האחיות שהפכו למלכות הטרקים של נפאל
לבנות שמגיעות להימלאיה אין ממה לחשוש: במקום גברים, הסוכנות של לאקי, דיקי וניקי מעמידה לרשותן 150 מדריכות שטח. על הדרך, הן נותנות להן עתיד
כשלאקי, דיקי וניקי צ'טרי ניסו להיכנס לתוך תעשיית הטרקים הגברית של נפאל לפני 20 שנה, המתחרים שלהן ניסו להוציא אותן מהמשחק בכל דרך. הן טוענות שהגברים איימו עליהן, פגעו בהן - ואפילו הגישו למשטרה תלונות חסרות בסיס נגדן.
עוד חדשות מהעולם :
- מספיק לבזבז אוכל: אירופה נגד "לשימוש עד"
- בארה"ב לומדים לקבל תלמידים טרנסג'נדרים
- צמח קטלני: אלפי כבשים נגחו בסלעים ומתו
- אוסטריה חגגה לקונצ'יטה עם זקן. גם הקנצלר
"הגברים אמרו שהעסק הזה הוא בשביל גברים ושאנחנו צריכות לעזוב אותו", אומרת לאקי, הגדולה בין שלוש האחיות צ'טרי שמפעילות את חברת Sisters Adventure Trekking, "הם אפילו האשימו אותנו בניסיון לגנוב אוכל מהשולחנות שלהם". כעת לאחיות יש עסק משגשג ורשימת המתנה של נשים נפאליות שרוצות להצטרף לתוכנית שלהן למדריכות טיולים בהרים, שנמשכת כחצי שנה.
פריחת העסק של האחיות צ'טרי משקפת במידה רבה את הכוח הגובר של נשות נפאל, שמרוב הבחינות הייתה ונותרה מדינה פטריארכאלית. סר אדמונד הילרי וטנזינג נורגיי היו הראשונים להעפיל לפסגת האוורסט ב-1953, אבל עברו עוד 40 שנה עד שהאישה הנפאלית הראשונה הגיעה לשם. מאז אותו היום נשים התקדמו בפוליטיקה הנפאלית, בחינוך ובעסקים. בשנת 1990 רק חמישה אחוזים מהפוליטיקאים בנפאל היו נשים, אבל בבחירות לפרלמנט ב-2008 כבר זכו נשים בשליש מהמושבים. כמה חוקים מפלים שונו, כולל חוק שאפשר רק לבנים לרשת את הרכוש המשפחתי.
שאילי בסנט, שהובילה קבוצה של עשר נשים נפאליות לאוורסט ב-2008, אומרת שמספר הנשים בענף הטרקים וטיפוס ההרים גדל גם הוא, ונותנת קרדיט על כך לאחיות צ'טרי. "הן התחילו את הטרנד של נשים שבוחרות במקצוע הזה. נשים שמדריכות מטיילים זרים באזור הפכו לדבר נורמלי", היא מעידה.
האחיות צ'טרי הגו את הרעיון של פתיחת סוכנות טיולים בניהולן של נשים בלבד כששמעו מתיירות זרות שהותקפו, אפילו מינית, על-ידי המדריכים הגברים שלהן בזמן שטיילו באזורים הרריים מבודדים. "הבנות האלה היו מפוחדות באמת וחשו לא בטוחות", מספרת לאקי, בת 48, במשרד שלהן ליד אגם פאווה הציורי.
בעבר נהגו האחיות לצאת לטיולים בעצמן ולהדריך. הן התקשו למצוא נשים נוספות שניחנו בידע של טיולי שטח, שדיברו אנגלית ושהיו נכונות להעביר ימים ארוכים בצעידה עם תיירים זרים הרחק מהבית. הפתרון שלהן היה להביא את הנשים לעיירה פוקארה ולהכשיר אותן במשך חודשים.
"בהתחלה זה היה לא רגיל עבור הנשים להצטרף לתוכנית שלנו משום שהיה להן קשה לעזוב את הבתים שלהן לימים ארוכים ולעבוד עם אנשים מערביים", מספרת ניקי, הצעירה מבין האחיות, "היו מי שחשבו אפילו שזה מנוגד לתרבות שלנו משום שמצפים מנשים להיות בבית ולעשות את עבודות הבית". אבל עד מהרה השמועה התפשטה. "הנשים האלה החלו לאהוב את הרעיון שהן לא צריכות להיות תלויות בבעלים שלהן כדי לקבל כסף", אומרת ניקי.
גאם מאיה טיליצ'ה, בת 25, תכננה בעבר להפוך למורה אבל עכשיו היא מדריכה במשרה מלאה בסוכנות. "מעולם לא תיארתי לעצמי שאהיה מדריכת טיולי שטח, אבל המשכורת טובה מאוד ואני אוהבת את מה שאני עושה - אני פוגשת אנשים מכל רחבי העולם ומטיילת למקומות חדשים בנפאל".
האחיות מקבלות 40 סטודנטיות כל חצי שנה, ומספקות להן מגורים, אוכל וביגוד חינם. הן משתמשות בכסף שמרוויחה הסוכנות לצורך ההכשרה. כשהבנות נכנסות לעבודה הן מרוויחות כ-3,000 דולר בשנה מהדרכת תיירים, משכורת גבוהה מהממוצע במדינת ההימלאיה הענייה.
מוניקה ראי, סטודנטית בת 19, מקווה שזה מוביל למשהו טוב ויתר. "אני כאן כדי לרכוש את כישורי הטרקינג וללמוד אנגלית כדי שאוכל להפוך למדריכה ולהרוויח יותר כסף מאשר בכל עבודה אחרת", היא אומרת.
לאחיות צ'ריט יש 150 מדריכות שמובילות קרוב לאלף תיירים זרים בשנה. הן מדריכות את התיירים שמטיילים במסלולי ההרים הנמוכים יותר, לא במסלולים שעוברים את גובה מחנה הבסיס של האוורסט ושמובילים עד לפסגת ההר הגבוה בעולם.
טיפוס הרים וטרקים הם מגזר עסקי משגשג בנפאל. כמחצית מהתיירים המגיעים אליה באים לטייל בהרי המדינה. לפי התאחדות מטפסי
ההרים של נפאל, כ-340 אלף תיירים יצאו לטרקים בהרים במדינה אשתקד.
רבים מהתיירים הם בכלל נשים יחידות שמעדיפות את חברתן של נשים. סופי ווייטוול, בת 25 מלונדון, היא אחת מאלה ששכרו את שירותי הסוכנות של האחיות צ'ריט. "בהחלט הייתי רוצה מדריכה אישה. אני בטוחה שזה היה בסדר לצאת עם מדריך גבר לטרק, אבל פשוט אי אפשר לדעת, את עשויה ללכת איתם לבד כמה שעות ביום. אם את מוצאת את עצמך במצב שבו את זקוקה לסיוע... מדריכה שהיא אישה מסוגלת לא פחות מאשר גבר לצעוד לעיירה הסמוכה ולהשיג עזרה או להתקשר למישהו".