שתף קטע נבחר

 

אחרי מדורות ל"ג בעומר: איפה הכי מזוהם?

עד פי 8 מיום בהיר: לאחר כיבוי המדורות פרסם המשרד להגנת הסביבה את נתוני ריכוזי החלקיקים שעוברים בדרכי הנשימה

המדורות – והזיהום. המשרד לאיכות הסביבה דיווח בצהריים (יום ב') כי ממדידות תחנות הניטור לאיכות האוויר של המשרד עולה כי במהלך ימי הבערת המדורות בל"ג בעומר נרשמו במרבית תחנות הניטור עליות בריכוזי החלקיקים העוברים בדרכי הנשימה.

 

מדורות בכותרות - כתבות נוספות

הישראלים במדורות: "חוגגים גם למכבי"

ל"ג שמח: מעל מאה אלף איש במירון

ל"ג בעומר - סיכום חובק עולם 

 

העלייה בריכוזי החלקיקים החלה בשעות הערב בשבת וביום ראשון והגיעו לשיא בין השעות 21:00 ל-3:00 ביום שלמחרת. השנה נרשמו ריכוזים נמוכים יחסית של חלקיקים בתחנות הניטור באזור גוש דן, ירושלים ועוד, לאור צמצום השטחים הפתוחים בתוך הערים.


זיהום אחרי מדורות לג בעומר - חלקיקים קטנים

אחרי המדורות: ריכוז חלקיקים קטנים מ-2.5 מיקרון
יישוב 18-19/5 פי כמה מיום בהיר
קריית אתא 157 5.2
בני ברק, כביש 4 86 2.9
ראשל"צ 168 5.6
דרום ת"א 80 2.7
גדרה 158 5.3
אשדוד 226 7.5
ניר ישראל 242 8.1


זיהום אחרי מדורות לג בעומר

זיהום אחרי מדורות ל"ג בעומר
יישוב 18-19/5 פי כמה מיום בהיר
עפולה 100 1.7
גבעתיים 145 2.4
דרום ת"א 145 2.4
פתח תקווה 82 1.4
רחובות 82 2.1
גוש עציון 76 1.3
יבנה 115 1.9
אשקלון 114 1.9
באר שבע 146 2.4
* חלקיקים נשימים קטנים מ-10 מיקרומטר

בהודעה שפרסם המשרד נכתב כי "מהשוואת הנתונים בין שני הערבים ניתן לראות כי בחלק מהתחנות נרשמה ירידה ובחלק עלייה. הבדלים אלה נובעים בעיקרם מאופי הפעילות של מדליקי המדורות ובחלקם משינויים מסוימים בתנאים המטאורולוגיים המקומיים".

 

עוד נכתב כי אחד המאפיינים הבולטים ביותר לשריפות הוא עלייה ניכרת בריכוז החלקיקים העוברים בדרכי הנשימה העדינים הקטנים מ-2.5 מיקרון. ביום רגיל מהווים חלקיקים אלה בממוצע כ-50% מהערך המדוד של חלקיקים הקטנים מ-10 מיקרון, אולם בעת שריפות יחס זה משתנה וריכוז החלקיקים הקטנים מ-2.5 מיקרון עשוי להגיע ל-85-75 אחוזים מהערך המדוד של ריכוז החלקיקים הקטנים מ-10 מיקרון.

 

במשרד להגנת הסביבה הסבירו עוד כי "ריכוזי החלקיקים הנמדדים מושפעים בין השאר ממיקום המדורות יחסית לתחנת הניטור ומהתנאים המטאורולוגיים, כגון כיוון הרוח ומהירותה ותנאי הערבול באטמוספרה". עוד נכתב כי "ממחקרים שנעשו בתחום, נמצא כי חלה עלייה בשכיחות הפונים לחדר מיון בסמיכות להחמרה הזמנית באיכות האוויר עקב מדורות ל"ג בעומר".

מדורה בבני ברק (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מדורה בבני ברק(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אש גם בבת ים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
אש גם בבת ים(צילום: עידו ארז)

צחי וקסמן, חזאי חברת "מטאו-טק", הסביר כי נפח הזיהום נקבע בהתאם לגובה השכבה האטמוספרית שאליה מגיעים החלקיקים. לדבריו, ככל שהחלקיקים נדחסים בשכבה גבוהה יותר של האוויר כך הזיהום מורגש פחות לעומת ימים שבהם החלקיקים המזהמים נלכדים בשכבת גובה נמוכה של חצי קילומטר מעל גובה פני הקרקע בערך.

 

"רמות הזיהום שנמדדו הן לא גבוהות באופן יחסי לל"ג בעומר לעומת שנים קודמות", אמר וקסמן. "המצב הסינופטי גרם לפיזור חלקיקים יעיל. בימים רגילים בעונה הזו, שכבת האוויר שבה נלכדים חלקיקים היא נמוכה יותר ממה שהיה אתמול בלילה. השכבה שלכדה את החלקיקים הייתה בגובה קילומטר וחצי מעל פני האדמה. כשהשכבה הזו יורדת לגובה 300-200 מטר מעל פני האדמה, לחלקיקים יש פחות נפח להצטבר בהם וריכוז החלקיקים המזהמים עולה. אפשר להמשיל את זה לגובה של תקרה, ככל שהיא גבוהה יותר כך הזיהום מורגש פחות".

 

מנהל חדר המיון בבית החולים זיו ד"ר עאמר חוסיין הוסיף כי "כשנשרף משהו משתחררים חומרים רעילים, בין היתר גז חד תחמוצת הפחמן. אצל אנשים שסובלים מבעיות נשימה זה גורם לגירוי מכיוון שמערכת הנשימה שלהם לא תקינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מדורת ל"ג בעומר
צילום: ירון ברנר
מומלצים