שתף קטע נבחר
 

עובדים בבז"ן מואשמים: גרמו מוות ברשלנות

שלוש וחצי שנים לאחר לאחר ששלושה עובדי קבלן נהרגו בתאונת עבודה בבתי הזיקוק בחיפה - הפרקליטות הגישה כתבי אישום נגד חמישה מעובדי המפעל, בחשד לגרימת מוות ברשלנות. כל הנאשמים אינם נמנים על הדרג הניהולי הבכיר

רק שלוש וחצי שנים לאחר ששלושה עובדי קבלן נהרגו משאיפת חומר רעיל במהלך שיפוץ בבתי הזיקוק במפרץ חיפה - הפרקליטות הגישה לאחרונה כתבי אישום בבית משפט השלום בחיפה נגד חמישה מאנשי המפעל, בחשד לגרימת מוות ברשלנות. אף אחד מבין המואשמים אינו נמנה על הדרג הניהולי הבכיר במפעל ובפרקליטות מנמקים כי לא נמצאו ראיות נגד המנהלים.

 

 

האסון אירע בחודש נובמבר 2010, במתקן האקולוגיה שבו מתבצעים הפרדה ומחזור של גזים ונוזלים. באותה עת נערך שיפוץ רחב היקף בבתי הזיקוק, במהלכו הושבתו כמעט כל המתקנים. הנאשמים היו מפקחים במתקן האקולוגיה ובין היתר נדרשו לפקח על עבודות השיפוץ ולדאוג לכך שבמהלכו לא יוזרמו חומרים בצנרת.

 

העובדים שנהרגו, תאמר מרג'יה, סאמח חאג' וג'ורג' זעאתרה המנוחים, ביצעו את העבודות במקום מטעם הקבלן שזכה במכרז לשיפוצים. הם היו אמורים להחליף שסתום במה שמכונה "הלפיד הישן", אך מיד עם תחילת העבודות פרץ קיטור מהצינור והעובדים המתינו להפסקת הדליפה.

 

על פי הנחייתם של חלק מהנאשמים, כך נטען בכתב האישום, המשיכו העובדים בעבודה במקום אולם בשלב מסוים שוב פרץ גז מהצינור ואחד העובדים חש ברע. הוא התמוטט ולאחר שהתאושש מעט פונה למרפאה. במקום פרץ ויכוח בין תאמר המנוח, לבין הנאשמים שדרשו ממנו להמשיך ולבצע את העבודה, למרות שלא בדקו את נסיבות פריצת הגז.

 

הפרקליטות: "פרק זמן סביר להגשת אישום"

"תאמר ועאוני עלו על הפיגום והמשיכו בביצוע העבודה", מתואר בכתב האישום. "כעבור דקות ספורות, פרץ זרם חזק של גז מהצינור עליו עבדו תאמר ועאוני, וכתוצאה מכך, התעלף עאוני ונפל על הפיגום ותאמר החל להתנדנד, הוריד את המסכה והתמוטט במקום.

 

"נאשם 2, אשר הבחין במתרחש, עלה על הפיגום על מנת להוריד את תאמר אל הקרקע. ג'ורג' זעאתרה ז"ל, נהג המלגזה, חבש מסיכה שאינה מיועדת להגנה מפני גזים וטיפס על הפיגום על מנת לסייע לנאשם 2 להוריד את תאמר ועאוני, אך גם הוא שאף גז והתעלף. עובדים נוספים מהצוות של תאמר, ביניהם סאמח ז"ל , טוני חורי, ועמאד זעאתרה, עלו על הפיגום, ללא אמצעי הגנה מתאימים, על מנת להוריד את הנפגעים, ונפגעו גם כן כתוצאה משאיפת גז".

 

עוד מתואר בכתב האישום, כי גם אנשי מד"א וגם אנשי ביטחון של המפעל שחשו למקום, הרגישו ברע כתוצאה משאיפת הגז. החמישה מואשמים בגרימת מוות ברשלנות וכן בגרימת חבלות ברשלנות, כאשר כתב אישום מפרט שורה של ליקויים בתפקוד הנאשמים ובהכנות שערכו לשיפוץ וגרמו לאסון.

 

בשאלה מדוע לקח זמן כה רב עד לגיבוש התיק, הסבירו היום בפרקליטות כי "התיק הגיע לפרקליטות לאחר השלמות חקירה בתחילת שנת 2013. לנוכח מורכבותו של התיק, שעוסק במותם של שלושה בני אדם, מדובר בפרק זמן סביר להגשת כתב אישום".

 

בשאלה מדוע לא הוגשו כתבי אישום גם נגד מנהלים בכירים בחברה, ציינו כי האישומים מוגשים על פי הראיות, "וכאשר אין ראיות כנגד מישהו לא יוגש נגדו כתב אישום".

 

עזי ביליק, מי שהיה מנהל בתי הזיקוק בתקופת האסון, סירב להתייחס לדברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
בתי הזיקוק במפרץ חיפה
צילום: עידו ארז
צילום רפרודקוציה: alarab net
תאמר מרג'יה
צילום רפרודקוציה: alarab net
צילום רפרודקוציה: alarab net
ג'ורג' זעאתרה
צילום רפרודקוציה: alarab net
צילום רפרודקוציה: alarab.net
סאמח חאג'
צילום רפרודקוציה: alarab.net
מומלצים