תביעה ייצוגית נגד הרכבת: לא מונעת עישון
רכבת ישראל תיאלץ להתגונן כנגד הטענה כי אינה מונעת עישון בשטח התחנות, כפי שהיא מחויבת על-פי חוק. הדרישה: פיצוי של 32 מיליון שקלים
האם רכבת ישראל מונעת כנדרש את העישון ברציפים? בתביעה ייצוגית שהוגשה כנגדה ואושרה, נטען כי היא לא עושה כך. בתביעה דורשים עורכי הדין שמואל אהרנסון ועופר לוי פיצוי בסך 32 מיליון שקלים מרכבת ישראל, לאחר שבחנו את אכיפת העישון בכל תחנות הרכבת.
השופטת תמר בזק רפפורט מבית המשפט המחוזי בירושלים, קיבלה את בקשת התביעה כמעט במלואה, וקבעה כי הראיות שהגישו בשלב הגשת הבקשה מצביעות על התנהלות בעייתית מצד הרכבת. בין היתר ביקרה את הנהלת החברה על-כך שאינה מדווחת מספיק לגורמי האכיפה על העישון בתחנות, וכי במקרים רבים תיעוד התובעים הראה כי נוסעים מעשנים ברציפים ללא כל הפרעה.
מתצפיות שערכו התובעים ב-53 תחנות הרכבת, באף אחד מהמקרים לא נראה עובד רכבת מעיר למעשן, אם כי במקרים ספורים נראה עובד בסמוך למעשן. בשניים מהמקרים המעשן שנצפה היה עובד רכבת ישראל. יצוין כי על-פי נהלי רכבת ישראל, מנהל התחנה מופקד על מניעת עישון - אם כי אין בידיו סמכויות להענשת הנוסע. לצורך כך עליו להזמין פקחים מטעם הרשות או העירייה שבשטחה נמצאת התחנה.
אלא שגם נוהל זה זוכה לביקורת על-ידי השופטת. לדבריה, הרכבת - גם לפי תצהיריה - ממעטת בהגשת תלונות, כאשר ב-47 מתוך 53 תחנות לא הוגשו כלל בקשות אכיפה לרשויות המקומיות. רק תחנת סבידור הדגימה ניהול מסודר בכך ערכה תיעוד ודיווח של 134 מקרים, אך אף אחד מהם לא הוביל לכך שפקחי עיריית תל-אביב יגיעו לאכוף את החוק. על-פי השופטת, בדיון בתביעה יהיה צורך לבחון האם רכבת ישראל מילאה את חובותיה באכיפת החוק במלואן, גם בהתחשב בכתף הקרה שקיבלה מעיריית תל-אביב (ורשויות מקומיות נוספות).
ולבסוף, השופטת אישרה את נוסח התביעה לפיו בייצוגית יכלל "כל אדם שאינו מעשן אשר נחשף בתחנת רכבת (לרבות ברציף) לעשן סיגריות או לעשן כל מוצר טבק אחר הנוגע לעישון, החל מיום 11.7.12". העונש שיוטל על הרכבת, אם תפסיד בתביעה: פיצוי בסך 100 שקל לכל תובע, כאשר התביעה מעריכה ש-320 אלף בני אדם יכולים לראות עצמם כנפגעים.
לצד אישור התביעה כייצוגית, פסקה השופטת כי הרכבת תשלם את שכר טרחת עורכי הדין מטעם התובעים בסך 50 אלף שקל. דיון קדם ראיות בנושא נקבע לחודש יוני הקרוב.