ירידה קלה בביקוש למשכנתא: 4 מיליארד ש' באפריל
קצת פחות מ-4 מיליארד שקל נטל הציבור כהלוואה לדיור במהלך החודש שחלף. מדובר בירידה של 11% בהשוואה לחודש הקודם, שנבעה בעיקר בגלל חופשת הפסח. סך הלוואות המשכנתא שנלקחו מתחילת השנה: 16.5 מיליארד שקל
ירידה קלה בהיקף המשכנתאות שניטלו בחודש האחרון. במהלך חודש אפריל עמד היקף המשכנתאות שנלקחו, על 3.95 מיליארד שקל, ירידה של 11% בהשוואה לחודש הקודם, כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ב'). עם זאת, יש לציין כי במהלך החודש ימי הפעילות העסקית היו מצומצמים בשל חופשת הפסח.
- חובות המשכנתא לבנקים גדלו ב-3.6 מיליארד שקל
מתחילת השנה ניטלו משכנתאות בהיקף של כ-16.5 מיליארד שקל.
סך המשכנתאות שנטלו בריבית משתנה עמד על 2.25 מיליארד שקל ומשכנתאות בריבית קבועה הסתכמו ב- 1.7 מיליארד שקל. היקף המשכנתאות שניטלו במסלול הריבית הקבועה הלא צמודה נושק ל-22% מתוך הסך הכולל של המשכנתאות שניטלו במהלך החודש החולף, ואלה הסתכמו ב-864 מיליון שקל.
נכון לסוף חודש מרס, הוציא משק בית על החזר תשלומי המשכנתא - 27.3% בממוצע, מהכנסתו נטו. זאת לעומת הוצאה של 30.2% לפני שנה.
לא ניתן להתעלם מכך שהירידה בסיכון באה בין היתר, מההגבלות הרבות שהטיל בנק ישראל על הלווים, במהלך 3 השנים האחרונות, המתקשים כיום יותר לגייס הלוואה מהבנק. זאת בנוסף לריבית הנמוכה המשפיעה גם היא על גובה ההחזר.
עם זאת יש לציין כי עדיין שליש מההלוואות ניתנות בהחזר ממוצע של יותר מ-30% מההכנסה, כאשר אלו העולים על 40% מההכנסה מהווים כ-4% בלבד מסך ההלוואות.
סך חובות המשכנתא לבנקים, נכון לסוף חודש מרס, הסתכם ב- 248.6 מיליארד שקל, מדובר בתוספת של 3.6 מיליארד שקל מתחילת 2014. יש לציין כי נתון זה אינו כולל הלוואות משכנתא שאין מקורן בבנקים, כגון הלוואות זכאות מדינה וכן הלוואות מגופים מוסדיים (אלו מוערכים בכ-25 מיליארד שקל נוספים).
מספר ההלוואות שטרם נפרעו במלואן, גדל בתקופה זו בכ-2,600 והוא עומד על קצת יותר מ-750 אלף הלוואות.