שתף קטע נבחר

 

כמו כולם או מיוחד: איזה שם יותר טוב לילד?

בחירת שם לילד זו אחריות גדולה: האם לבחור בשם נפוץ שיכולים להיות עוד ארבעה כמוהו בגן, או בשם מקורי וייחודי, שעלולים לא להבין? רוני לנגרמן-זיו עם כמה נקודות למחשבה לפני ההחלטה החשובה

מי שגדל כאן בשנות ה-80 זוכר ודאי את מילות שיר הפתיחה של התוכנית "קשר משפחתי" (שכתב אהוד מנור, והלחין וביצע רוני ידידיה): "לא בחרתי לבוא לעולם לא בחרתי בשמי הפרטי, לא בחרתי ממש כמו כולם באבי, אמי, במשפחתי". אנחנו, כהוריו (לעתיד) של הילד, עושים שתי בחירות ראשונות גורליות: הראשונה, להביא אותו לעולם; והשנייה, לבחור לו שם.

 

רבים מאיתנו לא נותנים על כך את דעתנו יותר מדי, ודאי לא בחיינו הבוגרים. אז הנה, קחו דקה למחשבה: מה דעתכם על השם שנתנו לכם הוריכם? האם אתם חיים איתו בשלום? האם כילדים הוא עשה לכם צרות אפילו עד כדי שרציתם להחליפו?

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

הכתבות האחרונות של רוני בערוץ הורים :

השיטה שתעזור לכם להיפטר מייסורי המצפון

כיצד משפיע סדר הלידה על אופי הילדים

איך אפשר באמת לקבל את הילדים ללא תנאי

אבל אין זמן! להתארגן בבוקר - בלי עצבים

"אבל אבא מרשה לי!"; כשהורים לא מסכימים

 

בדרך כלל אחרי 20-30 שנה כבר התרגלנו (ומי שלא, טרח להחליף את שמו), אך מבט מעמיק כמה עשורים אחורה יזכיר לנו את יחסנו כילדים לשם שלנו. אני יכולה לספר על עצמי, למשל, שאמא שלי הייתה מאוד חדשנית בבחירה שלה. היום הייתי מרגישה בבית בין כל ה"רוני"יות המסתובבות בבית הספר של ילדיי. אך כילדה, בעיקר בשכונה שבה גדלתי, רוני היה שם של בן (קיצור של אהרון בוודאי), וזכורה לי כמיהה כמוסה להחליפו למשהו הרבה יותר נשי, רצוי כזה שמתחיל ב"לי" ו/או שנגמר ב"ת". היום אני יותר ממאושרת מהבחירה שלה, אבל זה לקח לי בערך שני עשורים.

 

איך נדע אם ילדינו יהיו מאושרים בשנים הבאות מהשם שאנחנו בוחרים להם היום? הרי הם אלה שצריכים לאהוב אותו ולהסתובב איתו עד 120 בעולם, ולא אנחנו. אמנם קשה לחזות עתידות, אבל אפשר לחשוב על כך לעומק.

 

שלושה יובל בכיתה אחת

כבני אדם החיים בחברה אנושית, אנחנו נעים בין שני קטבים: מצד אחד, הרצון להיות מקובל בחברה, לקחת חלק, להשתלב, להרגיש שייך, להזדהות (מי אמר חולצות צהובות?); מצד אחר, הרצון לבלוט ולהתבלט, להיות שונה, מיוחד וייחודי, שיראו אותי, שלא אהיה בדיוק כמו כולם (מי אמר לקפוץ מהגג?), לא לרצוֹת את הסביבה אלא להרגיש אני.

 

שני הרצונות הללו, שדרים בכל אחד מאיתנו ומלווים אותנו בכל בחירה בחיים, מילדות ועד בגרות (ללכת לתיכון העירוני כמו כולם או המרוחק אך הייחודי; להתחתן ברבנות או אזרחי; לקנות בית או לגור שנים בבית שכור; להביא ילדים או לא, ועוד ועוד), נוכחים גם בבחירת השם לילד.

 

מצד אחד, הרצון להרגיש שייך, להיות חלק, ללכת בטרנד - יכול להביא אותנו לבחור באחד השמות הנפוצים והפופולריים. כך בכיתה של הבן שלי יש שלושה ילדים שקוראים להם יובל (הרביעי ברילוקיישן), והעובדה שלבית הספר שלהם קוראים יובלים ודאי נותנת להם תחושת שייכות וגאווה. עם זאת, זה עלול קצת להקשות על הילד - ובעיקר על חבריו, שנאלצים לקרוא לו מגיל שנתיים גם בשם המשפחה שלו (במיוחד אם הוא מורכב מתשע אותיות), כי יש שני רותם בגן.

 

רבים מאיתנו רוצים להיות מקוריים בבחירת השם לילד (ואני מודה, גם אני). אך אם לחצי מהבנים בגן קוראים איתי ולחצי מהבנות קוראים נועה, ולמחצית האחרת יאן, שון, זואי ודריה - אם תקראו לילד שלכם יוסף הוא צפוי להרגיש קצת חריג; כמו גם אם אתם חיים בחברה שלבנות קוראים רבקה ורחל ולבנים יעקב וחיים ותקראו לבת שלכם אליזבת, אני מניחה שגם היא תרגיש פחות בנוח.

 

בנוסף, צריך לחשוב על כמה הילד יצטרך להיות עסוק בלדברר את השם שלו. למשל, אם הרכבתם את שמו מראשי תיבות של שם הסרט שבו נפגשתם לראשונה, והילד יצטרך להסביר את זה בכל פעם שהוא אומר את שמו... נסחפתי כמובן, אבל הבנתם את העניין.

 

יהל, יהֵלי ויהלי עם ה"א שותקת

עוד דבר שעלול להקשות על הילד הוא שם שיכול להיכתב בכמה דרכים, או שם שנכתב

אותו דבר בשינוי הגייה. ילד שקוראים לו "רואי באל"ף" יכול לחשוב שה"באל"ף" הוא חלק מהשם שלו (כנ"ל "עֹמר בלי ו"ו'", "עילאי עם אל"ף", או ההבדל בין יהל, יהֵלי ויהלי עם ה"א שותקת), זה קצת מעמיס. נושא נוסף שכדאי לתת עליו את הדעת בבחירת השם הוא השימוש שילדים מציקים עלולים לעשות בו, ואת זה זוכר כל מי שחרזו על שמו חרוז לא מחמיא בילדות.

 

יש מגמה מקסימה בעיניי התורמת לתחושת השייכות של הילד למשפחה, שבה יש חוט המקשר בין השמות של כל הילדים, ולפעמים זה מתחיל משמות ההורים - חברים שלנו למשל קראו לילדיהם בשמות עם האות דל"ת, כי לשניהם יש את האות הזו בשמם. יש משפחות שלכל הילדים שמות של עצים או שמות בנושא הים. לכן אל תתפלאו אם קראתם לילדים שלכם אבי, אביאל, אבישג, אבישי, אביתר, אביגיל ואביר, והבת שקוראים לה מירי תרגיש הכי לא שייכת למשפחה.

 

הכותבת היא עתונאית בתחום ההורות ומאמנת אישית (בהסמכה) בוגרת מכון אדלר. לעמוד הפייסבוק של רוני





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נועם או צוף? ההחלטה בידיכם
צילום: shutterstock
מומלצים