פסגה ביטחונית נגד בוקו חראם: 'למחוץ אותם'
נשיא צרפת ומנהיגים אפריקנים דנים בפריז בדרכים לעצור את ארגון הטרור שחטף 276 נערות ומטיל אימה על ניגריה. "מוכנים לפתוח במלחמה כוללת"
צרפת מארחת היום (שבת) מנהיגים אפריקנים לפסגה ביטחונית בנושא האיום של ארגון הטרור האיסלאמי הקיצוני בוקו חראם, שחטף בחודש שעבר 276 נערות ואחראי לפיגועים רבים. נשיא ניגריה, גודלאק ג'ונתן, אמר בפריז כי כבר לא מדובר ב"ארגון טרור מקומי" אלא ב"אל-קאעידה של מערב אפריקה".
חטופות בניגריה - כתבות נוספות:
מוכנים למו"מ על הבנות: פחד ברחובות ניגריה "ממשלת ניגריה יכלה למנוע חטיפת הנערות"7 מיליון דולר לראשו. הארכי-טרוריסט מניגריה למען הנערות החטופות: איך ישראל תסייע?
ג'ונתן הוסיף שניגריה מחויבת למאבק בארגון, והדגיש כי "אם מדינות מערב אפריקה לא יתאחדו לא נוכל למחוץ את הטרוריסטים האלה". נשיא צ'אד, אידריס דביי, אמר כי שכנותיה של ניגריה מוכנות לפתוח במלחמה. "יש נחישות להתמודד עם המצב הזה, לפתוח במלחמה, מלחמה כוללת נגד בוקו חראם", הוא אמר.
נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר בפסגה הביטחונית כי בוקו חראם מהווה "איום מרכזי למערב אפריקה ולמרכזה, עם קשרים מוכחים לאל-קאעידה במגרב האיסלאמי ולארגוני טרור נוספים". לדבריו יש לפתוח מיד בתוכנית כוללת להגנה על הגבולות, לשיתוף פעולה ולהחלפת מידע על הארגון. בוועידה משתתפים גם וונדי שרמן, תת מזכיר המדינה האמריקני, ושר החוץ הבריטי וויליאם הייג. הוא אמר כי בריטניה מציעה סיוע של יועצים לצבא ניגריה.
התושבים הרגו 200 טרוריסטים
כמה שעות לפני תחילת הוועידה דווח כי תושבים בשלושה כפרים בצפון מזרח ניגריה הדפו מתקפה של בוקו חראם והרגו יותר מ-200 מחבלים. תושבים מקומיים וגורמים רשמיים בניגריה סיפרו ל-CNN כי מאות לוחמים של בוקו חראם הסתערו על הכפרים מנארי, טסאנכיארי וגרווה ונתקלו בהתנגדות כשהתושבים המקומיים נלחמו חזרה. אחד התושבים סיפר כי החמושים הגיעו בעשרות כלי רכב משוריינים ואופנועים והרגו כ-60 בני אדם והפציצו בתים.
כשהחדשות על המתקפה התפשטו אנשים הגיעו מכפרים סמוכים עם נשק והשיבו מלחמה. "בכפרים הבאים חיכתה לתוקפים הפתעה גדולה". סיפר אותו תושב. חבר פרלמנט במחוז אישר את הפרטים על העימות ואמר: "קיבלתי מידע על פעולה אצילית של התושבים". זו הפעם השנייה שבוקו חראם מובסים על ידי תושבים בחודשיים האחרונים.
הבוקר דיווחה רשת "סקיי ניוז" הבריטית כי גורמים במשטרת ניגריה אמרו שאין להם את הכלים להתמודד עם מתקפה נוספת של בוקו חראם. לטענתם, למרות שכוחות הביטחון תוגברו באזור שבו נחטפו הנערות, למשטרה אין יכולת להילחם עם הטרוריסטים.
ארה"ב מציעה פרס על ראש המנהיג
פרנסואה הולנד שוחח אתמול על הנושא עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה. מהבית הלבן נמסר כי החזרת הבנות היא כעת אחד מהנושאים שעומדים בראש סדר העדיפויות של ארה"ב שמפעילה צוותים מיוחדים ומל"טים באזור. גורם ביטחוני בכיר בוושינגטון אמר השבוע כי ארה"ב הורתה לכלי טיס המוצבים בניז'ר לבצע גיחות מעקב בניגריה כדי לסייע בחיפושים אחר מיקומם של הנערות. ארה"ב מציעה שבעה מיליון דולר על ראשו של מנהיג הארגון. גם צרפת מספקת לניגריה סיוע של מומחים. גורמים אמריקנים מתחו ביקורת על התגובה האיטית של ניגריה לאיום.
המודעות העולמית למשבר החטופות עלתה לפני שבוע, אז התגייסה מישל אובמה, רעייתו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה, למען הנערות. אשת הנשיא התייצבה להצהרה השבועית מהבית הלבן, שאותה נושא בעלה בימים כתיקונם, כדי לדבר על משבר הנערות שנחטפו על ידי ארגון הטרור "בוקו חראם" בניגריה.
"כמו מיליונים ברחבי העולם, אני ובעלי מזועזעים ושבורי לב בעקבות חטיפה הנערות בניגריה", אמרה אובמה בהצהרה המצולמת במסגרת יום האם בארה"ב. "המעשה הבלתי מוסרי הזה, שבוצע על ידי ארגון טרור, נועד למנוע מהנערות הללו לקבל חינוך ראוי. אלה גברים שרק רוצים לקחת את כל השאיפות של הבנות הצעירות".
ביום שני הודיעה ממשלת ניגריה כי היא פותחת "חלון הזדמנויות" למשא ומתן עם מורדי ארגון הטרור. "חלון המשא ומתן עדיין פתוח. הממשלה הקימה ועדה שתשוחח עם בוקו חראם אם הארגון אכן מעוניין בכך", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס השר לעניינים מיוחדים, טנימו טוראקי, העומד בראש הוועדה. מנגד, מנהיג בוקו חראם, עבדאללה אבו בכר שקאו, אמר בסרטון נוסף שפורסם: "אני נשבע באללה, לא תראו אותן שוב עד שלא תשחררו את אחינו שעצרתם". בעבר אמר שקאו כי ימכור אותן בשוק לעבדות.
מאות הנערות נחטפו ב-14 באפריל מבית הספר שלהן במדינת המחוז בורנו שבצפון-מזרח ניגריה, בשעה שלמדו למבחן. ארגון בוקו חראם, שכינויו בשפת האוסה הוא "החינוך המערבי הוא חטא", נוסד לפני כעשור כתנועה דתית שהתנגדה להשפעה המערבית, שלטענת מייסד הארגון מוחמד יוסוף הרעילה את נפשות הצעירים נגד האיסלאם. הארגון הקיצוני מבקש להחיל את חוקי השריעה האיסלאמיים ותוקף לרוב עמדות משטרה וצבא, מבני ממשלה, בתי ספר וכנסיות. רק בחצי השנה האחרונה היה ארגון הטרור אחראי לרציחתם של יותר מ-2,000 בני אדם, והותיר את צבא ניגריה ללא מענה.