שאחרי הטיפולים. המחקרים מעידים כי דווקא בתקופת ההחלמה, ועל רקע החזרה לשגרת החיים, צצים קשיים לא מבוטלים סביב תופעות הלוואי מהמחלה ומהטיפולים, שינויים בתפקוד המיני, קשיים פסיכולוגיים, התמודדות עם פחדים ועם חרדות, קשיים תעסוקתיים ועוד.
מרכז "מתחילים מחדש" שהקימה עמותת "עזר מציון" הוא הראשון מסוגו בישראל המספק ייעוץ רפואי, תמיכה והכוונה למחלימים מסרטן. המרכז מספק יום ייעוץ ייחודי הכולל חמישה מפגשים עם מומחים מתחומים מגוונים כמו תזונה, רפואה בין-זוגית, עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה ועוד.
מטרת המרכז היא לצייד את המחלימים ב"ארגז כלים" שיסייע להם לחזור למסלול חיים תקין. יום הייעוץ אינו עולה כסף למטופל (יש להביא טופס .(17