שר השיכון: "תוכנית הטבת המע"מ לא תהיה"
השר אורי אריאל תקף בוועדת הכפים את תוכנית לפיד להגבלת הפטור ממע"מ עבור רוכשי דירות שלא עשו שירות צבאי: "אין חיה כזאת. באוצר מצאו כנראה כמה דירות ומחסנים במחיר הזה. ועדת הכספים לא תאפשר זאת"
שר השיכון, אורי אריאל, תקף היום (ב') בחריפות את תוכנית המע"מ של שר האוצר, יאיר לפיד. במהלך דיון סוער בוועדת הכספים של הכנסת, התייחס אריאל לתוכנית המע"מ, שקיבלה אמש את אישור היועץ המשפטי לממשלה לאפשר פטור ממע"מ לרוכשים שלא עשו שירות צבאי - רק עבור דירות שמחירן 600 אלף שקל. "יש מקום לתוכנית יותר שוויונית", אמר השר. "התוכנית המוצעת לא תהיה, כי אין דירות כאלה וכי ועדת הכספים לא תאפשר זאת. אין חיה כזאת. באוצר מצאו כנראה כמה דירות ומחסנים במחיר הזה. מה שתחליטו בוועדה זה מה שיהיה".
יוצאי צבא יזכו להעדפה במע"מ 0% על דירות
לפיד: "מי שנותן יותר ותורם יותר - יקבל יותר"
מע"מ בשיעור של 0%? דווקא עכשיו קנינו בית
אריאל הוסיף כי תוכנית המע"מ של שר האוצר בעצם משלימה את תוכנית משרדו לשיווק קרקעות באמצעות מסלול "מחיר מטרה", המיועד להוזיל את מחירי הדיור ב-20%. "מדובר בתוכנית גישור", אמר השר. לפי תוכנית משרד השיכון, מסלול מחיר המטרה יחול על 80% מיחידות הדיור בכל מתחם ששווק. יעדי השיווק של המשרד הם לכ-15 אלף יחידות דיור בקריית גת, מודיעין, קריית ביאליק, ראש העין, בית שמש, באר שבע וחריש.
בהמשך הופעתו אמר השר כי "אנחנו מודעים לאי-ודאות שנוצרה בשוק כתוצאה מפרסום שתי התוכניות ועושים הכל כדי לקצר את התקופה כמה שאפשר. אני מקווה כי עוד השנה ייבלמו מחירי הדיור וב-2015 הם יתחילו לרדת".
יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), כבר הודיע על תמיכתו בדרישת השר מאתמול להעלות ל-950 אלף שקל את מחיר המינימום של הדירות לזכאי הפטור ממע"מ. "הוועדה לא תנוח עד למציאה פתרונות נכונים בשטח שיבוצעו בפועל. נזמין גם את שר האוצר לדיון וננסה לוודא ששרי השיכון והאוצר לא יתנגשו בדרך להוזלת מחירי הדיור", אמר.
אריאל: 650 מיליון שקל לבנייה מעוכבים באוצר
בהמשך הדיון תקף השר אריאל את משרד האוצר על כך שהוא מעכב העברות תקציביות למשרד השיכון בהיקף כולל של כ-650 מיליון שקל, מה שגורם לטענתו לדחייה משמעותית בקידום תוכניות בנייה למגורים. השר דיבר על "5 חודשי עבודה שכבר ירדו לטמיון", כתוצאה מעיכוב התקציבים. הוא ציין שמדובר בעודפים מחויבים מתקציב 2013, שלא עוברים לתקציב השוטף, כמו עודפים למשרדים אחרים שכבר עברו דרך ועדת הכספים.
לפי הפירוט שהציג השר, מעוכבים בין השאר: כ-300 מיליון שקל לחברות המכינות את המכרזים במתחמים המרכזיים המיועדים לשיווק ולפיתוח הקרקעות, ומעכבים את השיווק ומסירת המגרשים; כ-40 מיליון שקל המיועדים לתחילת תכנון שכונות החדשות ובעיקר תכנון מפורט לביצוע; וכ-85 מיליון שקל המיועדים לרכישת דירות לזכאי הדיור הציבורי, לתחזוקת הדיור הציבורי ושיפוץ דירות מתפנות כתנאי לאכלוס זכאים הממתינים לדירה. כמו כן 115 מיליון שקל מיועדים להסדרת התיישבות מפוני גוש קטיף.
השר אריאל התמקד בפיתוח הדיור הציבורי במסגרת הפיכת חברת עמידר לחברת הדיור הלאומית שתהיה גם חברה יזמית, בנוסף לתחזוקת הדיור הקיים, לניצול טוב יותר את הקרקעות עליהן עומד רוב הדיור הקיים במרכז הארץ. "חלקו עומד היום על קרקעות יקרות שניתן להקים על כל דונם 30-40 יחידות דיור, במקום 6-8 כיום, ולהגדיל את ההיצע. החודש יצא מכרז לחברה אסטרטגית שתלווה את הפיכת עמידת לחברה יזמית".
השר הדגיש, "לא מדובר בהפרטת עמידר. היא תמשיך לנהל את הדיור הציבורי כחברה לאומית בהגדרתה ובהתנהלותה. לא תהיה הסרת אחריות של הממשלה על החברה. הרחבת תפקודה תביא הרבה כסף ותאפשר מיצוי טוב יותר את פוטנציאל הדיור המצוי בידה. היא תמשיך למכור נכסים כדי להוסיף אמצעים אבל תצטרך לקבל גם תוספות תקציביות שיאפשרו מתן דיור גם לסטודנטים ולזוגות צעירים.
השר אמר עם זאת כי הטיפול בדיירי הדיור הציבור איננו מספיק טוב. קצב מכירת הדירות לדיירים לפי חוק המכר, הוא איטי. עד כה אמנם נפתחו כבר כ-3,600 תיקים של דיירים המבקשים לרכוש את דירתם אבל עד כה בוצעו רק 31 עסקאות, ובצנרת נמצאות עוד 541 בקשות שלגביהם נקבעה השומה למחיר דירה של כחצי מיליון שקל (50% הנחה). ההכנסות יעברו לקרן שתממן רכישת דירות לצמצום התור הקיים של 2,300 זכאים.
השר ציין כי החסר הקיים בהיצע של יחידות דיור לעומת הביקוש הוא 50-60 אלף, אולם קצב עליית ההיצע גובר הודות לשיתוף פעולה גובר עם הרשויות השונות ו"ירידת סף האגו" של כל רשות, כשמחיר הדירה תלוי בעצם ב-10 גורמים שונים". תחזית הבנייה השמרנית בעיניו לפי התכנון הקיים עומדת על 48,408 יחידות ב-2015 ו-52,332 יחידות ב-2016 לעומת 45,598 יחידות השנה. הבניה היא על קרקעות בניהול המדינה.
"יש מגמת עליה אבל לא מספיקה. המצב לא בסדר ואפילו מחמיר", אמר השר וציין כי שיפורו מחייב יותר הסכמי גג עם רשויות מקומיות המחייבים לפחות 5,000 יחידות להסכם. בינתיים נחתמו רק 3 הסכמים, הסכם אחד לקראת חתימה ו-11 בצנרת.
בדיון השתתפו גם יזמי ומנהלי קבוצות רכישה, אשר דרשו פיקוח על מחירי הביצוע ופטור ממע"מ גם לרוכשי דירות במסגרת קבוצות רכישה. גיל מזרחי, מנכ"ל חברת מקימים, ומוטי פלד, יזם קבוצות רכישה, אמרו במהלך הדיון כי "כמו שיש פיקוח על מחירי המזון, כך יש צורך בפיקוח על מחירי הבנייה כדי להוזיל את מחירי הדיור. אנו מבקשים להכליל את זכאי חוק המע"מ במסגרת קבוצות הרכישה או בנייה עצמית בפטור ממע"מ. הרוכשים במסגרת קבוצות הרכישה מהווים 25% מכלל רוכשי הדירות מדי שנה".