לפיד ולבני: נתנגד לדחיית הבחירות לנשיאות
שותפו הבכיר של בנימין נתניהו לקואליציה שובר שתיקה ומודיע שלא ייתן יד ליוזמה: "זהו שינוי חוקתי שאין מקום שייעשה בחופזה וברגע האחרון", מסר לפיד. תוך שבוע פתח שר האוצר שלוש חזיתות מול שותפים בקואליציה
יו"ר יש עתיד יאיר לפיד שבר אמש (יום ג') שתיקה בנושא הבחירות לנשיאות המדינה והודיע שיתנגד לכל יוזמה לדחיית מועדן. "זהו שינוי חוקתי שאין מקום שייעשה בחופזה וברגע האחרון", מסר לפיד. גם השרה ציפי לבני תתנגד לכך. בכך גוברת ההתנגדות בקואליציה ליוזמה שניסה להוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו לדחיית הבחירות, יוזמה שקמו לה מתנגדים רבים גם בתוך מפלגתו שלו.
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
כאמור, ההחלטה המנוגדת ליוזמת נתניהו אינה ההתרסה היחידה של שר האוצר לפיד בימים האחרונים. שלשום הוא העמיק את הקרע עם הבית היהודי, אחרי שהשר יעקב פרי הגיש ערר לממשלה על אישור החוק האוסר על שחרור מחבלים. קודם הוא פתח חזית מול השר משה יעלון בנוגע לביטול הקיצוץ בתקציב הביטחון. בין לבין הוא קומם עליו גורמים מהשמאל וחכ"ים חרדים וערבים בגלל הקריטריונים לפטור ממע"מ על רכישת דירה, שיועדו רק למי שמילאו שירות צבאי או לאומי.
בסביבת לפיד אמרו אמש ש"ההחלטה בדבר הנשיאות התבשלה כבר כמה ימים", אבל ביום שני, במהלך ישיבת סיעת יש עתיד, סירב לפיד להתייחס לנושא. חברי הכנסת של הסיעה, מצדם, הביעו התנגדות למהלך שרצה נתניהו להוביל, ונראה כי ההתקוממות הפנים סיעתית השפיעה גם על היו"ר.
כעת נראה כי נכשל החלום של נתניהו לדחוק את רגליו של רובי ריבלין מהמרוץ, אלא אם יצליח בימים הקרובים לסכם עם השותפים הקואליציוניים שלו על מועמד מוסכם. יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט הביע התנגדות לדחיית הבחירות, אולם לא פסל את האפשרות להגיע למועמד מוסכם. שמותיהם של יעקב נאמן, נתן שרנסקי ואפילו אהוד ברק כיכבו ברכילויות במסדרונות הכנסת, אולם כפי שאמר בכיר בקואליציה: "לא כל כך ברור מה נתניהו רוצה. מה שברור, זה שהוא לא רוצה את רובי ריבלין נשיא".
ביטול הנשיאות? כולם נגד נתניהו
בישיבת נשיאות הכנסת שהתקיימה שלשום אמר יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין שככל הנראה הוא יודיע בשבוע הבא על התאריך שבו יתקיימו
הבחירות לנשיאות.
הסערה סביב יוזמת נתניהו לדחיית הבחירות לנשיאות ולאחר מכן לביטול המוסד החלה בסוף השבוע שעבר בהודעה מפתיעה של השר גדעון סער, חבר מפלגתו, שהודיע שיתנגד למהלך של ראש הממשלה. זמן קצר לאחר מכן הצטרפו אליו תומכים אחרים מתוך המפלגה ומהקואליציה שבמה שהסתמן כמרד נגד היוזמה.
בקואליציה הגדירו זאת "מהלך מביך וחסר סיכוי", ובכיר בליכוד הוסיף: "עם כל הכבוד לאגו של נתניהו, יש גבול. הוא בלחץ, ורואים את זה במהלך המוזר הזה. אם הוא כל כך מוטרד מרובי ריבלין, הוא יכול היה למצוא מועמד אחר".
רוב המועמדים לנשיאות סרבו להתראיין לציטוט, אך גם הם משוכנעים שהמהלך של ראש הממשלה נידון לכישלון והבחירות יתקיימו במועדן. ח"כ מאיר שטרית (התנועה),
שהודיע כי יתמודד על הנשיאות, הוא היחיד שהסכים להגיד: "אני מתנגד נחרצות לביטול הבחירות ואני בטוח שגם מועמדים אחרים מתנגדים".
נשיא המדינה שמעון פרס התייחס לסוגיה במהלך ביקורו בנורבגיה ואמר: "ברוב הארצות דמוקרטיות יש גם נשיא וגם ראש ממשלה. יש לכך יתרונות ושהכנסת תחליט. זה מחייב שינוי בחוק וזה לא פשוט. אני לא רוצה להיות חלק מהשינויים האלה".
מי שכן הביעו תמיכה בנתניהו היו חברי הכנסת והשרים במפלגת "ישראל ביתנו", שהודיעו כי שיסכימו לדחיית מועד הבחירות לנשיאות, אם הרעיון לכינון משטר נשיאותי יכלול בתוכו מרכיבים שיקדמו את רעיונות המפלגה.