מספיק לבזבז אוכל: אירופה נגד "לשימוש עד"
גרמניה, הולנד ומדינות נוספות באיחוד קוראות להסרת תוויות תאריך התפוגה ממוצרים עם חיי מדף ארוכים, כדי להפחית בכמות המזון הגדולה שנזרקת לפח
הכיתוב "לשימוש עד" על מוצרי מזון מוסיף לבזבוז המזון באירופה, ויש להסירו ממוצרים בעלי חיי מדף ארוכים. כך טוענות כמה מדינות החברות באיחוד האירופי, במסמך שנכתב לדיון של שרי החקלאות בוועדת האיחוד.
עוד חדשות בעולם :
מודי הסחבק: ילד התה שהפך לר"מ הודו
האפליקציה שמלמדת ילדים לשרוד באסון טבע
ההורים בסרביה המוצפת: "כמו במלחמה"
המודעות לבזבוז המזון עלתה משמעותית בקרב מדינות מערב אירופה, בגלל ההשפעות הסביבתיות וההומניטריות. מדו"ח שנכתב ב-2013 עולה כי לא נעשה שימוש בכ-50% מהמזון המיוצר בעולם, ואחת הסיבות לכך היא התנהגות "לא אחראית" של המוכרים והצרכנים.
כעת טוענות גרמניה, הולנד, שבדיה, דנמרק, אוסטריה ולוקסמבורג כי הנפקת תאריך התפוגה על חלק מהמוצרים במדינות רבות באיחוד האירופי רק תורמת לבעיה. הן קוראות לשקול הסרת תוויות מסוג זה על מזון עם חיי מדף ארוכים במיוחד.
המדינות טוענות כי לבזבוז האוכל יש היבטים סביבתיים וכלכליים. "הצורך להפחית בבזבוז האוכל קשור לעיקרון שלכולם בעולם יש את הזכות למספיק אוכל", נכתב במסמך שהגיע לידי סוכנות הידיעות "רויטרס".
לפי נתוני האיחוד האירופי, קרוב למאה מיליון טון אוכל מבוזבז מדי שנה ברחבי היבשת. המוסד להנדסה מכנית דיווח בשנה שעברה כי לא נעשה שימוש ב-30 עד 50 אחוז מהאוכל שמגיע לדפי המרכולים, בדרך כלל בשל הבנה שגויה של ציון התאריך האחרון לשימוש במוצרים.
השימוש בתאריך אחרון לשימוש נדרש אם קיימת סכנה בריאותית של אכילת המוצר לאחר תאריך התפוגה. אלא שבדרך כלל משתמשים בו בהקשר של איכות המוצר.
המדינות האירופיות טוענות כי יש להעלות את המודעות בקרב הצרכנים בנוגע לכך שתפוגת התאריך אומרת בדרך כלל שהמוצר עלול לאבד מטעמו וממרקמו - ולא שהוא מזיק. בתגובה לדו"ח מסרה ועדת שרי החקלאות כי היא מחפשת פתרונות בנושא, ותוציא דו"ח על מדיניותה בהמשך השנה.
מאבד מהטעם, לא מזיק
צילום: AFP
מומלצים