העונש הכבד על אהוד אולמרט עובר למבחן בית המשפט העליון: "בפנינו כברת דרך"
לראשונה בישראל נשלח ראש ממשלה לשעבר למאסר, אולם מבחינת אולמרט וגם מבחינת המערכת המשפטית זה אינו סוף דבר. פרקליט המדינה שי ניצן: "בפנינו כנראה עוד כברת דרך מסוימת בפרשה זו". שופטים לשעבר סבורים שיש סיכוי סביר בערעור. סערה סביב הגדרת מעשיו של אולמרט "בגידה"
גזר דינו המהדהד של השופט דוד רוזן, ששלח לראשונה בהיסטוריה הישראלית ראש ממשלה לשעבר לכלא, עומד בפני מבחן בערעור לבית המשפט העליון. פרקליטיו של אהוד אולמרט צפויים להגיש את הערעור ב-45 הימים שהוקצבו לכך והם יבקשו גם לעכב את ביצוע העונש עד להכרעה בערעור. "בפנינו ככל הנראה עוד כברת דרך מסוימת בכל הקשור לטיפול בפרשה זו וספיחיה", כתב פרקליט המדינה שי ניצן באיגרת ששיגר לכל עורכי הדין בפרקליטות. שופטים לשעבר סבורים שיש סיכויים לא מבוטלים בערעור שכזה ומתחו ביקורת על קביעת השופט שנטילת שוחד היא בגידה.
עוד על גזר הדין בפרשת הולילנד:
פרקליט המדינה: הולילנד יהיה תמרור אזהרה
שמעון פרס: יום עצוב. לפיד: עצוב וחשוב
"רקב. זיהום. טומאה": גזר הדין של אולמרט
פרשת הולילנד: גזרי הדין של כל המורשעים
שופטים בדימוס: סיכויים לא מבוטלים בערעור
פרשת הולילנד: גזרי הדין של כל המורשעים
לעיון בגזר הדין המלא - לחצו כאן
"עבירות השוחד ממוטטות מסגרות שלטון. נותן השוחד הינו איש מושחת, נוטל השוחד הינו בבחינת בוגד", קבע השופט רוזן. רק לפני כמה שבועות, בפסק הדין, הוא כינה את אולמרט "שקרן", ואתמול הוא כבר הגדיר אותו פושע. מי שרק לפני שנים ספורות הנהיג את המדינה, עזב את בית המשפט כשחירותו נלקחה ממנו. השופט רוזן קבע שאולמרט ושאר המורשעים יתחילו את ריצוי העונש ב-1 בספטמבר, אולם כאמור, פניו כעת לבית המשפט העליון.
"מעמדו ותפקידו של עובד ציבור שסרח צריכים להילקח בחשבון", כתב רוזן בגזר הדין, שהטיל על אולמרט שמונה שנות מאסר, שש מתוכן בפועל. "אולמרט הורשע בעבירות בזויות. הוא ניצל את תפקידו הרם לקידום עניינו במסגרת תפקידו כמשרת ציבור וקיבל סכומי עתק. הוא פנה לאוצרות הפלא שעמדו לרשותו וניצל את תפקידו לגריפת כספים".
ראש הממשלה עצמו לא הגיב לגזר הדין, אך סנגורו, עו"ד אלי זהר, טען אחר הקראת גזר הדין כי "חלק מהמילים שאמר השופט הן חמורות מאוד. הוא החיל אותן בנשימה אחת על כל הנאשמים ויש בזה מן הרחקת לכת. אולמרט אמר כבר בישיבה בטיעונים לעונש כי הוא לא לקח שוחד, לא קיבל שוחד ורואה את עצמו עדיין זכאי במובן של תחושותיו, ואיתן הוא הולך לבית המשפט העליון לערעור".
מנגד, עו"ד ליאת בן ארי מפרקליטות מחוז תל אביב אמרה כי "ראוי לקרוא ולהפנים - מי שקיבל שוחד ומי שנתן שוחד הוא מושחת ומי שמושחת דינו אחד: מאסר בפועל לתקופה ארוכה, החזרת הכספים המושחתים למדינה ואות קלון שיוטבע עליו. אין איש מעל החוק, מי שפשע ייענש, אלו הדברים ויש ללמוד אותם".
אתמול בערב שיגר פרקליט המדינה שי ניצן איגרת לכל עורכי הדין בפרקליטות ובה התייחס לגזר הדין. "לא בכל מדינה בעולם יש בתי משפט ומנגנוני חקירה ותביעה עצמאיים, הפועלים בלא מורא - למעט מורא הדין, גם מול הבכירים, המקושרים והחזקים ביותר", כתב ניצן.
שופטים בדימוס העריכו שיש סיכויים לערעור של ראש הממשלה לשעבר ומתחו ביקורת על המילים החריפות, כגון "בוגד", שבהן בחר השופט לתאר אותו. "אפשר היה להתבטא בצורה קצת יותר עדינה. במיוחד מפריעה לי המילה בוגד", אמר השופט בדימוס דן ארבל שהתראיין בתוכניתו של נסים משעל בערוץ 2 והתייחס לסיכויי הערעור.
"קשה לי עם ההרשעה", אמר ארבל. "אחת הזכויות הבסיסיות ביותר של נאשם זו הזכות לחקירה נגדית, זו זכות של כל נאשם - שבמשפט הזה היא התחילה, אבל נגדעה עקב פטירתו של העד המרכזי, שגם ככה היו לגביו הרבה עוד ספקות עקב כל מיני מידע מידעים עליו בעבר, מעבר לעובדה שעד מדינה מלכתחילה הוא שותף לדבר עבירה".
שופט המחוזי בדימוס אמנון סטרשנוב אמר בראיון לתוכנית "שש עם" בערוץ 2: "אני לא חושב - בניגוד לפרשנים או לדברים ששמעתי - שהסיכויים לערעור במקרה זה הם מבוטלים או בטלים. כל ערעור יש בו סיכוי ובהחלט בערעור שמבוסס על ממצאים שהם בבחינת ראיות נסיבתיות, כשהאמירה ראיות היא חשובה".
לחץ על התמונה להגדלה
מה יכול לטעון אולמרט בערעור? בהתבסס על קו ההגנה ודברים שנאמרו בתקשורת, בין הטענות יכולות להיות שהראיות בתיק נסיבתיות, ולצ'קים שניתנו ליוסי אולמרט אין שום הוכחה; בנוסף במהלך המשפט לא זכו הסנגורים לחקור את עד המדינה שהלך לעולמו. טענה נוספת שיכולה להישמע היא כי ההליך המשפטי שנוהל היה "מזוהם" לנוכח הדיווחים הרבים בתקשורת.
מנגד, ייתכן שהתביעה קנתה "פוליסת ביטוח" באמצעות הסדר הטיעון עם שולה זקן. עו"ד דבורה חן, בכירה לשעבר בפרקליטות והשופט בדימוס שלי טימן אמרו כי להתפתחויות האחרונות בתיק יכולות להיות השפעה מכרעת בשלב הבא: מכיוון ששולה זקן האירה בעדותה החדשה במשטרה את הפרטים בתיק, ייתכן שהמדינה תבקש במסגרת שלב הערעור להציג ראיות שלא נשמעו בפני השופט דוד רוזן, ויחזקו את הרשעתו של אולמרט.
כך או כך, בשב"ס כבר נערכים להגעתו של ראש הממשלה לשעבר. נציב שירות בתי הסוהר, רב גונדר אהרון פרנקו, אמר לאחר מתן גזר הדין: "נשב עם הגופים הרלוונטיים, בכל זאת מדובר באישיות שונה שהשב"ס לא התנסה בעבר. המקרה הזה חריג שמחייב אותנו חשיבה והטמעה. את זה נעשה החל מהיום". פרנקו הוסיף כי כמו כל אסיר שנכנס לכלא, אולמרט יעבור מיון שבמהלכו ייבדקו איום בבריחה, איום בפגיעה בו וחשש לאיום אובדני. "אנחנו ננתח את האישיות, נשב עם אנשי המקצוע שלנו וגורמים רלוונטיים".
השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ', הממונה על שב"ס, אמר אתמול בכנס של משרדו שכברר שוחח בנושא עם פרנקו. "את ההכנות צריך להתחיל; הלכה למעשה כבר התחלנו. אם וכאשר ייכנס אולמרט לכלא, שב''ס ייתן את המענה הטוב ביותר. מדובר באיש שידע הרבה ועדיין יודע הרבה, ולכן צריך להתכונן כראוי. הידע שלו ותפקידיו מחייבים אותנו להיערכות אחרת".