שתף קטע נבחר

 

מדריך להפסקת עישון: השיטות שיעזרו

רבים מן המעשנים רוצים להפסיק לעשן אבל לא תמיד מצליחים. למה אנשים מתמכרים לסיגריות מלכתחילה, מה יעזור להם להיגמל מההרגל המגונה הזה ואיזה טיפולים כלולים בסל הבריאות?

הפעולה שתקדם את בריאותך ואיכות חייך כמעשן יותר מכל - היא להפסיק לעשן. הרבה יותר מאשר לרדת במשקל, לבצע פעילות גופנית או לאכול בריא יותר.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מרבית המעשנים רוצים להפסיק לעשן. מרביתם גם ניסו בעבר, בדרך כלל בעזרת כוח הרצון בלבד, וללא הצלחה לאורך זמן. כיום יש שיטות לעזור למעשן שהוכחו כיעילות ובטוחות. חלקם אף ניתנות במסגרת סל התרופות בחינם או בהוזלה ניכרת במסגרת קופות החולים.

 

עוד כתבות על גמילה מעישון

צפו: כל השיטות להפסיק לעשן - ביעילות

להפסיק לעשן על ידי שינוי הרגלים

יום ללא עישון: גמילה מעישון מפחיתה דיכאון

 

מרכיבי ההתמכרות לסיגריה 

להתמכרות יש 3 מרכיבים עיקריים: התמכרות גופנית לניקוטין, התמכרות פסיכולוגית והתנהגותית לסיגריה ולאקט העישון עצמו. טיפול במרכיבים הללו יחד הוא המפתח להצלחה.

 

הטיפולים שעוזרים למעשן מתחלקים לשתי קבוצות: טיפול תרופתי, שעוזר להתמודד בעיקר עם המרכיב הגופני וייעוץ התנהגותי, שמתמקד במרכיב הפסיכולוגי והתנהגותי. כל אחד מהטיפולים הללו יעיל בפני עצמו ויגביר את אחוזי ההצלחה של המעשן, אך שילוב של שניהם יחדיו הוא היעיל ביותר, עם שיעור ההצלחה הגבוה ביותר.

 

תרופות המפחיתות את הדחף לעשן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תרופות המפחיתות את הדחף לעשן(צילום: shutterstock)

 

הטיפול התרופתי הקיים

1. תרופות במרשם רופא: קיימות 2 תרופות לגמילה מעישון שהוכחו כיעילות ובטוחות. התרופות מפחיתות את הדחף לעשן ובכך מאפשרות להתמקד בשינוי הרגלים הקשורים לעישון, ללא מחשבה מתמדת על הסיגריות.

 

התרופות מצמצמות את תסמיני הגמילה, מאפשרות המשך שמירה על סדר היום ומקטין את ההנאה מעישון ומאפשרות להפחית בכמות הסיגריות האוטומטיות ובכך לאפשר הפסקת עישון ביום שנקבע.

 

התרופות מעלות גם את סיכוי ההצלחה של המעשן באופן ניכר לאורך זמן ומונעות מעידות בזמן הטיפול (3-6 חודשים).

 

2. התמדה בטיפול התרופתי:  ניתן לקבל את תרופות המרשם בהנחה משמעותית דרך סל התרופות ובעלות של כ-65-85 שקלים בלבד. במידה שהמעשן אינו מעוניין להשתתף גם בסדנה לגמילה מעישון, חלק מקופות החולים מאפשרות דרך הביטוח המשלים לקבל את התרופה בהנחה של 50%.

 

3. תרופות שלא במרשם רופא: קיימים מספר סוגי תחליפי ניקוטין שיכולים לעזור למטופל להפסיק לעשן. גם כאן, מדובר בתכשירים שהוכחו כיעילים ובטוחים. ניתן לקנות את תחליפי הניקוטין בכל בתי המרקחות ללא צורך במרשם רופא. תחליפי הניקוטין אינם נכללים בסל התרופות.

 

ייעוץ התנהגותי 

1. ייעוץ קבוצתי: הצורה העיקרית בארץ. מדובר בסדנה שבה משתתפים כ-15 מעשנים שמועברת ע"י יועץ לגמילה מעישון. הסדנה נמשכת בין 8-9 מפגשים, של שעה וחצי כל מפגש, ביום ושעה קבועים אחת לשבוע.

 

החל משנת 2010, ניתן לקבל ייעוץ קבוצתי (סדנאות לגמילה מעישון) בכל קופות החולים בחינם, דרך סל הבריאות. בנוסף, בהשתתפות בסדנה, המעשן זכאי להנחה משמעותית במחיר הטיפול התרופתי במרשם – 15% מעלות התרופה בלבד (65-85 שקלים) שילוב של טיפול תרופתי במסגרת סדנה מניב 55%-74% הצלחה. (לאחר 4 שבועות טיפול על פי נתוני NHS מאנגליה).

 

2. ייעוץ טלפוני: שיחות אישיות עם יועץ לגמילה מעישון דרך הטלפון, מה שמאפשר אנונימיות, וגמישות בזמן ובמקום. לרוב מדובר על 6 מפגשים טלפונים, של כחצי שעה לכל מפגש בממוצע. השירות ניתן חינם אך רק בחלק מקופות החולים, ובמסגרת שירות זה, ניתן לקבל גם כאן את הטיפול התרופתי בהנחה משמעותית של 15% מעלות התרופה (65-85 שקלים).

 

3. ייעוץ אישי: אחד על אחד עם יועץ לגמילה מעישון. לרוב מדובר על 4-6 פגישות אישיות. השירות לא ניתן דרך הסל, אלא באופן פרטי בלבד. מרבית הקופות אינם מספקים אותו, ובמידה וכן, אז בצורה ספורדית במקומות בודדים. השירות אינו מקנה הנחה בקנייה התרופות. שילוב של טיפול תרופתי במסגרת ייעוץ אישי מניב 39%-52%. (לאחר 4 שבועות טיפול על פי נתוני NHS מאנגליה).

 

אז איך הכי כדאי להפסיק לעשן?

ההחלטה היא בשליטתכם. היום יש מגוון רחב של אפשרויות. כולם נבדקו מחקרית בעולם ובארץ, מאושרות ע"י משרד הבריאות ומומלצות כטיפול מועדף למעשנים ע"י ארגון הבריאות העולמי.

 

שיטות אלו מוכחות כיעילות ובטוחות. השיטה עם אחוזי ההצלחה הגבוהה ביותר, של ייעוץ התנהגותי קבוצתי בשילוב עם טיפול תרופתי, אף נמצאת בסל התרופות וניתן לקבלה דרך קופת החולים שלך. במידה ואינך מעוניין בייעוץ התנהגותי קבוצתי במסגרת סדנה עדיין קיימות אפשרויות נוספות לבחירתך.

 

רבים מנסים להפסיק לעשן לבד, בעזרת כוח הרצון בלבד. לשיטה זו אחוזי הצלחה נמוכים מאוד, רק 3-5% מבין אלו שינסו ישארו לא מעשנים אחרי שנה. הפסקת עישון הינה שינוי משמעותי בחיים - כדאי להשתמש בכל האמצעים הקיימים היעילים והבטוחים כדי להעלאות את סיכויי ההצלחה להישאר לא מעשן לאורך זמן.

 

כשתחליטו להפסיק לעשן, התייעצו עם הרופא על הטיפול הכי יעיל לגמילה מעישון.

 

הכותבת היא יו"ר החברה הרפואית הישראלית למניעה וגמילה מעישון, ומנהלת המרכז למניעה ולגמילה מעישון, החטיבה לבריאות בקהילה, הפקולטה למדעי הבריאות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השיטות שיעזרו להיגמל מעישון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים