שתף קטע נבחר
 

המשק צמח רק ב-2.1% ברבעון; צניחה בצריכה

הלמ"ס: המשק הישראלי צמח ב-2.1% ברבעון הראשון של 2014, לעומת צמיחה של 2.9% ברבעון הרביעי של 2013. הצרכנים קונים פחות: ירידה של 2% בצריכה הפרטית. ירידה של 5.6% בהשקעה בבנייה למגורים

המשק הישראלי צמח ב-2.1% ברבעון הראשון של 2014, לעומת צמיחה של 2.9% ברבעון הרביעי של 2013. כך עולה מאומדן ראשון שפרסמה היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס).

 

הצמיחה במחצית השנייה של 2013 - 2.9%

המשק צמח בשנת 2013 ב-3.3%

פלוג: גידול בשיעור חרדים וערבים יגרור האטה בצמיחה

 

על פי אומדן זה, ברבעון הראשון של השנה חלה עלייה של 6.3% ביצוא סחורות ושירותים ועלייה של 0.4% בתוצר העסקי. מנגד, לא חל כל גידול בהוצאה הציבורית, בהוצאה לצריכה פרטית חלה ירידה של 2% ובהשקעה בנכסים קבועים חלה ירידה חדה של 14.4%.

 

הירידה בצריכה הפרטית משקפת ירידה של 2.4% בצריכה השוטפת לנפש, נתון שמייצג את היקף ההוצאות על מזון, משקאות וטבק, שירותים אישיים, דיור, דלק וחשמל לאחזקת בית, ומוצרי תעשייה לצריכה שוטפת. כמו כן, נרשמה ירידה של 6% בהוצאה על מוצרים בני קיימא, כאשר ההוצאה על מקררים, מכונות כביסה ומזגנים ירדה בשיעור של 40.2% וההוצאה על ריהוט ותכשיטים עלתה בשיעור של 2.4%.

 

הירידה החדה בהשקעה בנכסים קבועים משקפת ירידה של 5.6% בהשקעה בבנייה למגורים, של 13.9% בבנייה שלא למגורים ועבודות בנייה אחרות ושל 29.5% בהשקעות בכלי תחבורה (כולל אוניות ומטוסים). לעומת זאת, ההשקעה במכונות וציוד שמקורן מיבוא עלתה ב-27.3% בחישוב שנתי וההשקעה בכלי תחבורה יבשתיים (לצרכים עסקיים) עלתה ב- 52.5% בחישוב שנתי.

 

"המשק ניצב על מידרון חלקלק"

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות אמר בתגובה לפרסום נתוני הצמיחה, כי "ללא ספק מדובר בהמשך מגמת ההידרדרות בקצב הצמיחה של המשק. זהו סימן אזהרה מובהק שהמשק ניצב על מידרון חלקלק שללא תגובה יעילה ואפקטיבית, עלול להידרדר אף למיתון. על משרד האוצר ובנק ישראל לגבש באופן מיידי צעדים אגרסיביים לעצירת הצניחה בשער הדולר כדי לעודד את הייצוא – מנוע הצמיחה של המשק.

 

"בטווח המיידי על בנק ישראל להכריז על הפחתת ריבית בשיעור של 0.25%. הנתונים תומכים במהלכיו של בנק ישראל שפעל להפחתת ריבית לעידוד הפעילות במשק, אל מול אלה שחשבו ששער הריבית משפיע רק על מחירי הנדל"ן.

 

"נרשמה ירידה של 2% בהוצאה לצריכה פרטית וזהו נתון מדאיג במיוחד בראי מצב המשק, שכן המשק מאבד את מנועי הצמיחה המרכזיים שלו. אם המגמה הזו תימשך תירשם גם פגיעה ההכנסה ממסים וכן איום הפיטורים, שכעת מרוכז בתעשיית הייצוא יגיע גם לחברות הפועלות בשוק המקומי בלבד". 

 

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון אמר, כי "החולשה בצריכה הפרטית באה בהמשך למדד אפריל הנמוך מזה עשר שנים ברצף ומלמדת על התפתחות שלילית במשק. ראוי לציין כי הדו"חות הכספיים לרבעון האחרון של חברות מוצרי צריכה בולטות דוגמת שופרסל ופוקס אשר פורסמו בימים האחרונים אף הם מלמדים על הרבעון הקשה.

 

"נתון הצריכה הפרטית החלש ברבעון הראשון של שנת 2014 הוא מכה חזקה בבטן הרכה של המשק הישראלי אשר נסחב משך תקופה על כתפיו הצרות של הצרכן המקומי. בנתונים אלו יידרש הבנק המרכזי לשוב ולפעול באמצעות הפחתת הריבית במשק."

 

אייל עופר, דובר תנועת ישראל יקרה לנו אמר: "אזרחי ישראל חנוקים. חנוקים בגלל יוקר המחייה הגואה. כאשר המחירים עולים אנו נאלצים לקנות פחות. כל ילד יודע: מחיר גבוה - לא קונים. וכשקונים פחות, צריך ליצר פחות, למכור פחות והכלכלה מאטה".

 

כמו כן אמר: "רק כאשר ירדו המחירים הכלכלה תוכל להשתפר. כאשר כל משפחה תוציא פחות על חשמל, על תחבורה, על דיור ועל מזון - נוכל להוציא יותר כסף על כל דבר אחר. זהו הסיפור הכלכלי האמיתי: מחירים זולים טובים לכלכלה. בפרט במוצרים הבסיסים".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים