מודי הסחבק: ילד התה שהפך לר"מ הודו
הילד העני מגוג'ראט, נרנדרה מודי, הפך לראש הממשלה שהפיל את שלטון האליטה של שושלת גנדי החזקה. קמפיין מתוחכם, שימוש בעברו הצנוע והפשוט והולוגרמה הביאו לניצחונו הסוחף בבחירות. אולם רבים חוששים מהלאומן שהיה חבר בארגון "ניאו-פאשיסטי"
נרנדרה מודי, ראש הממשלה הבא של הודו, בנו של מוכר תה עני, שאף מאז ומעולם להיבחר לראשות הדמוקרטיה הגדולה בעולם. מודי, שכיהן כמושל מדינת המחוז גוג'ראט במשך עשור, לא התבייש להצביע שוב ושוב על ההבדל שבין שורשיו הצנועים לרקע היוקרתי שממנו צמח יריבו המרכזי, רהול גנדי, יורש השושלת הפוליטית החזקה ביותר בהודו.
עוד חדשות בעולם :
התגלה "הדינוזאור הכי גדול שנמצא אי פעם"
האקסית של שליט צפון קוריאה "שבה לחיים"
האפליקציה שמלמדת ילדים לשרוד באסון טבע
במסגרת הקמפיין המשוכלל שלו, שהוביל את מפלגתו ההינדית-לאומנית, "בהרטיה ג'נטה", לניצחון סוחף, הסב מודי את תשומת לב בוחריו לעובדה כי אמו רכבה על ריקשה כדי להגיע לקלפי. "אני ראש מדינה משגשגת ואמי בת ה-90 נוסעת בריקשה אוטומטית בת שלושה גלגלים", הצהיר תוך הנפת אגרופו באוויר. אך על אף המצג העממי והפשוט, מודי בן ה-63 נתפס כיקיר עולם העסקים של הודו וראש הממשלה שטוען שיחיה את שוק העבודה ואת הצמיחה הכלכלית "ושיצעיד את הודו במאה ה-21".
המסר הכלכלי הנדיר של קמפיין הבחירות של מודי סייע לו לחמוק מביקורת ציבורית על חייו האישיים: קשרים חזקים לארגון הינדו-לאומני ימני קיצוני ונישואיו בני ארבעה העשורים למורה בבית ספר שאותם הוא מעולם לא הזכיר בפומבי עד החודש שעבר.
חבר בארגון "ניאו-פאשיסטי"?
מודי נולד ב-1950, שלוש שנים אחרי ההיפרדות האלימה של הודו מהמנדט הבריטי וקבלת עצמאותה. נסיקתו מציינת שינוי פרדיגמה מדמוקרטיה חילונית שנמשכה עשורים ושמה דגש על מדיניות רווחה. מודי שיבח את היתרונות שבכלכלה המחלחלת מטה דרך תיעוש.
הוא גם שימר קשרים חזקים עם הארגון הצבאי למחצה Rashtriya Swayamsevak Sangh, שרבים טוענים כי הוא ניאו-פאשיסטי. "ה-RSS ישגיחו על מודי. הוא לא הולך להיות ראש ממשלה עצמאי לחלוטין", אמר הפרשן הפוליטי קאמל מיטרה צ'נוי מאוניברסיטת ג'ווהרלל נהרו שבניו דלהי.
מודי גדל במשפחה כפרית ענייה, ועזר לאביו למכור תה. בגיל 18 הוא נישא לנערה שהוריו בחרו עבורו חמש שנים קודם לכן. השידוך לא צלח ומודי עזב לכמה שנים כדי לטייל. בשנות ה-20 המוקדמות שלו הוא חזר והצטרף ל-RSS. לו ולאשתו מעולם לא היו ילדים.
מודי, שלמד מדעי המדינה באוניברסיטאות הודיות, נכנס רשמית לפוליטיקה עם המפלגה BJP, שכיום הוא עומד בראשה, ונחשבת לזרוע הפוליטית של ה-RSS. במהרה הוא צבר הצלחה כנואם מוכשר ו"מכור לעבודה", שסייע לקמפיין המפלגה, שנים לפני שנבחר לראשות מדינת המחוז גוג'ראט ב-2001.
מודי וה-BJP ניהלו קמפיין אסטרטגי זה שנים, השיקו חשבונות טוויטר והפכו את כלכלת גוג'ראט למפותחת ומודרנית ביותר. אף על פי שכמה מדינות הודיות גברו על שיעור הצמיחה השנתי של גוג'ראט שעמד בין השנים 2001 ל-2010 על 8.68 אחוזים.
נער התה ומפלגתו, שנתמכו על ידי תאגידי ענק עשירים, ניהלו קמפיין מתקדם טכנולוגית ואגרסיבי שבמהלכו פרסמו עשרות הודעות יומיות ברשתות החברתיות ואף השיקו הולוגרמה של מודי שהוצבה בעצרות פוליטיות.
"לכל מקום שהלכתי, שמחתי לשוחח עם המקומיים. הרשתות החברתיות סייעו לי להבין את תחושותיהם", צייץ בטוויטר לאחר שהסתיימה ההצבעה ביום שני האחרון.
קשריו של מודי עם ה-RSS גרמו לחשש כבד בקרב מבקריו הליברלים והחילוניים שטוענים כי הוא אינו ראוי לעמוד בראש אומה שסובלת ממתיחות גבוהה בין קסטות, שבטים וקבוצות דתיות ואתניות.
לא התנצל על מהומות הדמים בגוג'ראט
אולם מודי הצליח לחמוק מביקורת על אי-התנצלותו על המהומות הדתיות בגוג'ראט ב-2002 שבהן נהרגו 1,000 בני אדם, רובים מוסלמים, בזמן שכיהן כמושל המחוז. מודי הכחיש כל קשר לאלימות ובית המשפט העליון פסק כי אין להאשים אותו במאורעות. אך החשדות נגדו היוו ראיה מספקת עבור ארה"ב שדחתה את בקשתו לוויזה ב-2005, ואילו בריטניה הפסיקה את החרם הדיפלומטי נגדו ב-2012.
מודי אישש את החששות נגדו בשבוע שעבר כשיצא נגד מהגרים מוסלמים מבנגלדש השכנה. "מודי הוא אדם בעייתי,
אך הוא לומד מהר ותמיד נוחת על הרגליים", סבור צ'נוי. "ראש מדינה בעיני מודי הוא אינדיבידואל קשוח".
פרשנים סבורים כי הצלחתו של מודי קשורה ביכולת שלו להתחבר לאדם הפשוט. הוא שב ומדגיש את מקורותיו מחוץ לניו דלהי - מחוץ לאליטות של המדינה. הוא מדבר בדרך כלל בהינדית אף שדווח כי הוא עובד על האנגלית שלו בימים אלו ממש.
מול מצלמות הטלוויזיה הוא מופיע כאדם צבעוני, לבוש בבגדים בגוונים בוהקים, חבוש בכובעים מסורתיים ותמיד מחייך. "התקווה שהוא חולל בקרב המדינה היא תקדימית. אך הוא יהיה חייב לספק אותה במהירות", סבורה הפרשנית הפוליטית מירג'ה צ'וודהורי.