סוד מופלא, עלילה ישירה, ילדות רגישה
"הסוד המופלא של אוון ג'סטר" הוא ספר לגיל הנעורים המוקדם, שבשונה מחבריו למדף לא מתאפיין בעלילה בעלת קצב מהיר ודרמטי, אלא טורח לספר סיפור מורכב רגיש וריאליסטי - שגם הקסם שורה מעליו
בעידן הנוכחי, שבו חלק ניכר מהספרים לגילאי 9 ומעלה רווים בעלילות דרמטיות בעלות קצב מהיר - מרענן ומשמח לקרוא ספר בעל קצב אחר: מדוד יותר, אפילו משתהה, המתאר את קורותיו של ילד בשם אוון בחופשת קיץ אחת, שבמהלכה הוא לא נדרש להציל את העולם משום קטסטרופה.
"הסוד המופלא של אוון ג'סטר" שכתבה ברברה או'קונור (הוצאת הקיבוץ המאוחד), הוא ספר יפה מאוד, עדין ורגיש, הנמסר בשילוב חכם מאוד של ריאליזם, תודעה ורגש.
משפחתו של אוון עוברת לגור בבית הסב, שבריאותו מידרדרת ושאותו הוא חולק עם ארלין, האחות הסיעודית. הסיבה למעבר - אביו איבד את מקום עבודתו. אוון מתרחק מעט מחבריו הטובים, אך הנורא מכול מבחינתו הוא הקרבה המרגיזה לשכנה וִיוֹלָה, ילדה יודעת-כל שתמיד מפריעה לו ולחבריו בהרפתקאותיהם.
עלילת הספר נסובה על שני צירים מרכזיים: הראשון, התרחשות הקשורה בצפרדע המכונה טולי, שאוון הצליח ללכוד לאחר מאמצים רבים. הוא מנסה לגדלו בדרכים שונות, אך מצבו של הצפרדע הופך לבכי רע, משום שהוא בשבי. חרף, ואולי בגלל, הצהרותיה החוזרות ונשנות של ויולה על עצבותו וחוליו של טולי, לוקח לאוון זמן רב להבין שעליו להיות אמיץ וללכת נגד רצון האדנות שלו.
הציר השני הוא הסוד המוזכר בשם הספר, ועל כן לא נפרט לגביו. די לומר שלילה אחד שומע אוון קול חבטה מכיוון מסילת הרכבת הסמוכה לביתו, והוא נחוש למצוא את הדבר שנפל ממנה. כאשר הוא לבסוף מוצא אותו, מתחילה הרפתקה קטנה וסודית שבה שותפים הילדים.
הפרוזה של או'קונור בהירה מאוד, במובן זה שהיא ישירה, פשוטה מאוד במבנים התחביריים שלה, וקל לראות דרכה. היא אינה טומנת בחובה משמעויות נסתרות, אלא מציגה את שיש להציג באופן ברור ומשכנע. בשל כך מצליחה הסופרת ליצוק אמינות רבה הן לדמויות והן לסיפור המעשה.
אנו עוקבים אחר ההתרחשויות ואחר אוון והילדים מתוך אמונה שלמה בהיותם, מתוקף הכוח המשכנע של הפרוזה המגובשת של המחברת. כאשר היא מתארת סיטואציה רגשית - היא משכנעת אותנו. כאשר היא מתארת סצנה דרמטית ומותחת - אנחנו דרוכים גם כן. כאשר היא מבצעת מעברים בין מצב תודעתי אחד לאחר - אנו חשים במורכבות של הנפש המניעה את הגיבור לכיוונים שונים. בעזרת תרגומה המוצלח של רחל אהרוני, ניתן להבחין ביכולתה של או'קונור לעצב מלאות ריאליסטית, מערכות יחסים ילדיות ובין-דוריות כאחד, ותנודות נפשיות.
אחת הסיבות לכוחו של הספר הוא שבשונה מספרים רבים אחרים, הוא חף ממלודרמטיות ומסנטימנטליות. קול המספרת מבטא במידה רבה את הלך הרוח של הגיבור, אוון, כך שנימי נפשו ופעולותיו נמסרים בהתאמה למצבים הרגשיים בהם הוא נמצא. אוון מרבה בהכחשה, למשל, והטקסט מעביר זאת ללא הסבר מתווך דידקטי, אלא מתוך הצגת תמונה משכנעת של תודעתו ושל אופן דיבורו.
החוויות שהוא עובר אינן מסעירות כל כך, אבל הן מסעירות עבורו,
ואו'קונור מצליחה לגרום לנו להרגיש את הגיבור, בצורה חזקה כל כך שאנו מוטמעים עמוק בתוך העלילה על אף היעדר הדרמה המסחררת בספרי ילדים שכה הורגלנו בה בשנים האחרונות.
לא רק דמותו של אוון מנוסחת היטב, אלא גם דמויות המשנה, בדגש על הילדה ויולה. אנו מתוודעים לדמותה דרך עיניהם של אוון וחבריו, אולם בין השורות, כמעט מבלי שנשים לב, טומנת הסופרת פרטים על חייה הקשים של ויולה, ודרך ניואנסים, תנועת גוף או מימיקה, דמותה מקבלת עומק ומורכבות שאינה נפתרת על אף השינויים הקורים בעלילה. היא אינה נפתרת משום שהיא חלק מהמציאות של הילדה, בדיוק כפי שהמצב הכלכלי של משפחתו של אוון הוא עובדה מוגמרת וגם בריאותו הרופפת של הסב. אלו נמסרים לנו בישירות ובעדינות, אך נותרים בגדר מצב נתון שהילדים אינם יכולים לשנות אותו ולכן הם אינם עוסקים בו.
ההחלטה של או'קונור לא להתפזר, מונעת מהספר להפוך לעוד סיפור מלודרמטי שבו קשיים משפחתיים וחברתיים מוצגים במסגרת קונפליקטים שאינם בהכרח קשורים אליהם ונפתרים בדרך זו או אחרת. המהלכים התודעתיים והממשיים המתקיימים לאורך הסיפור, מתרחשים בעולם המצומצם של הילדים, בסערת הילדוּת הסובייקטיבית שלהם, ועל כן הם משכנעים בהרבה ומעניינים מאוד.
"הסוד המופלא של אוון ג'סטר", מאת ברברה או'קונור. הוצאת הקיבוץ המאוחד.