בעיות בשמיעה: למה חשוב לטפל בהן?
אף אחד לא רוצה להודות בעובדה שהוא שמוע פחות טוב מבעבר. מהם הסימנים שצריכים להדליק אור אדום ולמה מומלץ לטפל בבעיה ללא כל דיחוי?
חוש השמיעה מהווה בסיס להתפתחות תקינה של הדיבור, לכן חשוב ביותר לזהות בשלב מוקדם ככל האפשר אם קיימת בעיה בשמיעה. אז מה אתם יודעים על שמיעה ואיך תזהו שיש בעיה?
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
השמיעה היא חוש מתפתח
חוש השמיעה מתפתח אצל התינוק עוד לפני הלידה. מחקרים מוכיחים שכבר לפני הלידה קיים זיהוי קולה של האם - התינוק נרגע כשהיא שרה אליו או נרגז כשהיא כועסת. מערכת השמיעה של התינוק ממשיכה להתפתח לאחר הלידה, לכן תינוקות עד גיל שלושה חודשים מגיבים רק לקולות חזקים ורק בגיל חצי שנה מפנים את ראשם לכיוון מקור הצליל.
עוד על שמיעה
מכשירי שמיעה: מה העלות ואיך לקבל מהקופה
מחקר: שמיעה באוזניות עלולה לגרום לחירשות
נתונים קשים: אחד מכל 10 ישראלים - כבד שמיעה
השמיעה היא בסיס לרכישת שפה
התפתחות תקינה של שמיעה מהווה בסיס לרכישת שפה – הבנתית והבעתית. תינוק שלא שומע כיאות, אינו מפתח מלמול תקין ויתקשה לפתח דיבור. לכן חשוב ביותר כי כל תינוק יעבור בדיקת סינון שמיעה סמוך ללידתו ובמידת הצורך יחל מוקדם ככל האפשר בתהליך שיקום השמיעה בעזרת מכשירי שמיעה.
זאת הדרך היחידה להבטיח מניעת פערים התפתחותיים עתידיים בדיבור, בתקשורת, בלמידה ובהתפתחות הרגשית.
השמעה קשורה בדיבור
צלילי הדיבור נרכשים אצל הילדים לפי שלבי ההבשלה של מערכת הדיבור, לכן לא כל ההגאים נרכשים במקביל. יחד עם זאת אם דיבורו של ילדך אינו ברור כלל, עליך לפנות עם הילד לאבחון אצל קלינאי/ת תקשורת על מנת לקבוע את סיבת הופעת הליקויים.
נוזלים באזניים
ילדים רבים סובלים מתופעה של נוזלים באוזניים. הנוזלים מצטברים בחלל האוזן התיכונה ועלולים להוות הפרעה בשמיעתו של הילד. לכן ילדים רבים מופנים לניתוח "כפתורים" - הכנסת צינוריות אוורור אל תוך עור התוף.
פעולה זו מנקזת את הנוזלים ומשאירה את חלל האוזן התיכונה פתוח ומאוורר. כל עוד הצינוריות נמצאות באוזניים חשוב למנוע חדירת מים אל תוך תעלת האוזן החיצונית. לכן מומלץ להצטייד לפני הניתוח באטמי אוזניים מותאמים אישית ולהתחיל להשתמש בהם מספר ימים אחרי הניתוח במהלך מקלחת ובביקור בבריכה.
ירידה בשמיעה בגיל מבוגר
מבוגרים רבים (כשליש מאוכלוסיית אנשים בני 65+) סובלים מלקות בשמיעתם. מאחר ואצל רובם הלקות מתפתחת באופן הדרגתי, הם אינם מודעים לחומרתה ולנזק שהיא מחוללת בחיי היומיום שלהם. לכן יש לעודד את האוכלוסייה המבוגרת לעבור בדיקת שמיעה וקבלת יעוץ אצל קלינאי/ת תקשורת.
לא לדחות את הטיפול
אנשים הסובלים מליקוי בשמיעתם ואינם נעזרים במכשירי שמיעה פוגעים באיכות חייהם. ככל שחולפות השנים קשה יותר להתרגל למכשירי שמיעה וההסתגלות אליהם ארוכה יותר. לכן מומלץ לשפר את מצב השמיעה ככל שניתן מוקדם יותר ובכך גם לשפר את איכות החיים של האדם עצמו ושל סביבתו הקרובה.
מכשירי שמיעה - זו לא מילה גסה
מכשירי שמיעה רועשים! זהו אחד המיתוסים אודות מכשירי שמיעה, שאינם נכונים. אדם שסובל מספר שנים מליקוי בשמיעתו מתרגל לשמוע רק את הדברים, אשר מושמעים בעוצמה מספקת עבור רמת שמיעתו.
ברגע שהם מרכיבים מכשירי שמיעה, גם קולות חלשים נגישים להם, ביניהם גם רעשי רקע, איתם אנו חיים בחיי היומיום, כמו רעש מאוורר או מקרר. מכשירי השמיעה המיוצרים היום הינם "חכמים" ומווסתים את רעשי הרקע לנוחותו של המשתמש.
הטכנולוגיה הדיגיטלית של מכשירי השמיעה העכשוויים מאפשרת שמיעה ברורה של דיבור גם כאשר קיימים רעשי רקע. מכשירי השמיעה יודעים להשקיט את הרעשים ולהבליט את הדיבור עד לרמת נוחות של ההאזנה. הטכנולוגיה לא רק יעילה מאוד - היא ארוזה בגופים קטנים ואסתטיים, המונחים באופן דיסקרטי ביותר בתוך או מאחורי האוזן.
התאמה אישית
חשוב לבדוק כי בתהליך התאמת מכשירי השמיעה משולבת מדידה אובייקטיבית של ההגברה בתוך האוזן (REM). כלומר מדידה בפועל ליד עור התוף מה תפוקת המכשיר האישי של הלקוח בהתחשב במבנה האוזן הייחודית שלו.
על סמך המדידה אפשר לכוון את המכשיר בדייקנות רבה על פני כל התדרים וכך הלקוח מקבל התאמה אישית מלאה שמתחשבת באקוסטיקה של מבנה האוזן האישית שלו ולא מסתפקת בממוצע מחושב של תוכנת הכיוון במחשב. מדידה זו לא קיימת בכל מקום שמתאים מכשירי שמיעה.
הכותבת היא קלינאית תקשורת מוסמכת מנהלת את "הדים" רשת מכונים אודיולוגיים