יריבות בגלל אסד: ריאד וטהרן מתקרבות?
תמיכתה של איראן במשטר אסד ותוכנית הגרעין שלה הרחיקו ממנה בשנים האחרונות את הממלכה הסעודית. אך מאז היבחרו של חסן רוחאני לנשיאות, מופיעים סימנים להתקרבות ששיאה הזמנת שר החוץ האיראני לביקור בריאד
יחסי איראן- סעודיה ידעו עליות ומורדות בשלושת העשורים האחרונים אך בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה הוחרפה המתיחות בין שתי המדינות והן הפכו יריבות של ממש. אולם לאחרונה מורגש שינוי קל באווירה בין ריאד לטהרן.
עוד חדשות בעולם:
מוכנים למו"מ על הבנות: פחד ברחובות ניגריה
סקס, אלימות ובחירות. דנמרק קוראת להצביע טורקיה: הרוגים ולכודים בשריפה במכרה
היום (יום ג') סיפר שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל, בכינוס כלכלי כי הזמין את שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, לבקר בממלכה. אל-פייסל, שדיבר בפתיחת הכינוס הראשון של פורום הכלכלה ושיתוף הפעולה של מדינות ערב עם מדינות אסיה ואזרבייג'ן שנערך בסעודיה, אמר כי "הביקור טרם יצא לפועל, אך אני מקווה שאיראן תסייע לכינון היציבות. איראן היא שכנה ויש לנו יחסים עמה ואנחנו מקווים לשים לקץ לחילוקי הדעות בין המדינות".
בחודש שעבר הגיע נשיא איראן לשעבר, עלי אכבר רפסנג'אני, לביקור לא שגרתי אצל שגריר סעודיה בטהרן וקרא לשתי המדינות להסדיר את יחסיהן. לדבריו, "אויבי האיסלאם שמחים שהמוסלמים נלחמים אחד עם השני". הביקור, שזכה לסיקור רב בתקשורת הערבית, לווה בתמונה שנויה במחלוקת שבמהלכה נראה השגריר הסעודי מנשק לכאורה את ראשו של רפסנג'אני.
בחודשים האחרונים מאז עלייתו של הנשיא חסן רוחאני לשלטון באיראן, הבכירים במדינה מדברים בגלוי על רצונם לשפר את את היחסים בין השכנות. רוחאני עצמו הגדיר את סעודיה באחד מהראיונות שהעניק כ"אחות מבטן ולידה" ו"חברה".
עם זאת נראה שהדרך עוד רחוקה עד לפיוס בין הצדדים בשל המחלוקות בין איראן השיעית לסעודיה הסונית על תוכנית הגרעין האיראני ועל מלחמת האזרחים בסוריה. בסעודיה, בעלת ברית של ארה"ב באזור, הביעו לא פעם את החשש מהתגרענותה של איראן והמחלוקת על סוריה נובעת מהתמיכה של טהרן במשטר בשאר אסד והקריאה המתמדת של ריאד להפילו.
הצהרותיו של אל-פייסל נאמרות בעיתוי מעניין שבו שתי המדינות מנסות להציג לראווה
את יכולותיהן הצבאיות ולא מן הנמנע לשלוח מסרים אחת לשנייה. בתחילת החודש חתמה סעודיה את מה שהוגדר כתמרון הצבאי הגדול ביותר שנערך במדינה שכונה "סיף עבדאללה" שבו הוצגו בין השאר טילים ארוכי טווח בנוכחותם של גורמים בכירים במדינה.
במקביל, קרא אתמול המנהיג הרוחני של איראן, עלי חמינאי, למשמרות המהפכה לפתוח בייצור טילים המוני והבהיר כי איראן לא תתפשר בנושא. הוא אמר את הדברים כשברקע הוצגו בפניו טילי שיוט חדשים, מערכות הגנה אווירית חדשות, דגם של מל"ט אמריקני ועוד שלל טילים. ורוחאני הבהיר כי איראן תמשיך בדרכה בפיתוח תוכנית הגרעין למטרות אזרחיות ולא תוותר על זכותה בנושא.