84 מחקרים: האם סיגריה אלקטרונית גומלת מעישון?
חוקרים מאוניברסיטת סן פרנסיסקו סיכמו את כל המחקרים שידועים עד כה על סיגריות אלקטרוניות. מסתבר שהן לא ממש מסייעות בגמילה מעישון ואף עלולות להיות מסוכנות במקרים מסוימים
חשבתם להיגמל מעישון באמצעות סיגריה אלקטרונית? חוקרים מאוניברסיטת סן פרנסיסקו סיכמו את הממצאים מ-84 מחקרים שפורסמו עד כה בנושא, ומצאו את התשובה להשאלה האם החלפת הניקוטין באדי מים אכן תביא להפסקת עישון. הממצאים פורסמו בגליון האחרון של כתב העת Circulation של איגוד הלב האמריקני.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הסיגריות האלקטרוניות משווקות ברחבי העולם בחנויות, מרכזי קניות ובאינטרנט. גם שווקו בשנים האחרונות הסיגריות האלקטרוניות עד שמשרד הבריאות הישראלי אסר על מכירתם בישראל. בניגוד לתחליפי ניקוטין אחרים ואף סיגריות רעילות, הסיגריות האלקטרוניות אינן כוללות כל הודעות אזהרה על סכנות בריאותיות. ניתן למצוא אותן גם בטעמים שונים כמו שוקולד ומנטה.
עוד על סיגריות אלקטרוניות:
- ה-FDA מזהיר: הסיגריות האלקטרוניות - מסרטנות
- ארה"ב: אסור לעשן סיגריה אלקטרונית בטיסות
- הקשר בין עישון סיגריה אלקטרונית לבריאות השיניים
מאחר שאין דרך לדעת מהי כמות הניקוטין המדויקת המשוחררת בסיגריה ומה הרכב הרעלנים המדויק אותו שואף המעשן, עלה חשש עם תחילת שיווק הסיגריות כי הן עלולות לעשות פעולה הפוכה לגמילה ולהגביר בעצם את ההתמכרות לניקוטין ולטבק במיוחד בקרב צעירים.
לא מפחיתה את שיעור העישון
בשנת 2009, פרסם ה- FDA את ממצאי בדיקות שערך בכמה דגימות של סיגריות אלקטרוניות, אשר בהן נמצאו הרעלן דיאתילן גליקול הנחשב רעיל לבני אדם ומצוי כחלק מנוזל מונע קיפאון. כמו כן נמצא חומר מסרטן (קרצינוגני) הקרוי ניטרוסאמין ברמה העלולה לגרום להתפתחות גידולים ממאירים.
סיגריות אלקטרוניות פופולאריות בעולם בעיקר בקרב בני נוער. הן משווקות כאלטרנטיבה בריאה לכאורה לעישון טבק, ככלי "יעיל" להפסקת עישון וגם כדרך לעקוף את החוקים הנוקשים האוסרים על עישון במקומות ציבוריים, בטענה שהסיגריה האלקטרונית אינה מסוכנת ופולטת אדי מים בלבד.
אבל בניתוח של ההשפעות ההתנהגותיות של עישון סיגריה אלקטרונית, כפי שנצפו מ-84 מחקרים אותם עיבדו חוקרי אוניברסיטת סן פרנסיסקו, עולה כי שימוש בסיגריה אלקטרונית אינה מפחיתה משמעותית את שיעור העישון. בנוסף נמצא כי הנתונים על בטיחות הסיגריות האלקטרוניות מצומצמים, ופליטת האדים מהסיגריה האלקטרונית עשויה להוות מקור מסוכן בריאותית למעשן ולסביבתו.
החוקרים ציינו כי מדידות שנעשו מעשן הסיגריה האלקטרונית, גילו שיירים של כימיקלים רעילים ובהם אצטאלדהיד, חומצה אצטית ופורמאלדהיט הנפלטים לאוויר, אם כי ברמות נמוכות יותר בהשוואה לסיגריות רגילות. מחקרים נוספים מצאו ירידה בתפקוד הריאות אצל מעשני הסיגריה האלקטרונית, וגם אצל מעשנים פאסיביים שהיו בסביבתם.
חמישה מחקרים מצאו כי אלה שעישנו סיגריות אלקטרוניות, היו בסיכון נמוך בשליש להפסיק לעשן מאשר אלה שלא עישנו סיגריות אלקטרוניות.
החוקרים ציינו בדו"ח כי העדויות על יתרונות השימוש בסיגריות אלקטרוניות דלות, וכי אין הוכחה חד משמעית ליעילותם בנסיון להפסקת עישון. יתר על כן הוסיפו החוקרים, שימוש בסיגריות אלקטרוניות לצד סיגריות רגילות, אף מגביר את ההתמכרות לניקוטין ומהווה נטל בריאותי כבד על המעשן ועל מערכות הבריאות.
עוזר להיגמל או בדיוק ההפך
צילום: shutterstock
מומלצים