מהפך בהודו: תבוסה ענקית לשושלת גנדי
מפלגת האופוזיציה הצליחה להדיח את מפלגת הקונגרס הלאומי, שבראשה שושלת גנדי, ששלטה בהודו בעשור האחרון. נרנדרה מודי, מהמפלגה ההינדו-לאומנית וידיד ישראל, יהיה ראש הממשלה הבא של הדמוקרטיה הגדולה בעולם
מהפך ענק בבחירות לפרלמנט הודו : מנהיג האופוזיציה נרנדרה מודי יהיה ראש הממשלה הבא של הודו. תוצאות ראשונות של ספירת הקולות בדמוקרטיה הגדולה בעולם מצביעות כי מפלגתו של מודי בדרכה לניצחון הגדול ביותר שנראה במדינה זה 30 שנה.
עוד חדשות בעולם :
טיל ועליו לוויין מתקדם התרסק בדרך לחלל
מצאו 40 אלף ד' בספה והחזירו הכסף לבת 91
בית קברות מכר דרכונים של מתים למסתננים
מפלגת השלטון, מפלגת הקונגרס הלאומי, כבר הודתה בהפסדה בבחירות. "האומה הצביעה נגדנו", אמר דובר מטעם המפלגה. הקואליציה שהובילה מפלגתו ההינדית-לאומנית של מודי, "בהרטיה ג'נטה" (BJP), זכתה ב-325 מושבים בפרלמנט, הרבה מעל 272 המושבים הדרושים לכונן שלטון. גם לבדה, זכתה BJP ב-273 מושבים.
מפלגת הקונגרס הלאומי, שבראשה עמדה שושלת גנדי, ששלטה בהודו בעשור האחרון קיבלה עד כה רק 67 מושבים - השפל הגדול ביותר בהיסטוריה שלה. הרוב שהשיגה מפלגתו של מודי מעניקה לו את המנדט הגדול ביותר שקיבל מנהיג הודי מאז ההתנקשות בראש הממשלה אינדירה גנדי ב-1984, שבעקבותה עלה לשלטון בנה.
מודי הבטיח למצביעיו כי ישחרר השקעות חסומות בפרויקטים בתחומי החשמל, התשתיות והרכבות כדי להחיות את הצמיחה הכלכלית של המדינה שצנחה בעשור האחרון מתחת לחמישה אחוזים.
שלא כמו קודמיו, מודי לא יצטרך להתמודד עם שותפים לא צייתנים בקואליציה בעודו מתכוון ליישם רפורמות כלכליות חדשות. מהלך כזה יביא לשינויים כלכליים גדולים והוא ינסה למשוך בעזרת הצלחתו משקיעים למדינת מחוז הולדתו, גוג'ארט, שעליה שלט במשך 12 שנים.
אולם הכלכלה ההודית סובלת כיום מהאטה קשה במשק שלא נחזתה מאז שנות ה-80 ומתמודדת עם אינפלציה גבוהה - ויהיה קשה למודי לעמוד בציפיות הגבוהות של מיליוני ההודים ש"קנו" את הרעיון שהוא ישנה במהירות את מצבה של המדינה וימצב אותה לצד המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם.
בתקופת הבחירות הסעיר מודי את הפוליטיקה ההודי עם קמפיין שהשכיל להשתמש ברשתות החברתיות כמו גם להשתתף בעד חמש עצרות ביום. הפוליטיקאי בן ה-63 הופיע אפילו בתור הולוגרמה באתרים שונים בערים רחוקות. הוא אף הסתבך עם רשויות החוק לפני כשבועיים כשצילם עצמו (סלפי) והעלה לטוויטר - אקט תעמולתי האסור ב-24 השעות שלאחר ההצבעה.
מי אתה מודי?
ניצחונו של מודי הוא בבחינת רעידת אדמה פוליטית בחברה ההודית ויהיו לו השלכות בינלאומיות מרחיקות שישפיעו גם על האינטרסים הלאומיים של ישראל. לפי ד"ר מיכאל תנחום, עמית במחלקה ללימודי המזרח התיכון ולימודים איסלמיים במרכז האקדמי שלם וביחידת אסיה של מכון טרומן לחקר השלום באוניברסיטה העברית, לזכותו של מודי הכריזמטי נזקף הנס הכלכלי בדמותה של ההתאוששות הכלכלית המרשימה של גוג'ראט במסגרת התוכנית שטווה - "גוג'ארט המשגשגת". בניגוד לביצועים הכלכליים החלשים יחסית של הודו ברמה הארצית, רשמה גוג'ראט שיעור צמיחה שנתי כולל של 11 אחוזים בעשור הראשון של מודי כמושל המדינה.
בראש סדר היום הלאומי של מודי כראש ממשלה יעמוד הצורך להוציא את הודו מהשיממון הכלכלי שבו היא נתונה על ידי שבירת כוחה של האליטה הפוליטית והבירוקרטית שנתפשת על ידי רבים כיהירה ומושחתת. בהקשר זה, מודי יתמוך לבלי ספק ובאופן נחוש בקהילה העסקית.
בתחום מדיניות החוץ, ינסה מודי לנווט בין מספר כוחות מתחרים תוך ניסיון נחוש לעגן באופן ברור ולחזק את האינטרסים הלאומיים של הודו בזירה הבינלאומית. ומכאן, בעוד מודי צפוי לקדם סחר בילטרלי מול סין על מנת להאיץ את הכלכלה ההודית, הוא גם צפוי להגביר את שיתוף הפעולה הימי עם יפן, יריבתה של סין, על מנת לאזן את סין מבחינה צבאית. בנוסף, לאור נסיגת נאט"ו מאפגניסטן, הודו צפויה לשתף פעולה באופן הדוק יותר עם איראן על מנת לבלום את פקיסטן, אך באותו הזמן ממשלת מודי תהיה צפויה לפתח קשרים עמוקים ורחבים יותר עם ישראל, מעבר לשיתוף הפעולה הביטחוני הקיים.
כמושל מדינת גוג'ראט ביקר מודי בישראל בשנת 2006 והתרשם במהלך ביקורו מטכנולוגיות ניהול החקלאות והמים של ישראל. מודי פעל מאז על מנת להרחיב את ההשקעות וההשתתפות של ישראל במגזר החקלאי של גוג'ראט. ב-2012 הודיעה ישראל כי תקים שלושה מרכזי מצוינות חקלאית בגוג'ראט. בעקבות ההודעה, באפריל 2012, חברת "נטפים", חברת המיקרו-השקייה הישראלית פתחה את המתקן השני שלה בגוג'ראט. חודש לאחר מכן במאי 2012
השתתפו כ-600 חקלאים מגוג'ארט בתערוכת אגריטק הישראלית שהתקיימה בתל אביב.
מודי צפוי להמשיך במאמציו לבנות את הקשרים עם מדינת ישראל ברמה הלאומית. הוא גם צפוי להוביל לשינוי הטון בכל הנוגע ליחסי ישראל-הודו. מפלגת ה-BJP בראשותו תומכת באופן גלוי בישראל ודוגלת באוריינטציה שהולכת אחורה לימיו של וינאק דאמודאר סאווראקר, התיאורטיקן הגדול של הלאומיות ההינדית. סוואראקר, כתומך בתנועה הציונית, גינה בזמנו את הצבעת הודו נגד החלטת האו"ם בכ"ט בנובמבר שקראה להקמת מדינת יהודית בשטחי ארץ ישראל.
עם זאת, למרות כינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל להודו עוד בשנת 1992, רוב הפוליטיקאים ההודיים עדיין יעדיפו שלא להיראות קרובים מדי לישראל מחשש לניכור הן מצד בוחרים מוסלמים מקומיים והן מצד מדינות בעלות ברית ערביות ומוסלמיות. לעומת זאת, מודי הוא אחד מקבוצה קטנה של דמויות פוליטיות מהודו שביקרו בישראל ותומכים בה באופן פומבי.