הפעם לא שורפים: ל"ג בעומר אלטרנטיבי
מנהג המדורות בל"ג בעומר הפך למגונה בעיני שוחרי הסביבה ואוהביה. נויה שגיב יצאה לחפש אלטרנטיבות חגיגיות לא פחות מהעשן הסמיך והכוויות, וחזרה עם המלצות שוות לבילוי החג
איך יודעים שמגיע ל"ג בעומר? קבלני הבניין שוכרים שומרים לשמור על אתרי הבניה שלא יגנבו להם עצים, עגלות סופר נעלמות, ילדים פתאום עוזבים את הסמרטפונים ורצים לחפש איזה "טבע" קרוב שהם מזמן לא היו בו, המרשמלו אוזלים מהמדפים, ברקע קולות אמבולנסים ומעל הכל- עשן של פיח מיתמר. רגע לפני שאתם שורפים עצים וכל מה שבדרך: כמה הצעות לדרך קצת שונה לבלות את החג.
עוד טיולים בערוץ התיירות:
דרכים צדדיות: טיול יין ברמת הגולן
לבד בפסגה: טיפוס הרים על המנאסלו קיץ שבדי: טסים לסקנדינביה בזול
מה הסיפור של המדורות?
מה מציינים בדיוק בל"ג בעומר? (ל"ג בעומר - היום השלושים ושלושה לספירת העומר). יש כמה מסורות עם תשובה לשאלה הזו. לפי מסורת אחת זהו יום של תפנית במרד בר כוכבא ברומאים (135 לספירה). את דבר הודעת הניצחון הודיעו אחד לשני באמצעות הדלקת משואות על הגבעות, ועל כן המנהג.
מסורת נוספת מספרת על כך שביום זה נפסקה המגיפה שגרמה למותם של 24,000 תלמידיו של רבי עקיבא שהיה המנהיג הרוחני באותה התקופה. על מה ולמה המגיפה? "מפני שלא נהגו כבוד זה בזה" (לפי תשובת התלמוד, מסכת יבמות). אגב, מכאן מנהגי האבלות הנהוגים בספירת העומר עד ל"ג בעומר.
עוד מסורת על היום הזה גורסת שזהו יום פטירתו של רבי שמעון בר יוחאי (רשב"י) שהיה תלמידו של רבי עקיבא. מסופר כי לאחר כשלון המרד, הוא היה מהמתנגדים לרומאים והתחבא עם בנו במערה בפקיעין עד תום שלטון הרומאים. לפי המסורת הוא קבור בהר מירון. לפי המסורת ביום פטירתו נתגלו לרשב"י סודות הזוהר והקבלה וכך החל מנהג מקובלי צפת במאה ה-16 לעשות הילולה על קברו ולהדליק מדורות.
איכות הסביבה - טרנד מתפשט כאש
כיוון שכולנו תומכים במרד בר כוכבא, מתנגדים לשלטון הרומאים, נוהגים כבוד זה בזה ושולטים ברזי הקבלה - אנו מקפידים להדליק מדורות בערב ל"ג בעומר, מקפידים על קלה כחמורה, מקיימים את המצווה כולל אכילת קרטושקעס, סיפורי צ'יזבטים והמהדרין אף מקפידין על כיבוי צופים.
אפשר להבין, כמובן, למה מתוך כל מנהגי החג נשארו בעיקר המדורות - אלה זכרונות ילדות של רבים מאיתנו. אולם בשנים האחרונות נשמעים יותר ויותר קולות שמתנגדים למנהג המדורות בל"ג בעומר, בעיקר בגלל סוגית איכות הסביבה. זוהי לא רק נחלתם של ארגוני איכות סביבה קיצוניים, המודעות מחלחלת גם לציבור הרחב (אולי כמו טרנד הטבעונות, שהפך אצל רבים לאורח חיים).
אז במסגרת האלטרנטיבות ובשם המודעות הסביבתית הגוברת - כמה הצעות חלופיות לבילוי בערב ובמהלך ל"ג בעומר. זה אמנם יום חופש לילדים ולמורים מבית הספר ולא לכל המשק, אבל אפשר "לגנוב" לפחות חצי יום וליהנות בחיק המשפחה.
אז מה אנחנו מציעים?
1. טיול בהר הכרמל | ההר הירוק תמיד
לפני שלוש וחצי שנים התחוללה השריפה הגדולה בהר הכרמל. אם כבר מחליטים לא שורפים בל"ג בעומר, אין מקום הולם לטייל בו ולראות מה שלומו ואיך הוא התאושש.
אייל כהן, מנהל פארק הכרמל ברשות הטבע והגנים מספר שאחרי השריפה הוקמה וועדת מומחים מכל התחומים והגופים הנוגעים בעניין "אני חייב לציין את שיתוף הפעולה והמקצועיות של כל הגופים שפעלו ביחד למען הטבע. בלי ציניות. בגלל גודל האסון והעובדה שלצערנו גם נהרגו אנשים, היה ברור שצריך ליישם את המסקנות".
פעולות השיקום כללו שיפור מערך הכיבוי והנגישות ופינוי שאריות השריפה כבולי עץ שעשויים להתלקח בקלות "ההחלטה העקרונית הייתה לקבל את זה שהטבע יודע לשקם את עצמו ושאנחנו לא נתערב בנטיעות", ממשיך כהן, "קרה דבר מאוד מעניין. רוב השריפה הייתה של אורנים - שמתלקחים בקלות ומדליקים אחד את השני בצמרות. אחרי השריפה, נוצרו שטחים פתוחים ומלאי שמש, ששנים היו מוצלים. פתאום נוצרה לפרחים הקטנים שהיו תחת צל האורנים- הזדמנות לפרוח".
"החורף הראשון אחרי השריפה היה מדהים בעצמת הפריחה. פתאום אנחו רואים גם חיות שלא ראינו קודם וצבאים משתוללים בשמש. הטבע יודע להתמודד יפה מאוד, ויש גם יתרונות בחידוש של הצמחיה ובעלי החיים".
אז לאן אתה ממליץ לטייל?
"אפשר להתחיל באנדרטה המיוחדת לזכר נספי האסון סמוך לקיבוץ בית אורן. נמשיך לאיזור "שוויצריה הקטנה" עם הנוף המרהיב, שנמצאת בסמיכות ל"חי-בר כרמל", על היחמורים והנשרים שאפשר לראות שם. המתחם כולו עשיר בחניונים ושבילי טיול".
"עוד באיזור אפשר לצאת למסלולים קצת יותר ארוכים של נחל גלים ונחל כלח, או אם נתרחק קצת- אפשר להמשיך לכיוון עין אלון- עמק מוקף בהרים בלב הכרמל. אם נצפין עוד לכיוון אוניברסיטת חיפה (בניין ממש גבוה, אי אפשר לפספס), אפשר לעצור בחורשת ה- 40, שבה חניון מקסים ויציאה למסלול טיול מעגלי שמתאים למשפחות עם ילדים קטנים (2 ק"מ). יש משם תצפית על מורדות הכרמל ועל הגליל התחתון. חגיגה לעיניים".
2. חץ וקשת | זה רק ספורט
חץ וקשת היה כנראה כלי המלחמה העיקרי בקרב בר כוכבא ועל כן הפך לאחד מסמלי החג. עם או בלי קשר הגדנ"ע הוקם בל"ג בעומר וסמלו הוא חץ וקשת (וגם תנועת בני עקיבא, ל"ג בעומר 1929) מתן יגר, 25, זוכת המקום הראשון במכביה בירי ל-18 מטר, עוסקת בתחום כבר 9 שנים ואחת מ-10 הנשים היחידות בארץ שעוסקות בתחום באופן מקצועי (מתוך 120 ספורטאים מקצועיים בישראל בתחום). ניסינו למצוא אצלה אלטרנטיבה לאש.
"מצווה לירות לפחות חץ אחד בחג. זה מהמקורות, לא? אני מזמינה לפסטיבל ל"ג בעומר במועדון "קשתי בית לחם - פארק היורה", הממוקם בבית לחם הגלילית. המועדון שייך לאיגוד הקשתות הישראלי, ומציע מגוון של פעילויות למשפחה ולילדים במיוחד לחג כירי בחץ וקשת, מסלול ביער בעקבות מטרות מגומי, "טארגט שוטינג"- משחק ירי עם ראשי ספוג בחצים, ולקטנטנים- מתנפחים"
איך הגעת לתחום?
"אבא שלי פתח את המועדון בבית לחם הגלילית, ניסיתי- והתמכרתי! אני סובלת מהפרעת קשב וריכוז והפעילות הזו מאוד עזרה לי בשיפור היכולת להביא את עצמי למיקוד. זה עזר לי גם בתחומים אחרים- לימודים, עבודה, נהיגה. יש בספורט הזה כל כך הרבה טכניקה, פסיכולוגיה, איפוק, דיוק".
הפעילות בתשלום 45 שקל לאדם, בין השעות 9 -17
ועוד לפני סיום - משחקים של כבוד
מי ששרד את הכתבה עד לפה, בטח זוכר שתלמידיו של רבי עקיבא מתו ממגפה שבאה עליהם כעונש על כך שלא נהגו כבוד זה בזה. אז לזכרם, ולמען ערך כבוד האדם- אנחנו מציעים אולי לעשות ערב של משחקי חברה, שיחה, לימוד, אפילו לראות ביחד כמה חברים איזה סרט טוב? לא לשרוף, אלא לכבד אחד את השני.