באירופה יהיו סקפטים: מי ישתלט על האיחוד?
למרות ואולי בגלל שיעור ההצבעה הצפוי להגיע לשפל חדש בבחירות לפרלמנט האירופי, עולות ומתחזקות מפלגות ימין קיצוני ואירו-סקפטים המתנגדים לרעיון גוש האירו. "האירו-סקפטים מסוכנים יותר ממפלגת התה בארצות הברית"
שבועיים לפני הבחירות לפרלמנט האירופי, הסקרים מצביעים על תמיכה גוברת באירו-סקפטים, המתנגדים לאיחוד האירופי, שתביא לכניסת מחוקקים רבים למוסד הבין-מדינתי שינסו להילחם באיחוד עצמו בין כותלי הפרלמנט שלו בחמש השנים הבאות. סקרים עדכניים מראים כי מפלגות שבבסיס מצען הן אנטי האיחוד האירופי צוברות תמיכה ועשויות לזכות ב-100 עד 200 מושבים בפרלמנט בן 751 החברים.
עוד חדשות בעולם :
רוסיה משתלחת: עתיד אירופה - גברת עם זקן
מ-7 תצא 1: "גברת הברזל" של ליטא תכה שוב יש לך קוק בברז? בבריטניה גילו שכן
סקפטים ומפלגות ימין קיצוני ככל הנראה יזכו בהישגים כבירים במדינות בריטניה, צרפת והולנד. בגרמניה, מפלגת ה-AfD שמטרתה הידועה היא ריסוק גוש האירו, מקבלת שיעור תמיכה גבוה בסקרים, בעוד בפה גרילו מוביל באיטליה והמפלגה השמאלית-רדיקלית סריזה מתחזקת ביוון. "העלייה בכוחם של האירו-סקפטים עשויה להיות מסוכנת יותר מהתחזקותה של מפלגת התה בארצות הברית", טוען מארק לאונרד מהמועצה האירופית ליחסים בינלאומיים. "היא עלולה להביא לתופעה מוזרה של 'פרלמנט ששונא את עצמו' שמטרתו להביא לביטולו".
תחזיות אחרונות לתוצאות הבחירות, שייערכו ב-25-22 במאי, אז יילכו לקלפיות 400 מיליון בעלי זכות ההצבעה ביבשת, מעידות על כך שנייג'ל פרג' ומפלגתו, מפלגת העצמאות הבריטית (UKIP), עשויים לזכות בשליש מ-73 המושבים של בריטניה בפרלמנט האירופי, ומפלגתה של מרין לה פן הצרפתית, החזית הלאומית, עשויה לאחוז בחלק הארי של של 74 המושבים של צרפת.
מפלגות האנטי-איחוד עשויות להצליח במידה מסוימת גם בצ'כיה, בדנמרק, באוסטריה, בליטא, בהונגריה ובפינלנד. המושבים בפרלמנט מחולקים לפי אוכלוסיות המדינות ושמונה האומות הגדולות באיחוד האירופי מהוות שני שלישים מגודל הפרלמנט.
עם זאת, שיעור ההצבעה בבחירות לפרלמנט צפוי להגיע לשפל חדש, זאת למרות אחוזי ההצבעה הנמוכים גם כך בבחירות הקודמות לפרלמנט ב-2009 שעמדו על 43. במין פרדוקס שכזה, שיעור ההתעניינות הנמוך בהיסטוריה של הפרלמנט - הגוף הבינלאומי היחיד שנבחר באופן דמוקרטי - מגיע במקביל לכך שהנציבות האירופית, המנהלת את ענייניו היומיומיים של האיחוד האירופי בבריסל, זוכה לסמכויות רבות השפעה אל מול הממשלות הלאומיות.
אולם קצת יותר משנה אחרי שקטף את פרס נובל לשלום ובזמן שהאוקראינים המרו פי רוסיה בבקשתם להצטרף לאיחוד האירופי, הגוש בן 28 המדינות נתפס במשבר הכלכלי והפוליטי החמור שידע ב-60 שנות קיומו.
שיעור האבטלה רק עולה ופוגע ביותר ממחצית הצעירים במדינות מסוימות. המחלוקת בין המדינות הצפוניות העשירות לבין המדינות הדרומיות רק גברה. קיצוניים ממדינות דרומיות מאשימים את הצפוניות במצב הכלכלי ובבעיות ההגירה.
גם הימין הקיצוני באירופה מחולק
מפלגות הימין הקיצוני והאירו-סקפטים מחולקות גם ביניהן: פרג' מבריטניה, מפלגת "הפינים" מפינלנד ומפלגת העם הדני מדנמרק מסרבות להקים קואליציה פרלמנטרית עם לה פן הצרפתית בשל עמדותיה השמרניות והאנטישמיות של מפלגתה.
לה פן דוחה טענות אלו ומתכננת להרכיב קבוצה אנטי-איחוד עם חרט וילדרס, מנהיג שנוי במחלוקת שעומד בראש מפלגת החירות ההולנדית PVV, שידוע בעמדותיו נגד האיסלאם ונגד מהגרים.
במקביל, דוחה לה פן כל אפשרות לנהל עניינים כלשהם עם מפלגת הימין יוביק ההונגרית או מפלגת הניאו-נאצים היוונית"השחר המוזהב". "תהיה אסופה, קשת של אירו-ספקטים בפרלמנט הבא. האם זה יהיו מספיק כדי להקים גוש מיעוטים חוסם? אני לא יודע. אני בספק שכן", אמר פרג' לסוכנות הצרפתית. "אך אין ספק שהפרלמנט הבא יהיה יותר חיוני ויותר מעניין", הוסיף.
לפי הסקרים, רוב המושבים בפרלמנט, יותר מ-400, יילכו למפלגת העם האירופי
השמרנית (EPP) ולסוציאליסטים (S&D group), ומפלגת הליברלים מהמרכז-ימין ALDE תגיע למקום השלישי.
נשיא הנציבות האירופית, שצפוי להתמנות בקיץ הקרוב, ככל הנראה ישתייך לאחת המפלגות הללו, תחת חוקי האיחוד האירופי החדשים לפיהם ממשלות מחויבות לקחת בחשבון את התוצאות בבחירות כשהן ממנות נשיא לנציבות.
שלא כמו פרלמנטים מדינתיים, הפרלמנט האירופי לא יכול ליזום חוקים, אלא רק הנציבות. הפרלמנט יכול לאשר חקיקה ובידיו האישור האחרון של הנציבות ונשיאה.