תפתח חלון: יום ב"בתים מבפנים"
מי היתה הפאם פאטל של מושבת הטמפלרים שרונה, איפה נבנתה מרגמת ה"דוידקה" המפורסמת ואיך תיראה תל אביב בעוד 30 שנה: טיול של יום במסגרת אירוע "בתים מבפנים"
בפעם השמינית יספק אירוע "בתים מבפנים" את יצר המציצנות ויציע סיורים וביקורים בבתים ומבנים מסקרנים בעיר. על הדרך יוכלו המבקרים לספוג מעט מרזי ההיסטוריה, הארכיטקטורה, העיצוב, הטכנולוגיה, צורות החיים השונות ועוד.
עוד טיולים בערוץ התיירות:
אפשר לנסוע בשקט?
יש עתיד: כך ייראו מושבי המטוסים
מתגלגלים: מדריך לטיולי קראוונים בארץ
מלבד ביקור בדירות ייחודיות יתקיימו גם סיורים בנושאים שונים ובמקומות בלתי שגרתיים כמרכז לבקרת רמזורים ותחנת השאיבה לסניקת שפכים, סיור בפרויקט דיור בר השגה בשכונת שפירא, סיור בין פחי הזבל בעיר וסיור בעקבות עצים עתיקים.
למרות שהאירוע יתקיים לכל אורך הסופ"ש שבין ה- 22.5-24, בחרנו להתמקד ביומו הראשון ולשרטט מסלול מומלץ לסיורים.
9:00 : דייט עם דמויות מפתח - שרונה
סיור בוקר תיאטרלי במושבה הטמפלרית שרונה, עם השחקנים תומר הלדשטיין וגניה סופ, שמציע מסע בזמן לאורך גלגוליה ההיסטוריים של שרונה כמושבה טמפלרית שהוקמה לפני 150 שנה. במהלך הסיור מחליפים השחקנים דמויות, שדרכן מתאפשרת הצצה להווי החיים במושבה בתקופות השונות והיכרות עם סיפורה ההיסטורי ועם האנשים המרכזיים בכל תקופה.
הסיור קליל ומשעשע ומבטיח חוויה שכוללת הרבה צחוקים ולא מעט הליכה בין פינות החמד של המושבה, מהמפגש הראשון עם כריסטוף הופמן, מנהיג הקהילה הטמפלרית בבוקר הגעתם של מאמיניו הטמפלרים ארצה, אי שם בשנת 1872. הטמפלרים עומדים מול רכס הכורכר עליו בנויה שרונה ומאזינים למנהיגם שמכין אותם לתקופה המאתגרת בארץ הקודש כשלהפתעתם נעמדת לצידם מוכרת נעליים מהחנות החדשה של אדידס שנחושה להזמין אותם להיכנס לחנות ולהתרשם מהקולקציה החדשה.
בסצנה אחרת פראו וילהלמינה למלה, הפאם פאטאל של המושבה פוסעת בדרכה לקפה גינטר בסיום עוד יום עבודה חקלאי מתיש בשרונה של סוף המאה ה-19, כשהיא מגלה תפרחת משונה על עורה וממהרת לבית המרקחת של איזדור ממלוק, הרוקח היהודי של שרונה שמנסה לרפא אותה באמצעות תרופות טבעיות שרקח בעצמו.
עוד תחנות בסיור: בית העם והשעון, מסלול הבאולינג, הבר של קובלר, בית המרקחת של ממלוק, בניין המזקקה למשקאות חריפים והיקב על מרתפיו ומנהרותיו.
נקודת מפגש: רחוב דוד אלעזר פינת רחוב קפלן.
11:00 : אקולוגיית העתיד - בניין הקפסולה של בית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר
נוסעים קצת צפונה (אפשר לעלות על הרכבת בדרך השלום ולרדת בתחנת האוניברסיטה) ומגיעים לאחד הבניינים המסקרנים והמיוחדים שנבנו בישראל בשנים האחרונות. בניין הקפסולה זכה לכיוניו בזכות הקפסולה הנעוצה בחזיתו המזרחית.
אם נסעתם על חלקו הצפוני של כביש איילון בשנתיים האחרונות בטח ראיתם אותו על גבעת האוניברסיטה ותהיתם על קנקנו. הבניין השונה למראה והמאוד בולט בנוכחותו הוא לא פחות מנקודת ציון סביבתית באדריכלות הציבורית בארץ. זהו בניין אקולוגי הכולל מערכות טכנולוגיות מתקדמות שמאפשרות להפעיל אותו באופן חסכוני מאוד מבחינת חשמל ומים וזהו הבניין האקולוגי הראשון בארץ שצפוי לקבל את הדירוג הגבוה ביותר של התקן האמריקאי לבנייה ירוקה Leed Platinum ואת דרגת יהלום של התקן הישראלי החדש לבנייה ירוקה 5281.
הסיור בבניין יתרכז במערכות הללו ובאופן שבו אפשר לתכנן בניין ציבור כך שיפגע כמה שפחות בסביבה וישקף נאמנה את החזון הסביבתי שהניע את מקימיו. עוד בסיור יוסברו תהליך תכנונו, אופן קבלת ההחלטות באדריכלות סביבתית והפעילות המחקרית וההסברתית שתתקיים בו. את הסיור מעביר ד"ר יוסי קורי, מצוות האדריכלים שתכננו את המבנה.
נקודת מפגש: בית הספר ללימודי הסביבה על שם פורטר, אוניברסיטת תל אביב, רחוב ג'ורג' וייז (מול שער 14 של האוניברסיטה), רמת אביב.
13:00 : היינו העתיד - בית הספר החקלאי מקווה ישראל
מכאן אנחנו ממשיכים לקצה הדרומי של העיר, לכניסה לחולון, לכפר הנוער מקווה ישראל השוכן בלב שדות ופרדסים.
בית הספר החלקאי מקווה ישראל הוקם בשנת 1870 על ידי חברת "כל ישראל חברים" (אליאנס) מצרפת, ביוזמת יעקב קארל נטר שהיה גם מנהלו הראשון. הסיור במקום יכלול ביקור באחדים מהבתים שנבנו בארץ ישראל לפני יותר ממאה שנה ויסופרו בו סיפוריהם.
בין היתר יעבור הסיור בבית נטר- הבית הראשון של מקווה ישראל שנבנה ב-1870 ומשמש כיום עדות מרתקת להווי בית הספר בתחילת דרכו, בית הכנסת העתיק של מקווה, מהראשונים שנבנו בארץ ישראל בעל הארכיטקטורה המרשימה והאלמנטים האמנותיים, מרתפי היקב החצובים בסלע ששימשו בעבר כמרתפי יין ובתקופת ההגנה גם כמקום מפגש ומסתור, סדנת המכניקה בה ייצרו בעבר כלים חקלאיים וכלי נשק (כולל הדוידקה המפורסם - המרגמה הישראלית הראשונה) ובגן הבוטני הותיק שבו עצים מארצות שונות בעולם שאוקלמו לתנאי הארץ ועצים מקומיים נדירים.
נקודת מפגש: שער קראוזה (הכניסה מחולון).
15:00 : רפואת בוטיק - בית קריגר
מכאן ניסע למרכז תל אביב, לשדרות המפורסמות בארץ, לסיור באחד ממלונות הבוטיק היפים שעל שדרות רוטשילד השוכן בבית היסטורי בשם בית קריגר- בניין הבאוהאוס מתחילת המאה העשרים- התקופה בה פרח הסגנון הבינלאומי בבנייה בתל אביב הקטנה- שתוכנן על ידי האדריכל זאב רכטר בשנת 1934. ב-1999 כששופץ (כבניין לשימור), נוספו לו קומות שתוכננו על ידי האדריכלים מיכל וחזי ברקוביץ'.
לפני כשנתיים שופץ מחדש כמלון דירות בעיצוב עכשווי תוך שימור סממני הבאוהאוס. לבניין יש חדר מדרגות אופייני לתקופת הבאוהאוס המהווה אתר תיירות אדריכלי בפני עצמו. בבניין גרה מאז בנייתו משפחתם של הרופאים ד"ר משה קריגר (מנהל בית החולים הדסה בצפת ורופאה של המשוררת רחל) וד"ר פני (צ'לנוב) קריגר. בסיור נפגוש את נכדיהם של בני הזוג קריגר ונשמע מהם על סיפור תולדות המשפחה ועל גלגוליו של הבניין. בנוסף נבקר בכמה מחדרי המלון המעוצבים. הסיורים יתחילו בחדר ההסבה שבקומת הכניסה שבה יובא סיפור תולדות הבית, ויימשכו בדירות.
נקודת מפגש: שדרות רוטשילד 71.
19:30 : מסע אל העתיד - מנהל ההנדסה של עיריית תל אביב- יפו
מה מתוכנן לאזור הקריה לכשיתפנה, כיצד צפוי להשתנות רחוב הרברט סמואל שעל קו החוף של תל אביב, איך ייראה הקירוי על האיילון וכיצד צפויים להיראות מגדלים המגורים העתידניים- מגדלים המתפקדים כעיר קטנה, ממש כמו בסרט בדיוני וכוללים לא רק דירות מגורים אלא גם מסחר, תעסוקה ואפילו שירותים כמו מרפאות או מרכז קהילתי, כך שדייריהם כמעט ולא נזקקים לצאת מהם- את כל התשובות לשאלות הללו תמצאו באירוע שמתקיים בבניין מנהל ההנדסה.
אחרי המנוחה הקצרה בבתי הקפה של רוטשילד אפשר לרדת רגלית דרך כיכר הבימה ושדרות חן לכיוון בניין מנהל ההנדסה של עיריית תל אביב יפו, ששותפה בארגון ויוזמת "בתים מבפנים". בבניין, ששוכן על שדרות בן גוריון, ימתין צוות המתכננים של העירייה שיחשוף באירוע ראשון מסוגו אי פעם את התכניות, היוזמות והמחקרים הנעשים על ידי אנשי התכנון ויקבעו איך תיראה העיר בעוד 20, 30 ו-40 שנה.
בחצר המבנה הגדולה יעלו בזה אחר זה נציגי המחלקות השונות וכל אחד מהם יציג את התכנית עליה עובדת מחלקתו בזמן קצוב של 7 דקות ובאמצעי מבע שונים: סרטונים, מצגות והרצאות קצרות. במקביל בקומה השלישית של הבניין יוצגו תערוכות שיחשפו את עשרות הפרויקטים המתוכננים כיום במנהל ההנדסה העירייה ועתידים להשפיע על חי כולנו.
נקודת מפגש: שד' בן גוריון 68, בבניין מנהל הנדסה. הכניסה מרחוב פילון.
יש להזמין מקומות לסיורים מראש (ללא תשלום). ההזמנה דרך האתר.