שתף קטע נבחר

 

הרס"ב שפוטר, ערער וניצח את צה"ל

רס"ב שמואל הסקל קיבל הודעה על שחרורו מהצבא. הסקל, חולה לב, הגיש ערעור וראש אכ"א הורתה להשאירו בעבודתו. "מאבקי הוביל לעשיית צדק". אשתו: "קבלת הערעור הצילה את המשפחה ממשבר חמור"

הניצחון של שמואל הסקל: ראש אכ"א, האלופה אורנה ברביבאי, ביטלה בימים האחרונים את שחרורו מהצבא של רס"ב שמואל הסקל, חולה לב שקיבל הודעה על פיטוריו מעבודתו כאיש קבע בחיל האוויר. הסקל הגיש ערעור שבו טען כי מפקדיו בחיל האוויר הכריחו אותו לעסוק בעבודה פיזית למרות מחלתו. מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "הנגד המדובר מימש את זכותו להגשת ערעור על שחרורו מצה"ל. לאחר דיון בעניינו הוחלט להמשיך את שירותו בצה"ל".

 

 

רס"ב הסקל. טען בערעור שמפקדיו התעלמו  מהמלצות הרופאים ()
רס"ב הסקל. טען בערעור שמפקדיו התעלמו מהמלצות הרופאים

 

בשנה וחצי האחרונות פוטרו יותר מאלף אנשי קבע מהצבא. גם הסקל בן ה-39 היה אמור להיות ביניהם, לאחר שנים בהן עסק במקצוע טכני בבסיס חיל האוויר בדרום. במסגרת עבודתו באחת מטייסות הקרב הוא נאלץ לשאת משקלים כבדים, למרות מחלת לב ממנה הוא סובל. הסקל טען בערעורו כי רופאיו, בהם רופאי הבסיס, הפצירו בו לחדול מעבודה טכנית לאחר שהתגלתה בליבו מחלת הוי.אס.די. ואף רשמו לו פטורים לכך.

 

אלא שלפי הערעור שהגיש, מפקדיו של הסקל לא התרשמו ממצבו הרפואי והורו לו להמשיך בעבודה זו אם ברצונו להישאר בצבא. "בגיל 39, עם שלושה ילדים קטנים לפרנס, משכנתא, ואם אלמנה שנתמכת על ידי, לא הייתה לי ברירה אלא לעבוד בכל זאת", טען הסקל בערעור שהגיש באמצעות עורך הדין עודד סבוראי. "על זה להיזרק מהצבא? היכן הערכים כלפי המשרתים? בשל מקצועי הייעודי, גילי ומקום מגוריי, הסיכוי שאקלט מחדש בעבודה בחוץ נמוך עד אפסי".

 

מנגד טענו בצה"ל כי פיטוריו של הסקל לא נבעו ממצבו הרפואי אלא מהערכות אישיות נמוכות להן זכה ממפקדיו. הסקל השיב לראש אכ"א כי בשנה האחרונה שהה בחופשת מחלה בביתו במשך שמונה חודשים, כך שהערכה אישית לא הייתה יכולה להינתן באופן אמיתי במצב זה. "גם במהלך חופשת המחלה, שנבעה מניתוח בברך, הוקפצתי לבסיס לעזור בתיקון תקלות במטוסים, ולא היססתי להגיע", טען הסקל.

 

בהודעה שקיבל לפני מספר ימים מאכ"א נמסר להסקל כי "ביטול הליכי השחרור נבע מנסיבותיו האישיות, לרבות גילו ומכלול נתוניו". עו"ד סבוראי, שעוסק בין היתר בייצוג אנשי קבע מול צה"ל: "עניינו של הסקל מצביע על כך שיש

תקווה לאנשי קבע שעומדים בפני סכנת פיטורים. במקרים המתאימים, צה"ל יודע להתעשת ולחזור בו מהחלטות בלתי צודקות". לאחר ההחלטה הביע הנגד שפוטר סיפוק רב "מכך שמתאפשר לי להמשיך לשרת בצה"ל, ומכך שמאבקי המשפטי הוביל לעשיית צדק". אשתו הוסיפה כי "קבלת הערעור הצילה את המשפחה ממשבר כלכלי חמור".

 

לפי נתוני אכ"א הנחשפים כאן לראשונה, מתברר שמתוך 1,200 אנשי קבע שפוטרו עד כה מצה"ל, 16.5% הגישו ערעור על פיטוריהם, ורק 14% התקבלו (קצת יותר משלושה אחוזים מתוך 1,200). ראש מחלקת סגל באכ"א, תא"ל מיכל בן מובחר: "השנה נשחרר 2,400 אנשי קבע נוספים, והתוכנית תושלם ב-2015 (עם 6,000 מפוטרים לעומת גיוס של 2,000 אנשי קבע חדשים במקצועות הטכנולוגיה והסייבר). להערכתנו, בשנה הקרובה נראה יותר ערעורים, מאחר ועד כה רוב המשוחררים היו מדרג ג', הנמוך יותר בחוות הדעת של המפקדים. כבר כעת התחלנו לכלול במהלך גם מדורגי ב' ו-א'". הדרגים השונים מתייחסים להערכת המפקדים לכל אנשי הקבע שמשרתים בצבא. בדרג א' נמצאים אנשי הקבע המוערכים ביותר, בדרג ג' אלה עם חוות הדעת הנמוכות ביותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רס"ב הסקל
צילום: טל שחר
עו"ד סבוראי
צילום: טל שחר
מומלצים