המבקר הורה: חינם לכולם, לא רק לתושבים
מבקר המדינה יוסף שפירא הורה לעיריית כרמיאל להפסיק לגבות דמי כניסה ממבקרי "פארק המשפחה" שאינם תושבי כרמיאל. "מדובר בגן ציבורי", הסביר. הנהלת הפארק בתגובה: נגבה תשלום עבור השימוש במתקנים
מבקר המדינה יוסף שפירא הורה לעיריית כרמיאל להפסיק לאלתר לגבות 25 שקלים דמי כניסה לפארק בעיר הידוע בשם "פארק המשפחה" או "כרמיכיף", זאת לאחר בירור תלונה שהוגשה לנציבות תלונות הציבור על גביית דמי כניסה לפארק ממי שאינו תושב העיר כרמיאל. המבקר הבהיר כי מדובר בפארק ציבורי.
סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו
במכתבו של עו"ד הלל שמגר, מנהל נציבות תלונות הציבור לראש עיריית כרמיאל עדי אלדר הודיע שמגר לעירייה כי הבירור העלה שהפארק הוא "גן ציבורי" כמשמעו בחוק, וכי גביית דמי הכניסה מנוגדת לפקודת העיריות שאוסרת על רשויות מקומיות לגבות דמי כניסה לגנים ציבוריים.
עוד נקבע כי העירייה אינה יכולה "לעקוף" את האיסור החל עליה לגבות דמי כניסה לפארק, אף אם הפארק מופעל בשיתוף עם רשת המתנ"סים והיא זו שגובה בפועל את דמי הכניסה. לפיכך, נכתב בהודעת מבקר המדינה, קבע המבקר ונציב תלונות הציבור כי עיריית כרמיאל אינה מוסמכת להמשיך לגבות דמי כניסה לפארק. במשרד המבקר הזכירו כי בשנת 2008 החליט מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור לאסור לגבות דמי כניסה מהציבור לאתר "גבעת התחמושת" בירושלים והורה כי האחריות על מימון אחזקת האתר תהיה על משרד הביטחון.
תגובת הפארק: "עלויות האחזקה גבוהות במיוחד"
מהפארק נמסר בתגובה כי "הפארק שונה באופן מהותי מאותם גנים לגביהם אסר המחוקק גביית דמי כניסה. מדובר במתקן ייחודי ושונה מהפארקים האחרים בעיר. לכל הגנים הציבוריים האחרים בכרמיאל, המתפרסים על שטח העולה על 600 דונם, הכניסה היא ללא תשלום. פארק המשפחה שונה מכל אותם גנים, מעצם מהותו וטבעו ולאור העובדה כי האטרקציות התפעוליות שבו, חייבו השקעת משאבים כספיים ניכרים ועלויות האחזקה גבוהות במיוחד וחורגות באופן ניכר מעלויות אחזקה של גן ציבורי.
"מפעיל הפארק יפסיק לגבות דמי כניסה לפארק. יחד עם זאת על מנת לאפשר קבלת החזר מסויים של העלויות המתחייבות מן הצורך לשמור על תחזוקתם הנאותה של המתקנים בפארק, ובהתאם לאפשרות שהועלתה על ידי מנהל נציבות תלונות הציבור, במכתב קודם לעירייה, המפעיל יגבה תשלום עבור השימוש במתקנים השונים".
"100 שקל על בילוי עם 3 ילדים"
ובינתיים, ישראלים שהגיעו היום לפארק ושמעו על הוראות המבקר השמיעו דעות חלקות על ההחלטה. מאיה צפריר, אם מכרמיאל, אמרה: "אנחנו משלמים ארנונה גבוהה, והפארק נועד לרווחת התושבים. אנחנו רוצים ליהנות מזה. ברגע שזה יהיה פתוח לכולם ללא תשלום כל תושבי הסביבה יגיעו לכאן והפארק תמיד יהיה עמוס וצפוף ואנחנו לא נוכל ליהנות. העיר מנסה למשוך משפחות צעירות, אם יפתחו את זה לכולם, לנו זה יהיה פחות אטרקטיבי. עכשיו התור לנדנדות נמשך חמש דקות, אם זה יהיה פתוח לכולם התור יתארך לשעה וזה יהיה כמו לונה פארק".
מנגד יעל ממכמנים אמרה: "זו פעם שנייה שלי כאן, בפעם הקודמת שהגעתי זה היה ללא תשלום, הפעם הגעתי וגבו ממני עשרים וחמישה שקלים לכל בן אדם מעל גיל שלוש. זה אומר שבאתי עם שלושה ילדים ושילמתי 100 שקלים כניסה לפארק. אני גרה בגוש משגב, אני תושבת האזור, ואני חושבת שאם עירייה רוצה לגובת תשלום זה צריך להיות תשלום סמלי, מינימלי, כי הם טוענים שיש להם הוצאות בעקבות החזקת הפארק".
חנה פאסט מקצרין הפתיעה שבאה לפארק עם חברתה וילדיהם – בילוי שעלה להן יותר מ-200 שקלים הפתיעה ואמרה כי התשלום בכניסה לפארק מוצדק. "ידעתי שהפארק הזה בתשלום כשיצאתי מהבית וזה לא הפריע לי", אמרה. "זה מקום של תושבי העיר, הגיוני שיהיה להם מקום שהם יוכלו להגיע אליו לא בתשלום. המקום מטופח, באנו עם שבעה ילדים ולא הייתה לי בעיה לשלם את המחיר בכניסה. מישהו צריך לשלם".