בדקנו: כמה קלוריות וסוכר יש בחטיף בוטנים "בריא"
חטיף חדש מבית "שקוף שזה טבעי" מפזר הצהרות בריאות ביד רחבה ומשווקיו טוענים כי הוא מועשר בוויטמינים, ללא חומרים משמרים, ללא צבעי מאכל, עשיר בפירות, ללא כולסטרול ועוד. שושנה חן בדקה ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" כמה קלוריות וסוכר מסתתרים מאחורי ההבטחות
במבה הנה אחד המזונות היוצרים קונפליקטים בקרב הורים רבים. לזכותה עומדים הפופולריות, הטעם והתכונה המנצחת: ילדים, כולל סרבני אכילה, אוהבים אותה כבר מגיל קטן. ואיפה הבעיה? בקלוריות, בתכולת השומן הגבוהה ובעובדה שמעצבנת הורים ותזונאים כאחד: הצגתה כמוצר בריא.
נכון, אף אחד לא אומר את המילה בריא, אבל הבטחות הבריאות מופיעות באופן בולט על האריזה: מועשר בוויטמינים (ויש רשימה ארוכה של ויטמינים וברזל), ללא חומרים משמרים וללא צבעי מאכל.
התחלתם דיאטה ? קראו עוד:
לאחרונה נתקלנו בחטיף אחר מ"המשפחה:" "פרימיום - חטיף בוטנים וחיטה מלאה במילוי קרם שקדים" של "שקוף שזה טבעי." המחיר: 7 שקלים לשקית של 30 גרם.
מה הם מבטיחים?
אם במבה קונבנציונלית מפזרת הבטחות בריאות, הפרימיום צועק אותן, כבר בשם החברה המשווקת - "שקוף שזה טבעי." ואז: "עשיר בפירות, דגנים מלאים, קטניות, סיבים תזונתיים, חלבונים מהצומח בתוספת ויטמינים ומינרלים, אפוי, 100% רכיבים טבעיים, ללא חומרים משמרים, ללא שומני טרנס, ללא כולסטרול, ללא צבעי מאכל, ללא חומרי טעם וריח."
וזה לא הסוף: "כולל מגוון מזונות על, שקדים, בוטנים, חיטה מלאה ופירות, שהם חלק ממנה יומית הכרחית להתפתחות תקינה ולבריאות הגוף. כיף, טעים ומזין. טבעי זה כל הסיפור שלנו."
לקונוטציה הבריאותית מוסיפה העובדה שהמוצר נמכר בחנויות טבע ובמחלקות הבריאות של הרשתות.
מדוע אני סקפטית?
כי אני שואלת את עצמי אם הייתי רוצה לגדל את ילדיי על "חבילת בריאות" כזאת, שמכילה סוכר - כפית לאריזה, הרבה קלוריות (461 ל-100 גרם, די דומה לבמבה), ושחלק מההבטחות שלה מיותרות. למשל, ללא כולסטרול: ממתי יש כולסטרול במזון צמחי? או הביטוי "מגוון מזונות-על." מי קבע שחיטה מלאה, בוטנים או קרם שקדים הם מזונות-על?
מה גם שאחרי חישוב אני מגלה שהמוצר הסופי מכיל רק 10%-כ שקדים, והמידע הזה מנוסח בצורה מעצבנת: שקדים מהווים 32% מקרם השקדים, שמהווה 30% מהמוצר. ואל תשכחו את המחשבון.
מה אומרים המומחים?
מריאנה אורבך, דיאטנית בכירה בכללית, כועסת על החכמולוגיה, גם של אוסם, והרבה יותר של פרימיום (היא קיבלה את רשימת ההבטחות, הרכיבים וההרכב התזונתי של שני המוצרים - ללא שמות המוצרים והיצרנים).
"אני חושבת שאפשר לגדל ילדים ללא במבה. עם זאת, קטגוריית הבמבה אכן טובה יחסית בתחום החטיפים. מה שמרגיז היא הנטייה המיותרת של יצרנים להתהדר בהבטחות בריאות. הן יוצרות אשליה לא הוגנת בקרב הורים, שסבורים שהם נותנים לילדים מוצר בריא. הגיע הזמן להפסיק עם זה. שמרו את החטיפים לעולם החטיפים. אל תספרו לנו שהם מהווים תזונה נכונה. הם לא".
מה אומרים היצרנים?
דינה בס בלום, מנכ"לית "שקוף שזה טבעי:" "פרימיום מהווה שדרוג של הבמבה הודות לחיטה המלאה, הקקאו והפירות (שקדים, ויש גם גרסה בתוספת תפוח/בננה), שהם בעלי ערך תזונתי גבוה ועל כן מוכרים כמזונות-על. אנחנו גם מוסיפים לחטיפים חלבונים וסיבים תזונתיים. סך הרכיבים מציע חטיף ילדים בעל ערך תזונתי טוב ומשופר ביחס לקיים בשוק החטיפים. כמות הסוכרים נמוכה ביחס לחטיפים אחרים.
"אנחנו מציינים שהמוצרים ללא כולסטרול או שומני טרנס כדי שכל הצרכנים, גם הפחות בקיאים במזון, יוכלו להשוות אותם למוצרים אחרים על המדף, שעליהם יש הצהרה כזו."
באסם בחרו לא להגיב.
בשורה התחתונה
כשאתם נותנים לילד חטיף, אל תשלו את עצמכם: זה לא מזון-על ולא מזון בריאות. תפוח זה בריאות.