שתף קטע נבחר

רעידת אדמה: איך ניתן להיערך בבית לאסון

המומחים מזהירים מפני רעידת אדמה חזקה בישראל שתביא להרוגים, הרס תשתיות וכאוס כללי. כיצד נכין את הבית לאסון ומה מומלץ לעשות בעת חירום

המומחים ו מבקר המדינה מתריעים פעם אחר פעם על הנזק העצום שיכולה לגרום רעידת אדמה חזקה מאוד בישראל. באחד מדוחות המבקר האחרונים נכתב: "בביקורת זו נמצא, שליקויים משמעותיים בתחום זה לא תוקנו ואף החריפו. ממשלות ישראל לדורותיהן הביאו לידי מחדל חמור ומתמשך לאורך שנים בטיפול בהיערכות ובמוכנות לאסון רעידת אדמה. תקצוב חסר וקיצוצי תקציב במשך שנים, שנעשו בלא שנבחנה באורח מקיף השפעתם על ההיערכות לחירום, הביאו לפגיעה קשה בתחום זה".

 

המבקר הזכיר את תמ"א 38, המנסה להתמודד עם הסכנות למבנים בישראל בעת רעידת אדמה, אולם בינתיים מימושה נתקל בבעיות רבות והיא מתקדמת בעצלתיים. אז מה כדאי לעשות בבית כדי להיות מוכנים ליום שבו האדמה תרעד?

 

עוד במקצוענים:

החשמל קפץ ומסמך הוורד הלך לפח? איך נמנעים בפעם הבאה

האם גם ילדכם גונבים עצים מאתרי בנייה

כל מה שצריך בבית כדי לשרוד את יום הדין

 

התרחיש לרעידת אדמה בעוצמה של 7.5 בסולם ריכטר בישראל חוזה 16 אלף הרוגים, 6,000 פצועים קשה ו-377 אלף מפונים. בנוסף יהיו 10,000 מבנים שיהרסו ול-20,000 מבנים נוספים ייגרם נזק כבד. המתקנים הרפואיים יינזקו ושיבושים באספקת המים והחשמל יגרמו, בין היתר, לפגיעה במתן טיפול רפואי. תשתיות הביוב ייפגעו ומי ביוב יחדרו למי התהום, קווי התקשורת ישובשו ושריפות יתלקחו כתוצאה בפריצות בצנרת הדלק ובאחסנתו.

 

מערכת החשמל

מערכת החשמל קרסה, אתם לא יכולים להשתמש בתנור להתחמם מעט וגם האוכל שאגרתם מראש במקרר בקרוב יתקלקל. מה אפשר

 לעשות מלבד לשמור כמה סוללות למקרי חירום בגדלים מתאימים שיתאימו למכשירי החשמל החיוניים?

 

באשר למערכות ביתיות, ארז חסידיאן מנהל ארז הלבנון אומר כי תאורות החירום הביתיות הן טובות, "אבל צריך לזכור שהן נטענות בחשמל, בדיוק כמו מכשיר סלולארי, כך שהן ייגמרו בשלב כשלהו. חשוב לוודא שתאורת החירום במקלט עובדת, משום שיש סיכוי להישאר בו לזמן מה בעת חירום. עם זאת, צריך לזכור שתאורות חירום מכל סוג הן לזמן מוגבל".

 

רונן מנצור מחשמל רונן מזכיר את המערכת הסולארית להפקת חשמל בתור חלופה ביתית לאספקת אנרגיה: "מערכות סולארית עובדות על השמש כך שהן מהוות תחליף ראוי לעת חירום, לפחות לימים לא מעוננים".

 

רק תרגיל. פיקוד העורף מתרגל תרחיש של רעידת אדמה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
רק תרגיל. פיקוד העורף מתרגל תרחיש של רעידת אדמה(צילום: דובר צה"ל)

 

"הדרך המקובלת ביותר ליצירת גיבוי למערכת החשמל היא חיבור גנרטור חירום לבניין", מסביר מנצור, "הגנרטור יהיה מחובר לתשתית אך הוא יעבוד רק בזמני חירום".

 

חסידיאן מפרט כי "בבניינים החדשים, מותקן גנרטור בבניין בעת הבנייה. מדובר בגנרטורים עצומים אשר מוצפנים בתוך האדמה או בחדר מיוחד, ופועלים כאשר יש הפסקת חשמל לכל הבניין. מדובר בגנרטורים בסדר גודל משמעותי, בדומה לגנרטורים המותקנים בבתי חולים ובמלונות, שחייבים חשמל במשך 24 שעות ומחזיקים לשם כך גנרטורים בגודל של חדר שלם".

 

בשעת חירום, אם יש סכנה לשריפה או שכבר פרצה שריפה בבניין, חסידיאן מדגיש כי "צריך להגיע במהירות אל ארון החשמל של הדירה ולהוריד את הזרם. ועד הבית אמור לדעת איפה הארון החשמלי הכללי של הבניין ולנתק גם אותו".

 

מה לעשות עד שהכבאים יגיעו (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
מה לעשות עד שהכבאים יגיעו(צילום: מוטי קמחי )

 

"בכל מקרה", אומר מנצור, "אם ארון החשמל בעצמו נשרף, כבו אותו עם מטף ולא עם מים. בנוסף כדאי לבצע בדיקה כללית באמצעות חשמלאי מוסמך, שבודק הארקה לכל שקע, בדיקת הארקה כללית של הדירה, בדיקה של איכות החוטים, על מנת לוודא שאין ביניהם זליגה. בנוסף, כדאי לבדוק שקעים גלויים או לא תקניים כדי להפחית את הסכנות להתחשמלות".

 

מערכת אספקת המים

על פי נתוני הרשות, מצב של "משבר מים יוגדר כשתהיה הפסקה כוללת באספקת מים אזורית או ארצית, או זיהום מים המונע אפשרות שימוש במים לשתייה, מזון ורחצה. במצב חירום שכזה, הרשות תחלק לכל אדם 4 ליטרים של מים ביום, למשך 3 יממות, לשתייה ולבישול בלבד, על ידי תחנות לחלוקת מים בפריסה ארצית.

 

ממ"ד. מה לקחת? ()
ממ"ד. מה לקחת?
 

 

על פי המלצות רשות המים, אם אתם שומרים מיכל עם מים לעת חירום, רעננו פעם ב-3 חודשים את מי הברז שמולאו בהם, או את בקבוקי המים המינרליים לפי תאריך התפוגה שלהם.

 

בנוסף כדאי להצטייד בטבליות להכלרת מים אם הצנרת עובדת כראוי אבל המים המסופקים הזדהמו.

 

מערכת האוורור

גם תקינות מערכת האוורור היא קריטית כשמדובר במצב חירום ובני הבית מתקבצים בממ"ד לתקופה ממושכת. גבריאל בלגר, העוסק בתכנון והתקנת מערכות מיזוג אומר: "במצבים כאלו, כאשר רוצים לשמור על טמפרטורה מסוימת בממ"ד, צריך לקחת בחשבון שחדר זה חייב להיות אטום, ולכן אי אפשר להתקין בו כל סוג של מזגן. נכון להיום, פיקוד העורף מאפשר להתקין מזגן עילי בממ"ד, על מנת שבזמן שהייה ממושכת יהיה אפשר למזג את החדר ולשהות בו במשך זמן ארוך יותר. חשוב לוודא כי האטם ששומר על בידוד החדר מאושר על ידי פיקוד העורף, כדי לשמור על איטום מקסימלי ותקין".

 

אבטחה ומיגון

על מנת להגן על הבית גם כשתצאו ללקט מזון ברחובות, ניתן להתקין מערכת מצלמות אבטחה שירתיעו את הפורצים ויאפשרו מעקב בזמן אמת. גידי עבודי, מנהל ביג מערכות, ממליץ להתקין את המצלמות כשהן פונות אל הכניסה לבית. "אין טעם שהמצלמות יסתכלו החוצה, כי יותר חשוב לכם לראות מי מנסה לפרוץ ולהציץ אל פנים הבית. הכי טוב אם אפשר להתקין את המצלמה על עמוד שמביט אל הבית והכניסה אליו".

 

אמין חלבי ממיגון הכרמל מזהיר: "מערכת מצלמות נותנת לבעל הבית אפשרות לראות דרך המכשיר הסלולרי שלו מה קורה מחוץ לבית, אבל מצלמות זה לא מספיק, כי הפורצים מקצרים את מערכת החשמל ואז המצלמות מתנתקות. כדי להתמודד עם פעולה זו של הפורצים צריך להתקין גיבוי אל-פסק, שגורר עלויות נוספות. כאשר מדובר על הגנה מפורצים, האופציות הן גלאי נפח בתוך הבית, אפשרות להגנה היקפית שכוללת גלאים מחוץ לגדר המתריעים כאשר הגנב נכנס לחצר, ובנוסף אפשרות להגנה חיצונית, של גלאים היושבים על החלון (למשל גלאי וילון), אשר מתריעים עוד לפני שהגנב מבצע את הפריצה".

 

מצלמת אבטחה. כך תגלו את הבוזזים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מצלמת אבטחה. כך תגלו את הבוזזים(צילום: shutterstock)

 

"מערכות האזעקה של ימינו מגנות לא רק נגד פריצות", מוסיף חלבי, "המערכת יכולה להתריע לבעל הבית בהודעה על כל דבר שקורה בבית - קצר חשמלי, שריפה, דליפת גז ועוד. אפילו אם שכחתם תנור חשמלי עובד, המערכת תוכל להזהיר אתכם".

 

בנוגע למיגון אש, חלבי מפרט: "אם מדובר בבית פרטי, המכשור המתאים הוא גלאי עשן אלחוטי. הגלאי מחובר לאזעקה ועובד 24 שעות, גם כשאתם בבית, ללא קשר לשאלה

 האם מערכת האזעקה דרוכה, זאת על מנת לגלות מוקדם ככל הניתן את השריפה באחד החדרים. כשאנחנו לא בבית והמערכת דרוכה, גלאי הנפח שלה מגלה חום, וכך אנחנו מקבלים התרעה על שריפה".

 

עבודי ממליץ לקנות ולהתקין מצלמות מחברה טובה ומוכרת, שנותנת שירות מקיף. "בשוק יש מוצרים לא מוכרים מסין. אחרי שתתקינו את המצלמה תראו תמונה, אך כאשר משהו יתקלקל לאחר זמן מה, יכול מאוד להיות שהמתקין כבר יעלם מהשטח ולא תמצאו שירות מתאים. על מוצרים של חברות מוכרות ומבוססות תקבלו שירות מכל מתקין מקצועי".

 

מצלמות דמה, שמוצעות גם הן בשוק, כבר לא ממש יעילות משום שהפורצים למדו לזהות את המצלמות המזויפות ולהתעלם מהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני סלומון
אילוסטרציה
צילום: דני סלומון
מומלצים