הסטודנטים בספיר מצטרפים למחאת הפלפלים
אלפי קילוגרמים של ירקות נמכרים בשבועות האחרונים ישירות מהחקלאים לצרכנים, במסגרת מכירות מחאה ברחבי הארץ. היום תתקיים מכירה של מאות ק"ג ירקות במכללת ספיר, במחירים הנמוכים ב-50% מהמחירים ברשתות. כרמית משיח, חקלאית מהערבה: "הרשתות מוכרות ברווח של עד 400% ואנחנו נאלצים להשמיד שדות עם תוצרת"
אלפי קילוגרמים של ירקות נמכרים בשבוע האחרון ישירות מהחקלאים לצרכנים. זאת, במסגרת מכירות מחאה ברחבי הארץ שהחלו על רקע פערי התיווך שגוזרים המשווקים על גב החקלאים והצרכנים.
לכתבות נוספות בערוץ לימודים
היום (ה') יצטרפו למאבק החקלאים סטודנטים ממכללת ספיר שבדרום, שיקיימו מכירת מחאה בה יימכרו למעלה מ-500 ק"ג של ירקות ישירות מחקלאים לסטודנטים. מחירי הירקות במכירה צפויים להיות נמוכים ב-50% מהמחירים ברשתות השיווק. האירוע יתקיים בשעה 10:00 בכיכר המרכזית של מכללת ספיר.
יו"ר אגודת הסטודנטים במכללת ספיר, מורן ברנס, סיפר ל-ynet את הרקע למהלך: "כאגודת סטודנטים שפועלת בפריפריה, אנו מכירים ומתמודדים באופן יומיומי עם יוקר המחייה בארץ. החקלאים בערבה פתחו במחאה שהיא מאוד מוצדקת לדעתנו. המחירים הם חסרי פרופורציות, ואנחנו כאזרחים מרגישים מנוצלים".
מאות חקלאים וצרכנים הצטרפו
אירועי המחאה החלו בעקבות מאמר שהעלתה כרמית משיח, חקלאית ממושב פארן, בעמוד הפייסבוק האישי שלה. בפוסט, שעלה לאוויר בסוף חודש אפריל, נכתב: "אנחנו חקלאים מהערבה שנאלצים לזרוק פלפל טוב, בעוד רשתות השיווק מוכרות קילו פלפל ביותר מעשרה שקלים. המשווקים לא מוכנים לקנות מאיתנו רק בכדי שהמחירים לצרכן יישארו גבוהים. מי שנדפק הוא החקלאי והצרכן".
בעקבות פוסט זה פנו אליה מקואופרטיב ברחובות, שהוא איגוד של משפחות פרטיות שמתארגנות וקונות לעצמן את מוצרי הצריכה ישירות מיצרנים. כבר במכירה הראשונה נמכרו 1,000 ק"ג של פלפלים במחיר של 4 וחצי שקל לק"ג, מחיר הנמוך ב-50% מהמחיר ברשתות השיווק. מאז היא קיבלה מאות פניות מחקלאים שביקשו למכור את תוצרתם, ומצרכנים שביקשו לארגן קבוצות מכירה.
בעקבות ההיענות הרבה, הקימה משיח עמוד פייסבוק שנקרא "חקלאות חברתית ישירה". דרך עמוד הפייסבוק התארגנו תוך מספר ימים קבוצות רכישה של צרכנים והמאבק התרחב מפלפלים לעוד סוגי ירקות, ביניהם: עגבניות, חצילים, קישואים, ארטישוק ובצל לבן. במהלך המחאה נמכרו אלפי קילוגרמים של ירקות בבאר-שבע, בכפר יונה, ברחובות, בתל-אביב, באילת, במושב סתריה ובחברת ההיי-טק 1ONE.
"נאלצים להשמיד פלפלים"
"בעלי ואני חקלאים מהערבה", סיפרה משיח ל-ynet, "כ-90% מהתוצרת שלנו הולך לייצוא. כשאנחנו משווקים בארץ את היתרה, אנחנו מקבלים עליו סכום שלא מכסה את עלויות הגידול. מכיוון שגם עלויות ההובלה הן עלינו, אנחנו נאלצים להשמיד פלפלים".
- מדוע להשמיד תוצרת?
"החקלאים שולחים את הירקות לסיטונאים המשווקים מבלי לדעת כמה יקבלו על כל ק"ג. בממוצע מקבלים פחות משקל לק"ג פלפל. בחודש מרס קיבלו החקלאים בערבה הודעה להפסיק לשלוח למשווקים את הפלפלים, בטענה שהשוק מוצף. הפסקנו לשלוח, ונאלצנו להשמיד את התוצרת, כי עולה לנו הרבה כסף להחזיק את השדה, מבחינת הוצאות מים והוצאות שוטפות נוספות. במקביל, נכנסנו לסופרמרקט ורואינו שקילו פלפלים נמכר בתשעה או עשרה שקלים לקילו, וזה מאוד קומם אותנו".
- בפייסבוק פורסם סרטון בו רואים כיצד חקלאי משמיד את התוצרת שלו, והדבר עורר זעם בקרב צרכנים. לא עדיף לתרום את הסחורה המיותרת?
"אנחנו תורמים והרבה. יש עמותות קבועות שמגיעות אלינו ואנחנו תורמים להם. אבל אי אפשר גם להמשיך לשאת בהוצאות גידול רק בשביל תרומות".
לדברי משיח, אין סיבה שמחירי הירקות יגיעו לרמות גבוהות כאלה: "זה לא משהו שצריך לקרות, בטח לא בתקופה שבה כולם מדברים על יוקר המחייה בארץ ולכולם כואב בכיס.
"ירקות הם מוצר בסיסי, שאמור להיות בכל בית, ובמקום זה הוא הופך למותרות. הרשתות מוכרות ברווח של עד 400% ואנחנו נאלצים להשמיד שדות עם תוצרת. למה זה קורה? למה לא לתת לצרכן איכות טובה ולהוזיל מחירים? זו פשוט שערורייה".
בתוך כך יו"ר השדולה החקלאית בכנסת, ח"כ זבולון כלפה (הבית היהודי), הצטרף למאבק החקלאים, ושוקד על הצעת חוק לצמצום פערי התיווך. זבולון: "זו לא גזירה משמיים. רשתות השיווק רוכשות מהחקלאים במחירים זעומים ומוכרות בהפרשים של מאות אחוזים ומשלשלות את הרווחים לכיסם".
החקלאים והסטודנטים קוראים לציבור להצטרף למאבק. מי שרוצה לארגן מכירות מחאה, או להתעדכן במיקום מכירת המחאה הבאה, יכול למצוא פרטים נוספים בעמוד הפייסבוק שנקרא "חקלאות חברתית ישירה".