שתף קטע נבחר

 

הבחירות לנשיאות ב-10/6: "ביזו את התהליך"

אחרי שבועות של חוסר ודאות הודיע יו"ר הכנסת על מועד הבחירות. המועמדים יצטרכו לגייס 10 חתימות מהח"כים תוך 8 ימים. אדלשטיין אמר כי "המרוץ התאפיין בהכפשות ובדה-לגיטימציה". נתניהו נפגש שוב עם סילבן שלום. סער הודיע: תומך בריבלין

על רקע קמפיין ארוך ורווי השמצות, ואחרי כישלון יוזמת הביטול של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הודיע היום יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין כי הבחירות על תפקיד הנשיא העשירי של מדינת ישראל יתקיימו ב-10 ביוני. "חבריי הסגנים אישרו את הצעתי והוחלט פה אחד כי הבחירות לנשיאות המדינה יתקיימו ב-10 ביוני", הודיע אדלשטיין. הוא הבהיר כי כל המועמדים יצטרכו להשיג עשר חתימות של חברי כנסת תוך שמונה ימים, עד 27 במאי. יו"ר הכנסת אמר כי עד כה המרוץ התאפיין "בהכפשות ובדה-לגיטימציה".

 

 

לדברי אדלשטיין, "תפקיד נשיא המדינה הוא תפקיד חשוב, נשיא מדינת ישראל אמור לאחות את הקרעים ולגשר בין לבבות. לצערי, ואני בטוח שלצער כולנו, עד עתה המרוץ הנוכחי התאפיין בהכפשות ובדה-לגיטימציה, התנהלות שלטעמי ביזתה את התהליך ופגעה קשות במוסד החשוב הזה. אני רוצה לאחל לכל המתמודדים הצלחה, אך יותר מזה - אני מבקש ואף דורש, בשמי, בשם הכנסת ובשם העם בישראל: לנהוג בהדר, בכבוד, בהגינות, במוסר וביושר - זה כלפי זה וכולם כלפי המוסד".

 

מוקדם יותר היום פנה המועמד ראובן ריבלין לראשונה לחברי הכנסת וביקש שיצביעו לו: "אני מבקש את אמונכם לכהונת נשיא המדינה על מנת לעשות את משכן הנשיא לבית השותפות, ההידברות וההבנה. בעת שבה נדמה שתהום אידיאולוגית, תרבותית ודתית פעורה בין קבוצות שונות בחברה הישראלית, מתחדדת חשיבותו של הנשיא כמי שאמון על יצירת הגשר בין בעלי המחלוקת. אל מול כובד האחריות וגודל האתגר, הנני עומד לפניכם בענווה ומבקש את אמונכם ואת תמיכתכם".

 

המועמד ח"כ בנימין בן אליעזר פרסם גם הוא הודעה, ולפיה "אני תקווה שחברי הכנסת יצביעו עבור מי שמייצג נאמנה את הפסיפס הייחודי של אזרחי ישראל, ויפעל לדיאלוג בין כלל האוכלוסיות. אני קורא לחבריי המועמדים לנהל הליך בחירות הוגן אשר מכבד את מוסד הנשיאות. כל חיי פעלתי למען מדינת ישראל ואני בטוח שאמשיך לעשות זאת גם בתפקיד הבא".

המועמדים. עד כה רק שניים אספו את החתימות הדרושות (צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA) (צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA)
המועמדים. עד כה רק שניים אספו את החתימות הדרושות(צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA)

 

נתניהו בישיבת סיעת הליכוד    (צילום: עפר מאיר)

נתניהו בישיבת סיעת הליכוד    (צילום: עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

יו"ר הכנסת אדלשטיין, קבע תאריך (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יו"ר הכנסת אדלשטיין, קבע תאריך(צילום: גיל יוחנן)

כמו כן, נתניהו והשר סילבן שלום נפגשו היום פעם נוספת ושוחחו על הנושא. טרם סוכם רשמית כי שלום יתמודד על התפקיד, אולם בכירים בליכוד אמרו ל-ynet כי "הכיוון חיובי. למרות שהשניים צריכים עוד לדבר, נראה שסילבן שלום יודיע בקרוב מאוד כי הוא מתמודד".

 

אחר הצהריים השר שלום גם הגיע לישיבת הסיעה, אבל נתניהו התייחס לנושא הנשיאות בבדיחות הדעת: "אם ההצבעה תהיה היום, זה ברור שכולנו נצביע בעד דיוויד בלאט. כמעט כולנו".

 

ריבלין ובנימין בן אליעזר הם שני המועמדים היחידים עד כה שהשיגו מחברי כנסת את עשר החתימות הדרושות להתמודדות. שר הפנים גדעון סער כתב בפייסבוק כי הוא תומך בריבלין: "אני כבר החלטתי. אני מצביע לרובי ריבלין". מלבד ריבלין ובן אליעזר, גם יו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק וח"כ מאיר שטרית צפויים להשיג את החתימות הדרושות. על פי חוק היסוד ששונה לפני כשנה, יצטרכו המועמדים להגיש את הטפסים 14 יום לפני מועד הבחירות, במקום 10 ימים לפי החוק הישן.

 

היום תקיים מפלגת יש עתיד ישיבת סיעה שבסיומה ככל הנראה תינתן לחבריה האפשרות לחתום על טופסי המועמדות של מי שטרם הצליחו לגייס חתימות, כגון דליה דורנר ודן שכטמן. עד כה התבקשו חברי הסיעה לא להביע עמדה בנוגע לנשיאות ולא לחתום.  

 

הקמפיין הסוער לנשיאות

בשבועות האחרונים סערה המערכת הפוליטית סביב היוזמה של ראש הממשלה לדחיית הבחירות ובהמשך לביטול מוחלט של מוסד הנשיאות. גורמים רבים, בליכוד ומחוצה לו, משוכנעים שמקור היוזמה הוא הניסיון של נתניהו למנוע את תפקידו מיריבו ריבלין, ומהר מאוד נתקל ראש הממשלה בהתנגדות של שותפיו לקואליציה ולמפלגה.

שר הפנים סער. הודיע על תמיכתו בריבלין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שר הפנים סער. הודיע על תמיכתו בריבלין(צילום: מוטי קמחי)

אבל בכיר בליכוד הסביר שאת ראש הממשלה מוביל מניע אחר לגמרי: "טועה מי שחושב שהמניע של נתניהו זה ריבלין. הוא ממש חושש מהסמכות שיש לנשיא להטיל על אחד מחברי הכנסת את הרכבת הממשלה. כשהוא מסתכל מסביב וסופר אצבעות, הוא דואג שמא אחרי הבחירות הבאות יבחר הנשיא - כל נשיא - להטיל את הרכבת הממשלה על מישהו אחר".

 

האפשרות התיאורטית שהיוזמה תצא לפועל נתקלה בהתנגדות קשה הן בליכוד והן בקרב השותפות לקואליציה. לבסוף הצהירו יושבי הראש של יש עתיד והתנועה, יאיר לפיד וציפי לבני, שהם מתנגדים לביטול מוסד הנשיאות, ובכך כנראה קברו אותה סופית.

 

במקביל היה זה אחד המרוצים המלוכלכים והמוזרים שנראו במשכן, בעיקר על רקע פרשת התלונה על הטרדה מינית נגד סילבן שלום, וגם בעקבות סרטון מכפיש נגד ריבלין שנשלח לחברי הכנסת. כמו כן, בערוץ 2 דווח כי בן אליעזר נהג לבלות בבתי קזינו בלונדון כשכיהן בתפקידים בכירים בממשלה . יו"ר האופוזיציה, יצחק הרצוג, בנו של הנשיא השישי חיים הרצוג, אמר שהוא לא זוכר מרוץ כה רווי יצרים ומלא מאבקים.


פורסם לראשונה 19/05/2014 11:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בן אליעזר וריבלין
צילום: גיל יוחנן
מומלצים