לקראת המדורות: איך לטפל בכוויות וחתכים?
המדורות הן רק תחילתה של העונה החמה שבמרכזה סכנה מוחשית לפציעות ולכוויות. איזה פגיעות עלולות להיגרם לעור ומהו הטיפול המומלץ?
ל"ג בעומר הוא החג הכי מפחיד עבור ההורים. האש עלולה לגרום לכוויות חמורות, אבל לא רק. הילדים מעצם טבעם, רצים ועלולים להיפגע מחתכים ופציעות בעור. העור שלנו הוא איבר משמעותי המספק הגנה, מונע זיהומים, משתתף בשמירה על מאזן הנוזלים - אך חשוף ביותר לפגיעה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
ד"ר שמואל גור, מומחה לרפואת ילדים, מסביר כי הפגיעה בעור נחלקת לשני סוגים של פגיעות: פגיעה חיצונית - פגיעה שאינה חודרת את עובי העור, ופגיעה עמוקה - פגיעה בה שלמות העור נפגמת ונוצרת חשיפה של תת עור או רקמת שומן לסביבה החיצונית.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
לקראת העונה החמה: לטפל בכפות הרגליים
עצירות: כל הסיבות והטיפולים שיעלימו אלרגיה של אביב: מה הטיפול שיעלים?
הוא מסביר כי הטיפול הנכון בפגיעות ופציעות הוא על ידי מניעתן, צמצום חשיפת הילדים למצבים וחפצים העלולים לסכנם. העיקר הוא להרחיק חפצים מסוכנים מסביבתו של הילד, כולל צעצועים חדים, כלי זכוכית, רהיטים עם פינות חדשות וכד'.
אם בכל זאת אירעה פגיעה, חשוב מאוד לטפל בה. הסיבה לכך היא שגם שפשוף קל יכול להזדהם במידה ומזניחים אותו. זיהום יכול לגרום לפגיעה מורכבת שתחייב טיפול מורכב יותר, ממושך יותר וכואב יותר.
מה לעשות במצב של כוויות?
קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי ניתן לסווג את הכוויות על פי דרגות. "דרגות הכוויה מתייחסות לעומק הפגיעה בעור. ככל שהכוויה בדרגה גבוהה יותר יש פגיעה מסיבית יותר בעור".
ד"ר גור מוסיף: "פגיעה תרמית בעור, כלומר כוויה, מתחלקת לפי עומק וחומרת הפגיעה לשלוש רמות: כוויה בדרגה ראשונה באה לידי ביטוי באודם וברגישות, כוויה בדרגה שניה מתבטאת בהופעת שלפוחיות וכוויה בדרגה שלישית מתבטאת בפגיעה בשלמות העור עם נזק לחלקים העמוקים של העור ולרקמות שתחתיו.
"בנוסף למדד זה אנו מתייחסים לכוויה בהתאם לשטח העור שניזוק. נהוג למדוד את השטח באחוזים כאשר יחידת המדידה הינה אחוז אחד. לשם השוואה, שטח כף היד מחושב כאחוז אחד.
כוויות אינן הבעיה היחידה העלולה להתעורר. העיסוק באיסוף עצים וקרשים, המכילים לעיתים מסמרים חלודים, יכולה גם היא לגרום לפגיעה בעור שבמידה ואינה מטופלת, יכולה לגרום לבעיות משמעותיות".
מהו הטיפול המומלץ?
כהן מסביר: "תלוי בעוצמת הפציעה או הכוויה. אם זו פגיעה קלה יחסית, תכשירים ומשחות שיכולים לסייע בהחלמה של העור, כגון בפנטן פלוס של חברת באייר, ויטה-מרפן, מרפן ספריי, טריפלדרם פלוס של לייף, gel skin saverעל של מורז על בסיס לענה וסביעור של טבע יכולים לעזור. אם נוצר זיהום, יש צורך להשתמש במשחות המכילות אנטיביוטיקה.
"במידה ומדובר בכוויות נרחבות המשלבות שלפוחיות, חשוב לגשת לאבחון רפואי כדי לקבל טיפול מתאים הכולל משחות מיוחדות, מתן נוזלים, ומניעת זיהום משני".
כהן מוסיף כי יש תכשירים נוספים שיכולים לעזור, כמו למשל ביאפין וטרולאמין המרגיעים את הכוויות.
גם תכשירים המכילים חומר אנטי-היסטמיני: כמו פניסטיל ג'ל וטיודנטול ג'ל, הם יעילים גם בקרב ילדים ותינוקות.בנוסף, תכשירים המכילים אלוורה כמו ד"ר פישר, לייף פרופשיונל, לייף, ד"ר מלומד, סקין-גארד, זר הייטק, ד"ר סטורז, מרגיעים ומקררים את המקום. "חלק מתכשירי האלוורה מכילים ריכוז גבוה יותר של אלוורה כגון ג'ל אלוורה פורטה של לייף פרופשיונל, ג'ל אלוורה 97.5% של ד'"ר סטורז ושל זר הייטק", כהן מפרט.
תכשירים טבעיים
כהן מסביר כי ישנם תכשירים המשלבים אלוורה עם תמציות טבעיות נוספות כגון ג'ל להרגעת העור של לייף פרופשיונל (מכיל אלוורה, תמציות שום ובצל) וג'ל של חברת שביט המשלב אלוורה עם שמן עץ התה.
"ברנשילד" BURN SHIELD של אלטמן המכילים שמן עץ התה האוסטרלי, קלו -קוט של חברת רפא יעילים מאוד לטיפול ולהעלמת הכוויות והצלקות, פלאמינל הידרו ופלאמינל פורטה, תכשירים המכילים אלוורה וקלנדולה (ציפורני החתול) מסייעים בהרגעת המקום וגם עת לריפוי ואיחוי העור.