שתף קטע נבחר

 
צילום: טל שחר

עיכוב שיוצר הזדמנות / מליניאק ברביעי

בזכות ההקמה המאוחרת של מינהלת הליגה בכדורגל יש סיכוי ללמוד מליגות מקצועניות באירופה, ומההצלחות ומהשגיאות של מינהלת הליגה בכדורסל

אין סיבה בעולם שלליגת העל בכדורסל יש מינהלת כבר 12 שנים, משנת 2002, ובכדורגל מתחילים לזוז ב־2014. בעלי הקבוצות לא רצו מספיק שמינהלת הליגה תקום, ההתאחדות תקעה את ההקמה משיקולים שלה, והביזיון רשום על שם כולם בחלקים שווים.

 

כשדן חלוץ מונה ליו"ר איגוד הכדורסל, שאלו כמה כסף הוא יביא. כששמואל פרנקל החליף את אבנר קופל במינהלת הליגה בכדורסל, שאלו כמה כסף הוא יביא. גם עכשיו מודדים את היו"ר הנבחר של מינהלת הליגה בכדורגל, יורם באומן, בכמה כסף הוא מסוגל להביא. מה כולם חושבים, שהוא מיץ' גולדהאר? שיש לו חברים שיזרקו כמה מיליונים מערוף לחבר? אין סרטים כאלה.

 

גולדהאר הוא לא. יו"ר המינהלת, יורם באומן (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
גולדהאר הוא לא. יו"ר המינהלת, יורם באומן(צילום: ראובן שוורץ)

 

אני מציע לכולם שיחכו קצת, כי בפועל המינהלת עדיין לא קמה. גם אחרי שימנו מנכ"ל ויגייסו עובדים, ייקח לפחות עונה אחת עד שאפשר יהיה להראות משהו. מצד שני, בהקמה המאוחרת של מינהלת הכדורגל יש גם הזדמנות. הזדמנות ללמוד מליגות כדורגל מקצועניות באירופה, הזדמנות ללמוד מההצלחות ומהשגיאות של מינהלת הליגה בכדורסל.

 

חייב להיות מאמץ של כמה גורמים ביחד. ההתאחדות חייבת לשחרר, להשלים עם העובדה שהיא לא תשלוט במינהלת. אסור שספורט מקצועני יחיה בכפיפה אחת עם ספורט חובבני, והשימוש שעשתה ההתאחדות בכספי הקבוצות הוא עדות לכך. התאחדות צריכה לנהל ליגות לילדים ונוער ולהפעיל נבחרות, לתפעל מוסדות משמעתיים ואת איגוד השופטים, שצריכים להיות כפופים להתאחדות אבל עצמאיים.

 

ההתאחדות צריכה להשלים עם כך שלא תשלוט במינהלת (צילום: אורן אהרוני ) (צילום: אורן אהרוני )
ההתאחדות צריכה להשלים עם כך שלא תשלוט במינהלת(צילום: אורן אהרוני )

 

ההתאחדות היא הרגולטור. קובעת את הכללים כדי שהציבור, שהכדורגל שייך לו, לא ימצא את עצמו בחוץ. שהכדורגל לא יהפוך לספורט לעשירים. מחירי הכרטיסים צריכים להיות אחידים ושפויים. המינהלת מתכננת להעלות את מחיר זכויות השידור. צריך להבטיח שהכסף הזה לא יילקח בסוף מכיס הציבור במחיר המינויים לערוצי הספורט בטלוויזיה.

 

חובה לנתק את המינהלת מפוליטיקה, קרי: ממרכזי הפועל, מכבי ובית"ר. אחרי המאבק של שרת הספורט למנוע ניגודי אינטרסים בין ההתאחדות לקבוצות, חובה לכפות על כל נציגי קבוצות ליגת העל והלאומית להתפטר מהנהלת ההתאחדות. הם לא יכולים לשבת גם במוסד שקובע את הכללים, וגם במוסד שהכללים חלים עליו. אסור שבעלי הקבוצות יקבעו כמה זרים ישחקו, כמו שקרה בכדורסל, כי ריבוי זרים פוגע בישראלים ובנבחרות.

 

חובה לכפות על נציגי הקבוצות להתפטר מהנהלת ההתאחדות (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
חובה לכפות על נציגי הקבוצות להתפטר מהנהלת ההתאחדות(צילום: ראובן שוורץ)

 

עוד מוקש: היחסים בין הקבוצות הגדולות לקטנות. אפילו קוסם לא יצליח לגייס עבור ליגה כזאת כסף גדול, אלא אם היא תעבור מהפך ותבנה עצמה כמותג מצליח. היחסים המתוחים וניגודי האינטרסים בין ה"גדולות" ל"קטנות", זו אחת הסיבות לעיכוב בהקמת המינהלת. זה גם מה שיפגע בגיוס כספים מספונסרים ונותני חסויות. הקבוצות הגדולות יהיו חייבות להתחשב בקטנות, והקטנות חייבות להבין שהתרומה של הגדולות גדולה יותר.

 

המטרה היא ליצור ליגה תחרותית. רק זה יעזור להביא כסף. ספונסרים שמאמצים היום קבוצות או מפרסמים במגרשים, הם בעיקר אוהדים שעוזרים לקבוצות, בהשתתפות נדיבה של רשות המסים שמכירה בהוצאה ל"פרסום". מדובר בתרומות לקבצנים, שאין מאחוריהן ערך כלכלי. לחלק מהקבוצות אין זכות קיום בלי תמיכת העירייה. ראיתם מה קרה כשהטוטו סגר את הברז לכמה חודשים.

 

לחלק מקבוצות הליגה אין זכות קיום בלי תמיכת העירייה (צילום: שרון דהן ) (צילום: שרון דהן )
לחלק מקבוצות הליגה אין זכות קיום בלי תמיכת העירייה(צילום: שרון דהן )

 

העובדה שהליגות הבכירות בכדורגל ובכדורסל הן בחסות ה"ווינר", מוכיחה שלסחורה הזאת אין ביקוש משום גוף מסחרי. הליגה בכדורסל נקראה לפני עשרים שנה ליגת "קוקה קולה" וליגת "אורנג'". היום גופים מסחריים לא מתעניינים בסחורה. 80 מיליון שקלים מוזרמים לקבוצות הכדורגל בהסכם השיווק, והשווי אולי רבע מכך. למפעל הפיס יש אינטרס להשקיע בליגת העל בכדורסל בשביל לנגח את המתחרה שלה – ה"ווינר", שמממן את הכדורסל.

 

המתקנים הם כבר לא תירוץ, אין אורווה וקופסה, והאצטדיונים בנתניה, חיפה, פתח־תקווה, עכו וירושלים הם תענוג. אבל מעורבות האוהדים הופכת מנכס לבעיה. האוהדים קובעים מי יאמן, מי ישחק ומי יהיו הבעלים. כל אדם שקונה כרטיס ב־50 שקל הופך לשותף בקבוצה ורוצה שיתחשבו בדעתו.

 

לא כל מי שקונה כרטיס הוא "אוהד". אם למועדון יש אחריות שילוחית להתנהגות האוהדים, הגיעה הזדמנות להסדיר את היחסים איתם. רוצה להיות אוהד? בבקשה. קבל זכויות, הנחות, מקום שמור ביציע, פעילויות לכל המשפחה לפני ואחרי המשחק, הסעות מסודרות וכרטיסים במחיר אחיד גם במשחקי חוץ, אבל בתנאי שתזדהה.

 

האוהדים קובעים מי יאמן, מי ישחק ומי יהיו הבעלים (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
האוהדים קובעים מי יאמן, מי ישחק ומי יהיו הבעלים(צילום: טל שחר)

 

לכל מנוי צריך להיות מספר. מאחורי כל מספר צריך להיות שם אמיתי, תמונה וכתובת. המידע צריך להיות שמור במחשב, והכניסות למגרש תהיינה ממוחשבות. המשטרה והאבטחה יידעו מי נכח ואיפה ישב. אוהד שייתפס במצלמות האבטחה משתולל, ייעצר, ייחקר וייענש. הגיע הזמן להקים יחידה מיוחדת במשטרה לטיפול באירועי ספורט. שופטים צריכים להתמחות בתחום הספורט. בנוסף לקנסות כספיים ומעצרים, תישלל תעודת האוהד מהמתפרע, והוא לא יוכל להיכנס למגרש כדורגל בישראל לתקופה או לצמיתות.

 

נראה אתכם מיישמים.

 

שף בלי מטבח

פ.צ ברוז' ניצחה את סטנדרד ליאז' 0:1. את השער הבקיע ולדמר סובוטה מ"בישול של ליאור רפאלוב". כך נאמר בכל ערוצי הטלוויזיה ונכתב בכל העיתונים. צפיתי במהלך חמש פעמים, לא היה בישול. רפאלוב מסר לסובוטה, שקיבל את הכדור, עבר בסלאלום שני שחקנים והבקיע. אם זה בישול, סבתא שלי היא שפית.

 

עם כל הכבוד לסוכנים בתחפושת עיתונאים ופרשנים, בישול זו מסירה להשגת שער. המסירה צריכה לסדר לשחקן מצב להבקעה. אבל אם שחקן כידרר כדי לשפר עמדה והבקיע, זה כבר מהלך חדש. אין אסיסט. אם כדור פגע בשחקן במקרה והגיע לשחקן שהבקיע, זה לא בישול.

 

זה בישול? רפאלוב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זה בישול? רפאלוב(צילום: AFP)

 

את הרעיון גנבו מהכדורסל. אין בעיה באימוץ רעיון טוב, וחשוב לתת קרדיט גם למוסר ולא רק למבקיע. אבל הרצון למלא טבלאות במספרים ולעשות יחסי ציבור לשחקנים מסוימים, קצת בילבלו את הסטטיסטיקאים. לא כל התחלה של מהלך היא בישול.

 

בעיטת קרן או בעיטה חופשית מ־35 מטר נחשבות בישראל לבישול. שיגיד לי הבועט למי הוא מכוון את הבעיטה, לפני שהוא מרים את הכדור. מדובר בהרמות כדור סתמיות, שפוגשות, בדרך כלל במקרה, ראש של שחקן. ברור ששחקן שבועט את כל הקרנות והבעיטות החופשיות של הקבוצה, יסיים את העונה עם כמה בישולים.

 

מספיק עם גניבת הדעת.

 

ynet ספורט ברשתות החברתיות:

החקיין של רוברטו קרלוס. צפו

צפו: חגיגת שער הזויה בליטא

בעיטה חופשית שלא רואים כל יום

צפו בגול מחצי מגרש בקבוצת הנשים של ברצלונה 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
יורם באומן
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים