שתף קטע נבחר

 

ההורים בסרביה המוצפת: "כמו במלחמה"

שמונה ערים בסרביה עדיין מנותקות בגלל השיטפונות הקשים. עד כה נספו 44 בני אדם. ולדה דוקנוביץ' שהוריו בסרביה: "מדבר איתם כל כמה שעות"

עד לשעות הערב אמש (יום א') נספו 44 אנשים בשיטפונות הקשים בסרביה, שפגעו בעיקר בצפון המדינה. כמה ערים במדינה עדיין מנותקות, וכוחות ההצלה חוששים שכאשר יגיעו אליהן יגלו כי מספר ההרוגים אף גדול יותר. ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אתמול עם ראש ממשלת סרביה והציע עזרה. שגריר ישראל בסרביה מסר כי לא ידוע על ישראלים שנמצאים באזור שנפגע.

 

 

ההצפות בסרביה. שמונה ערים מתחת למים    ( )

ההצפות בסרביה. שמונה ערים מתחת למים    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

על פי השירות המטאורולוגי באזור, השיטפונות היו הכבדים ביותר ב-120 השנים האחרונות. הם נוצרו בעקבות מערכת גשם אינטנסיבית - כמות תלת-חודשית שירדה תוך ימים אחדים - תופעה שלפי החזאים הסרבים מתרחשת פעם ב-100 שנה. עלייתו על גדותיו של נהר הסאווה הביאה לפינוי כ-10,000 בני אדם מהעיר ביילינה שבמזרח בוסניה. "אנחנו מתחת למים וזקוקים להכול", הצהיר ראש העיר.

 

האזור שנפגע יותר מכול מהשיטפונות נמצא בצפון סרביה. עשרת אלפים תושבים פונו מהאזור, אבל במקומות נוספים יש עוד אנשים רבים שמחכים לחילוץ. אחד מראשי הערים בצפון המדינה סיפר: "שלחנו צוותי חילוץ לאזור בעיר שעד כה לא יכולנו להגיע אליו. הצוותים נכנסים לאזור הזה בפחד ממה שהם עלולים למצוא".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

צוותי הצלה שהגיעו לערים שנפגעו מהשיטפונות מתארים את מה שראו: "זה נראה כמו שילוב של צונאמי ורעידת אדמה. בכל מקום רואים במים גופות של חיות. באחד המקומות מצאנו 50 אנשים שהתרכזו בבית הגבוה ביותר באזור. חילצנו אותם בעזרת סירה, בכל פעם לקחנו עשרה אנשים".

 

"אלפי תושבים חסרי קורת גג"

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם ראש ממשלת סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' בעקבות האסון ההומניטרי. נתניהו הציע לו את סיועה של ישראל בטיפול בנפגעים, זאת בנוסף לסיוע שכבר יצא לסרביה וכולל כמיליון וחצי טון של ציוד רפואי והומניטרי.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כמות גשם של שלושה חודשים ירדה בכמה ימים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כמות גשם של שלושה חודשים ירדה בכמה ימים(צילום: רויטרס)

הקהילה היהודית בסרביה מונה כ-3,000 איש ומרוכזת בעיקר בבירה בלגרד. להערכת שגרירות ישראל ישנם בין 100 ל-200 ישראלים המתגוררים במדינה, אבל טרם ידוע על כאלה שנמצאים באזור האסון או שנפגעו ממנו. ולדה דוקנוביץ', קצין סרבי לשעבר שעלה לישראל, מספר כי שקל לנסוע אתמול לסרביה כדי לעזור להוריו ולחבריו המתגוררים בפאתי העיר אוברנובאק מוכת האסון. "למרות שאני ישראלי, כל חברי הילדות שלי וגם ההורים שלי גרים בסרביה", הוא מספר. "אני קצין לשעבר ומרגיש חובה להיות שם, לעזור למדינה שבה נולדתי ולא משנה שזו המדינה השנייה שלי".

 

הוריו של דוקנוביץ', ז'ידקו ורנקה, פונו אמש לבית מחסה לאחר שהמים הציפו את ביתם. "אני מדבר עם ההורים כל כמה שעות", מוסיף דוקנוביץ'. "הם מספרים שהרחובות מלאים בשוטרים ובחיילים, ממש כמו במלחמה. יש

במדינה מחסור ממשי במזון והמים הזדהמו בגלל שחיות המשק מתו והמים מחלחלים לאדמה. החשמל כל הזמן מתנתק וחוזר לסירוגין, כך שאי-אפשר לנהל חיים נורמליים, זה ממש אסון".

 

במהלך סוף השבוע החלו נציגי משרד החוץ, בסיוע שגריר ישראל בסרביה, יוסי לוי, בסיוע הומניטרי לתושבי המדינה. "אני נמצא בסרביה יותר משלוש שנים וחש שהעם הסרבי מתפאר במסורת ארוכת שנים של אהבת ישראל", אומר השגריר לוי בשיחה עם ynet. "כבר קיבלתי עשרות פניות מישראלים שרוצים לעזור וכרגע הם נמצאים בקשר עם שגרירות סרביה בתל אביב".

 

סרביה נמצאת במגעים מתקדמים להתקבל לאיחוד האירופי. לוי מתאר את המצב במדינה בעקבות השיטפונות: "שמונה ערים ועיירות נמצאות היום תחת מי שיטפונות ובוץ שלעתים מגיעים לגובה של שלושה מטרים. שני הנהרות המרכזיים במדינה, הסאווה והדנובה, עלו על גדותיהם, ויש אלפי תושבים חסרי קורת גג ששוכנו בגני התערוכה של בלגרד, במרכזים קהילתיים ובבתי מתנדבים".

 

בימים הראשונים הציעה ישראל סיוע במסוקים ובסירות, אולם הסרבים ביקשו שהסיוע יתרכז בתרופות, בשמיכות ובפריטי לבוש. "אנחנו כל הזמן בודקים כיצד ניתן לסייע לנפגעים המסכנים הללו", אומר לוי. "ראש ממשלת סרביה, אלכסנדר ווצ'יץ', שנכנס לתפקידו רק לפני כמה שבועות, הביע את הערכתו ותודתו למדינת ישראל על הסיוע".  


פורסם לראשונה 19/05/2014 00:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים