שתף קטע נבחר

 

היועמ"ש יבדוק עדות סגן הרמטכ"ל

הוריו של רס"ל אסף וקסמן, שנהרג בתאונת אימונים ב-2007, פנו לפרקליטות על מנת שתבדוק אם יש אמת בטענותיהם שהאלוף גדי אייזנקוט מסר עדות שקר במשפט נגד הקצינים האחראים, בהיותו אלוף פיקוד צפון. "נתן להם גיבוי בניגוד למסקנות ועדת החקירה שאימץ"

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין ופרקליטות המדינה יבדקו טענות של הורים שכולים לפיהן סגן הרמטכ"ל, האלוף גדי אייזנקוט, שיקר בעדותו בבית הדין הצבאי בפרשת מותו של רס"ל אסף וקסמן בהתהפכות נגמ"ש ברמת הגולן בשנת 2007.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

משרד המשפטים הודיע לפני כחודש לאביו של וקסמן, לאון, כי החל לבדוק לבקשתם את טענות המשפחה ולפיהן אייזנקוט, ששימש כמפקד פיקוד צפון בעת התאונה, "מסר לבית הדין הצבאי עדות שקר" במשפט נגד הקצינים האחראים שהורשעו בהתרשלות. על ראש מטה האוגדה שאליה השתייך וקסמן, אלוף משנה שלומי כהן, נגזר חודש מאסר על תנאי, ועל סגן אלוף (מיל') אסף רפלד הוטלה נזיפה חמורה. מפקד הפלוגה של וקסמן, רס"ן דודי קלנר, זוכה על חלקו באחריות.

זירת התאונה שבה נהרג אסף וקסמן בשנת 2007 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
זירת התאונה שבה נהרג אסף וקסמן בשנת 2007(צילום: אביהו שפירא)

השופטים בבית הדין הצבאי התבססו בהחלטתם בין היתר על עדותו המפורטת של האלוף אייזנקוט, שנחשב כיום למועמד המוביל לרשת את מקומו של הרמטכ"ל בני גנץ בפברואר 2015. בעדותו מאותם ימים העדיף אייזנקוט להעניק גיבוי לקצינים שהואשמו.

 

לטענת המשפחה, חלו פערים גדולים בין הדברים שעלו מעדות אלוף הפיקוד לטובת הנאשמים לבין הממצאים והמסקנות של ועדת החקירה הצבאית שבדקה את נסיבות התאונה, שאותה הקים אייזנקוט עצמו ואף אימץ את מסקנותיה בטרם העיד.

 

הוריו של וקסמן ז"ל פנו בשנתיים האחרונות לגנץ ולפרקליט הצבאי הראשי, אלוף דני עפרוני, ואף נפגשו עמם. עם זאת, ההורים טענו כי גנץ ועפרוני נתנו להם תשובות עקרוניות התומכות באייזנקוט ולא תגובה קונקרטית לפערים בין העדות לבין ממצאי ועדת החקירה.

 

"חוסר המיומנות בנהיגת הנגמ"ש היווה גורם עיקרי לתאונה"

לאחר התשובות השליליות שקיבלה, פנתה משפחתו של וקסמן למשרד מבקר המדינה. גם שם לא נחלה המשפחה הצלחה, ובמשרד המבקר הודיעו להם שכל החומרים שנאספו נבחנו ונשקלו, אך "בהתחשב במהות הטענות שהועלו, בחינת התקיימותן של עבירות פליליות צבאיות או אזרחיות, לא מצא המבקר כי הנושא בתחום סמכותו". עם זאת החליט המבקר להעביר את החומרים ליועץ המשפטי לממשלה וינשטיין, שנושאים אלה כן נמצאים בגדר סמכויותיו.

 

בפנייתם טענו ההורים השכולים כי אייזנקוט העיד שסביר היה להציב את בנם כנהג הנגמ"ש, אף שחשש לנהוג ולמרות העובדה שהפעם האחרונה שבה נהג על הכלי הצבאי הייתה בשירותו הסדיר, שבע שנים לפני התאונה. בנושא זה, מצאה ועדת החקירה הצבאית כי חוסר מיומנותו של אסף ז"ל היה הגורם העיקרי לתאונה.

"אייזנקוט נתן גיבוי עיוור לקצינים". הוריו של וקסמן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"אייזנקוט נתן גיבוי עיוור לקצינים". הוריו של וקסמן(צילום: מוטי קמחי)

אביו של וקסמן עם רס"ן דודי קלנר שזוכה בפרשה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אביו של וקסמן עם רס"ן דודי קלנר שזוכה בפרשה(צילום: מוטי קמחי)

פער נוסף נובע מכך שהוועדה קבעה שהציר שבו קרתה התאונה הוא קשה ומורכב, בניגוד מוחלט למה שהעיד סגן הרמטכ"ל. בנוסף, אייזנקוט העיד כי רק פגם אחד נמצא בתיק התרגיל שעליו התבסס האימון. עם זאת, הוועדה - שאת מסקנותיה אימץ, כאמור - מצאה שורת ליקויים בתיק התרגיל.

 

במכתב שהגיש תקף לאון וקסמן את אייזנקוט. "הוא ידע וניצל את העובדה שממצאי ועדת החקירה הצבאית לא יהיו גלויים בפני השופטים על פי הוראות הדין הצבאי. הוא ניצל זאת באופן לא ראוי כשבחר להעיד באופן שסתר את ממצאי הוועדה".

 

עוד כתב וקסמן כי "האלוף נתן גיבוי עיוור לקצינים מבלי להתחשב במעשיהם החמורים, ואף חמור מכך, מבלי להתחשב בעובדות ובממצאי ועדת החקירה".

 

במקביל, דחה בג"ץ את עתירת המשפחה נגד החלטת הפרקליט הצבאי הראשי למשוך ברגע האחרון ערעור שהגיש לבית הדין הצבאי בנוגע לעונשים שהוטלו על ראש מטה האוגדה ומפקד הגדוד. יחד עם זאת מתחו שופטי בג"ץ ביקורת על ההחלטה. "הפרקליט הצבאי הראשי שגה בהחלטתו, אך היא לא נבעה משיקולים זרים", נכתב.

 

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "הפנייה הועברה לטיפול פרקליטות המדינה ומצויה בבחינה שבסיומה ייענו הפונים כמקובל".

 

גורמים צבאיים מסרו בתגובה כי "בדיקה שערך הפרקליט הצבאי הראשי אלוף דני עפרוני ניקתה את אייזנקוט מכל חשד נגדו, כפי שטען האב השכול". לדברי הגורמים, אייזנקוט העיד כקצין בכיר ומנוסה על בסיס ידע רב שצבר במשך כ-30 שנותיו כקצין בצבא ולא בהכרח על בסיס ממצאי הוועדה שחקרה את האירוע. הגורמים דחו הטענות כי עדותו, שגיבתה את הקצינים שהואשמו, הובילה לתוצאה מקלה במשפט, וציינו כי במקומות אחרים בעדותו אמר האלוף פרטים המחמירים כביכול עם הקצינים שהואשמו.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "אלוף גדי אייזנקוט הוביל דורות של לוחמים בהנהגה ישרה, הגונה וחסרת פשרות אל מול גילויי התרשלות. גם במקרה המדובר, נקט אייזנקוט בשורה ארוכה של צעדים פיקודיים אל מול המעורבים בתאונה. הפרקליט הצבאי הראשי נפגש עם משפחת וקסמן ושמע את עמדתם בנושא, ואף הציג אותן לרמטכ"ל. גם לאחר שבחן שנית את הנושא לא נמצא דופי בהתנהלותו של האלוף אייזנקוט. צה"ל ימשיך ויאמץ את משפחת וקסמן אל חיקו ויעמוד לימינה ככל שיידרש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון
שיקר? סגן הרמטכ"ל גדי אייזנקוט
צילום: אריאל חרמוני משרד הביטחון
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
אסף וקסמן ז"ל
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
מומלצים