שתף קטע נבחר

 

המרוץ המאוחר של ארה"ב לאפריקה

שנים אחרי שסין זיהתה הפוטנציאל, ארה"ב מנסה להדק קשרים עם היבשת השחורה וכלכלתה הצומחת. הדילמה: לבגוד בעקרונות כמו זכויות אדם?

כשהוא נודד מגבעות ירוקות לדרכי עפר ולנמלי ים, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ביקר לפני כשבועיים באפריקה והפציר במדינות אפריקניות לבחור: בחרו בדמוקרטיה. בחרו ביציבות כלכלית. התנגדו לאלימות וקדמו את האנשים לעבר העולם המודרני. זו הייתה קריאתו.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

הייתה זו הצעה אופטימית, מסוג הגישות המערביות שארה"ב רגילה לקדם. אבל שתי מדינות מוכות סכסוך השיבו בשלילה, תוך שהן מציבות אתגר להשפעה האמריקנית ביבשת שהולכת ומסתמנת כאזור הבא שבו ימצאו משקיעים זרים הזדמנויות כלכליות.

 

ג'ון קרי בלואנדה, בירת אנגולה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'ון קרי בלואנדה, בירת אנגולה(צילום: רויטרס)
לפי שעה, ארה"ב מדשדשת במרוץ העולמי לקצירת רווחים כלכליים באפריקה. באוגוסט הקרוב יארח נשיא ארה"ב ברק אובמה ועידת פסגה שבה ישתתפו מנהיגים מיותר מ-40 מדינות באפריקה בניסיון לכונן קשרים כלכליים חזקים יותר איתן. הסירוב השבוע של כמה מנהיגים באפריקה להיענות להפצרות ג'ון קרי מציב כעת בפני ממשל אובמה בחירה משל עצמו: האם לחתור להזדמנויות כלכליות מול ממשלות שאינן מכבדות את שלטון החוק או זכויות האדם, או לתפוס את המושב האחורי בתחרות העולמית על ידי התרחקות מהמדינות הסוררות באפריקה שמדרום לסהרה.

 

"זה תלוי ברצון העם וברצון המנהיגים", אמר קרי ליותר מ-100 דיפלומטים ופעילים מקומיים שהתאספו באדיס אבבה, בירת אתיופיה. "עלינו לסרב להיגרר בחזרה לעבר. אין לי שמץ של ספק שזו יכולה להיות נקודת מפנה בתולדות אפריקה החדשה, זמן ומקום שבו אפריקה תפנה לרפורמות ולא לפעולות תגמול, לשלום ולשגשוג ולא לנקמה ולטינה".

 

במסעו העלה קרי את האפשרויות של הטלת סנקציות ואיסורי נסיעה על מנהיגי הצדדים הנלחמים בדרום סודן ושליחת כוחות או"ם לדיכוי הלחימה, אבל איומים כאלה הושמעו במשך שבועות ללא שום השפעה נראית לעין. מנהיגים של מדינות שכנות נראו לא-נלהבים לנקוט צעדים דומים שיפגעו בכלכלותיהם שלהם או יעוררו התנגדות פוליטית.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ביקורו של קרי בג'ובה, בירת דרום סודן, "בא בשעה קריטית ולא יכול לשמש מחווה ריקה או לצורך צילום לתקשורת העולמית בלבד", אמר ריימונד ק. אופפנהייזר, נשיא ארגון זכויות האדם Oxfam America. "הביקור הזה צריך להראות לכולם שארה"ב לא תסבול סכסוך ארוך שאף אחד מהצדדים לא יכול לנצח בו ושבו האזרחים הם המפסידים הברורים".

 

במעמד בעייתי אחר הבטיח קרי סיוע של 30 מיליון דולר לבחירות הקרובות בקונגו, שמתמודדת עם לפחות 20 שנים של לחימה בין הממשלה לכמה ארגוני מורדים. אבל בעודו מבטיח את הכסף הפציר קרי בנשיא ג'וזף קבילה לפרוש בסוף כהונתו הנוכחית, כפי שדורשת ממנו חוקת קונגו. תגובת ממשלתו של קבילה הייתה התנערות כמעט קומית מדבריו. דובר ממשלת קונגו, למברט מנדה, אמר שהחוקה תכובד, אבל רמז גם כי ייתכן שהיא תשונה. בהצהרה שמזכירה במידה רבה את תלונותיהם של גורמי ימין בפוליטיקה הישראלית נגד קרי, אמר הדובר: "מה כל הרעש הזה בנוגע לקונגו, בשעה שיש יותר מ-15 מדינות שעומדות לקיים בחירות בשנה הבאה?".

 

חמשת האחוזים של סין

עוד דרישות שהציג קרי במהלך מסעו באפריקה שלא צפויות לזכות למענה היו הבטחת חופש הביטוי מצד ממשלת אתיופיה הדכאנית ויציאת כוחות הביטחון של אוגנדה מדרום סודן.

מקבלים את פני קרי ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו עם דגל ארה"ב על החולצה (צילום: AP) (צילום: AP)
מקבלים את פני קרי ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו עם דגל ארה"ב על החולצה(צילום: AP)

בה בעת, ארה"ב אינה רוצה להפסיד רווחים כלכליים אפשריים באפריקה, שנהנית ממשאבים גדולים של נפט וגז וממעמד ביניים שצפוי להכפיל את עצמו בעשור הקרוב. אי אפשר היה להתעלם גם ממספרם של העגורנים באתרי הבנייה המתרבים באזור אדיס אבבה או מהמלון הסיני בסמוך לשדה תעופה בג'ובה, בירת דרום סודן. אי אפשר להחמיץ גם את הנוכחות של ג'נרל אלקטריק בנמל הימי של לואנדה, בירת אנגולה.

 

אליזבת ליטלפילד, נשיאת U.S. Overseas Private Investment Corp., אומרת כי בהשוואה למתחרים ברחבי העולם, חברות אמריקניות מגלות איטיות במרוץ לכלכלה הצומחת של אפריקה. עם זאת לדבריה בשנים האחרונות חברות כמו IBM ו-GE פתחו משרדים ענקיים ברחבי אפריקה. חברות משפטיות ולענייני ניהול חשבונות נהרו גם הן ליבשת כדי לסייע למשקיעים אמריקניים למצוא את דרכם בסבך החוקים הכלכליים של המדינות השונות. משרד המסחר האמריקני מתכנן לפתוח משרד שירות מסחרי בלואנדה.

מזכיר המדינה מתקבל ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו (צילום: AP) (צילום: AP)
מזכיר המדינה מתקבל ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו(צילום: AP)

חלק גדול מהמבחן לעתידה של אפריקה יגיע בבחירות שייערכו ב-37 מדינות ביבשת בשלוש השנים הקרובות, וכמובן מרחפת גם השאלה אם מלחמות ואיום הרעב ימשיכו להטביע את היבשת בבוץ.

 

קרי אמר שארה"ב חותרת ליותר מאשר סתם מערכת יחסים כלכלית עם אפריקה, מה שגורר השוואה למדינות כמו סין, אשר מקצה כחמישה

אחוזים מהשקעות החוץ הישירות שלה לאפריקה, בהשוואה לאחוז אחד בלבד של הממשל האמריקני. אלא שאף שהיא בונה כבישים ומלונות באפריקה, גורמים רשמיים אומרים שסין עשתה רק מעט בכל הקשור ליצירת משרות ארוכות טווח ואספקת שירותים כמו ביטוח בריאות והכשרה בתחום החינוך לעובדים מקומיים.

 

"לאפריקה יש המשאבים, לאפריקה יש היכולת, לאפריקה יש הידע", אמר קרי בנאומו באדיס אבבה. "השאלות שאיתן מתמודדת אפריקה הן שאלות דומות לאלה שאיתן מתמודדות מדינות בכל רחבי העולם. הנתיב שבו תלך היבשת תלוי בסופו של דבר בכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האפריקנים לא ממהרים לקבל את הדרישות. קרי
צילום: AFP
מומלצים