שתף קטע נבחר

 

קרב לפני הקרב: מי יישאר במרוץ לנשיאות?

ריבלין ובן אליעזר השיגו את החתימות להתמודדות על תפקיד הנשיא, אבל לשני פוליטיקאים, מדען ושופטת נותר שבוע בלבד להיכנס לתמונה. וכולם ממתינים להחלטה של השר שלום. כל הקרבות עד להכרעה ב-10 ביוני

האות ניתן, התאריך נקבע, ועכשיו החל המרוץ האמיתי לעבר בית הנשיא בירושלים: ההכרזה של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין על קיום הבחירות לתפקיד הנשיא העשירי של מדינת ישראל ב-10 ביוני הכניסה את המערכת הפוליטית לסחרור. כל המעוניינים להחליף את שמעון פרס יצטרכו להשיג עד 27 במאי עשר חתימות של חברי כנסת לצורך התמודדותם לתפקיד. שניים כבר השיגו את הנדרש, השאר יילחמו עד הסוף.

 

סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

על רקע ההכפשות האנונימיות והקרב רווי היצרים שאפיין את התנהלות כמה מהמעורבים במרוץ, נותרו כמה שאלות מרכזיות ללא מענה. עד כה קיבלו את החתימות הנדרשות להתמודדות לתפקיד רק חברי הכנסת ראובן (רובי) ריבלין (הליכוד) ובנימין (פואד) בן אליעזר (העבודה). המועמדים האחרים ממשיכים לעסוק בגיוס חתימות.

 

הקלפים צפויים להתערבב באופן דרמטי בעקבות ההחלטה שהתקבלה בסיעת יש עתיד של שר האוצר יאיר לפיד, ולפיה 19 חברי הכנסת של המפלגה יוכלו לחתום על טפסים של כל מועמד. בנוסף יינתן לחברי הכנסת של יש עתיד חופש הצבעה מאחורי הפרגוד בבחירות לנשיאות. גורמים ביש עתיד הבהירו כי בעזרת חלוקת החתימות שיספקו חברי הכנסת של המפלגה למועמדים, יתאפשר לכולם להתמודד על התפקיד כחלק מההליך הדמוקרטי. עם זאת, ביש עתיד לא מתחייבים להצביע גם עבור המועמד שקיבל את החתימות.

שניים השיגו חתימות, ארבעה ממשיכים לאסוף, ואחד לא החליט (צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA) (צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA)
שניים השיגו חתימות, ארבעה ממשיכים לאסוף, ואחד לא החליט(צילום: ששון טירם, ירון ברנר, גיל יוחנן, אבישג שאר ישוב, מאיר אזולאי, EPA)

אחרי שנשמעה יריית הפתיחה של יו"ר הכנסת אדלשטיין, הסתובבו כל המועמדים במסדרונות הכנסת וניסו לגייס תמיכה. יו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק ממתינה לקבל מאנשי יש עתיד שתי חתימות שחסרות לה על מנת להגיע לעשר החתימות הדרושות. בשלב זה מנסה איציק למנף את התמיכה שהיא מקבלת מהאגף הנשי במשכן, שעמה נמנית גם סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו).

 

ח"כ מאיר שטרית (התנועה) הפיץ אתמול איגרת לחברי הכנסת, שבה פירט את פעילותו הציבורית לאורך השנים. כרגע מחזיק שטרית בשש חתימות של מפלגתו וברקע בהבטחה של סיעת יש עתיד לספק לו שלוש חתימות נוספות. בסביבתו של שטרית הבהירו כי עד למועד ההגשה יהיו בידיו יותר מעשרה חותמים.

 

המדען והשופטת בדימוס 

שני המועמדים החיצוניים, זוכה פרס נובל פרופסור דן שכטמן והשופטת בדימוס דליה דורנר, מתקשים לגייס את התמיכה הנדרשת, אולם לפי הערכות גם הם יצליחו בסופו של דבר לעמוד במשימה. על הנייר גייס פרופסור שכטמן חמש חתימות לפי ההתפלגות הבאה: שתי חתימות מסיעת מרצ (חברי הכנסת זהבה גלאון ואילן גילאון, שהודיעו כי לא יצביעו עבור שכטמן בהתמודדות עצמה), חתימה מהבית היהודי (ח"כ איילת שקד), חתימה מרע"מ-תע"ל (ח"כ מסעוד גנאים) וחתימה מקדימה (ח"כ ישראל חסון).

 

בסביבתה של השופטת בדימוס דורנר טוענים כי הצליחה לגייס שתי חתימות רשמיות על טופס המועמדות מסיעת מרצ, ותמיכה של עוד שני חברי כנסת שהמקורבים לדורנר סירבו לנקוב בשמם. אנשי יש עתיד צפויים להעניק לדורנר שתי חתימות נוספות.

 

הנושא המרכזי שממשיך להעסיק את המערכת הפוליטית במרוץ לנשיאות נוגע להכרעה שיקבל השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום, בדבר התמודדות לתפקיד. ההחלטה שיקבל שלום עשויה להשליך גם על מצבם של שאר המועמדים.

 

שלום יכריע, הליכוד יתפצל

החלטה של השר שלום להתמודד תבליט את הפיצול בתוך הליכוד. בעוד שלום נהנה מתמיכה של יו"ר הקואליציה ח"כ יריב לוין, יו"ר ועדת חוץ וביטחון ח"כ זאב אלקין וח"כ מירי רגב, מקבל ח"כ ריבלין את תמיכתם של השר גדעון סער, ח"כ חיים כץ וח"כ ציפי חוטובלי. עד שלא יתבררו כוונותיו של שלום, ישנם כמה חברי כנסת בליכוד שממתינים על הגדר. ומה יעשה ראש הממשלה בנימין נתניהו? השר שלום שוחח עם נתניהו, שבשלב זה נראה כי הוא שוקל להעניק לו תמיכה שקטה כמועמד של פשרה.

 

ח"כ ריבלין פנה אתמול בפעם הראשונה באופן פומבי לחברי הכנסת וביקש מהם שייתנו לו את תמיכתם: "אני מבקש את אמונכם לכהונת נשיא המדינה על מנת לעשות את משכן הנשיא לבית השותפות, ההידברות וההבנה. בעת שבה נדמה שתהום אידיאולוגית, תרבותית ודתית פעורה בין קבוצות שונות בחברה הישראלית, מתחדדת חשיבותו של הנשיא כמי שאמון על יצירת הגשר בין בעלי המחלוקת. אל מול כובד האחריות וגודל האתגר, הנני עומד לפניכם בענווה ומבקש את אמונכם ואת תמיכתכם".

נתניהו ניסה לדחות את הבחירות, אדלשטיין הביע סלידה מהמאבקים (צילום: עטא עוויסאת "ידיעות אחרונות") (צילום: עטא עוויסאת
נתניהו ניסה לדחות את הבחירות, אדלשטיין הביע סלידה מהמאבקים(צילום: עטא עוויסאת "ידיעות אחרונות")

גם ח"כ בן אליעזר פרסם הודעה שבה ביקש מחברי הכנסת להצביע עבורו: "אני תקווה שחברי הכנסת יצביעו עבור מי שמייצג נאמנה את הפסיפס הייחודי של אזרחי ישראל, ויפעל לדיאלוג בין כלל האוכלוסיות. אני קורא לחבריי המועמדים לנהל הליך בחירות הוגן אשר מכבד את מוסד הנשיאות. כל חיי פעלתי למען מדינת ישראל ואני בטוח שאמשיך לעשות זאת גם בתפקיד הבא".

 

אחרי שנקב במועד הבחירות, הביע יו"ר הכנסת אדלשטיין שאט נפש מהמאבקים שצפו מעל לפני השטח ומתחתיו. לדבריו, "תפקיד נשיא המדינה הוא תפקיד חשוב, נשיא מדינת ישראל אמור לאחות את הקרעים ולגשר בין לבבות. לצערי, ואני בטוח שלצער כולנו, עד עתה המרוץ הנוכחי התאפיין בהכפשות ובדה-לגיטימציה, התנהלות שלטעמי ביזתה את התהליך ופגעה קשות במוסד החשוב הזה. אני רוצה לאחל לכל המתמודדים הצלחה, אך יותר מזה - אני מבקש ואף דורש, בשמי, בשם הכנסת ובשם העם בישראל: לנהוג בהדר, בכבוד, בהגינות, במוסר וביושר - זה כלפי זה וכולם כלפי המוסד".

 

ניסיון הדחייה שלא צלח

בשבועות האחרונים סערה המערכת הפוליטית סביב היוזמה של ראש הממשלה לדחיית הבחירות ובהמשך לביטול מוחלט של מוסד הנשיאות. גורמים רבים, בליכוד ומחוצה לו, משוכנעים שמקור היוזמה הוא הניסיון של נתניהו למנוע את תפקידו מיריבו ריבלין, ומהר מאוד נתקל ראש הממשלה ב התנגדות של שותפיו לקואליציה ולמפלגה.

 

אבל בכיר בליכוד הסביר שאת ראש הממשלה מוביל מניע אחר לגמרי: "טועה מי שחושב שהמניע של נתניהו זה ריבלין. הוא ממש חושש מהסמכות שיש לנשיא להטיל על אחד מחברי הכנסת את הרכבת הממשלה. כשהוא מסתכל מסביב וסופר אצבעות, הוא דואג שמא אחרי הבחירות הבאות יבחר הנשיא - כל נשיא - להטיל את הרכבת הממשלה על מישהו אחר".

 

האפשרות התיאורטית שהיוזמה תצא לפועל נתקלה בהתנגדות קשה

הן בליכוד והן בקרב השותפות לקואליציה. לבסוף הצהירו יושבי הראש של יש עתיד והתנועה, יאיר לפיד וציפי לבני, שהם מתנגדים לביטול מוסד הנשיאות, ובכך כנראה קברו אותה סופית.

 

במקביל היה זה אחד המרוצים המלוכלכים והמוזרים שנראו במשכן, בעיקר על רקע פרשת התלונה על הטרדה מינית נגד סילבן שלום, וגם בעקבות סרטון מכפיש נגד ריבלין שנשלח לחברי הכנסת. כמו כן, בערוץ 2 דווח כי בן אליעזר נהג לבלות בבתי קזינו בלונדון כשכיהן בתפקידים בכירים בממשלה. יו"ר האופוזיציה, יצחק הרצוג, בנו של הנשיא השישי חיים הרצוג, אמר שהוא לא זוכר מרוץ כה רווי יצרים ומלא מאבקים.


פורסם לראשונה 19/05/2014 22:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
חזק במרוץ. חברי הכנסת בן אליעזר וריבלין
צילום: גיל יוחנן
מומלצים