שתף קטע נבחר

נגישות: עובדות ומיתוסים

חשבתם שנגישות היא מילה שרלוונטית רק לבעלי מוגבלויות פיזיות בולטות לחירשים או לאילמים? טעות בידיכם. רובנו צורכים נגישות בחיי היום יום וכנראה שכולנו נזדקק לנגישות בשלב כלשהו בחיים. לקראת הפנינג של "נגישות ישראל" שיתקיים ביום שישי, עמותת "רוח טובה" המגייסת מתנדבים לארגונים ריכזה נתונים ועובדות. כי נגישות היא לא מילה גסה

 

אם תשאלו את הסובבים אתכם מהן האסוציאציות שמעוררת המילה נגישות, סביר להניח שהתוצאות יניבו נכויות, עיוורות, קשישים וארסנל שלם של אנשים הזקוקים לסיוע בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות. אך ממידע שמספקת עמותת נגישות ישראל, הפועלת למען שילובם של אנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם בחברה, תוך כדי תחושת שוויון, זכות, כבוד ועצמאות מירבית, כל אחד מאיתנו צורך נגישות.

 

לרגל הפנינג 'להרגיש נגישות באויר בים וביבשה' של נגישות ישראל שיתקיים ביום שישי הקרוב(23/5) בנמל תל אביב במטרה להגביר את המודעות לאנשים עם מוגבלות וספורט נכים אספנו כמה פריטי מידע מעניינים במיוחד.

 

  • במדינת ישראל חיים היום כ-1,600,000 אנשים עם מוגבלות שמהווים כ-20% מהאוכלוסייה.

 

  • בניגוד לדעה הרווחת, רוב המוגבלויות אינן ניתן לזיהוי והן בלתי נראות. רוב האנשים עם מוגבלות בשמיעה או בראייה יהיו ללא סממנים מזהים כאלו ואחרים, וכמובן בעלי מוגבלות קוגניטיבית, נפשית או תקשורתית שכמעט תמיד אינן ניתנות לזיהוי.

 

  • על פי נתוני משרד הרווחה, מתוך כ-24 אלף אנשים עם תעודת עיוור בישראל, רק כ-250 מתוכם נעזרים בכלבי נחייה. מרבית העיוורים משתמשים במקל נחייה, וחלק מהם המוגדרים כבדי ראייה (כלומר ראייה חלקית) או אנשים עם ראיית צינור (בלי ראייה הקפית) לא נעזרים באמצעי עזר חיצוניים. רבים נעזרים באמצעי הנגשה למיניהם כמו STEP HERE- מכשיר מבוסס GPS, שמכוון אנשים עם מוגבלות ראייה במקומות הומי אדם כמו מרכז קניות או חנות גדולה. בנקודות מרכזיות אליהם מגיע העיוור ישנם רמקולים שמזהים את השעון ומודיעים לו לגבי מקום הימצאו.

 

  • בניגוד לדעה הרווחת המונח "חירש- אילם" אינו הולם את המציאות ואינו שכיח כלל. אנשים חרשים כמעט תמיד אינם אילמים. אילם הוא אדם שאינו יכול להפיק צליל כתוצאה מפגיעה במיתרי הקול, ואילו חירשים בהחלט יכולים להפיק קול ואף לדבר היטב בעזרת ההנחייה הנכונה. הבעיה שבגללה הרבה פעמים הם נתפסים כאילמים היא כיוון שקשה לחירש שלא עבד עם קלינאי תקשורת בעברו, לדבר באופן ברור.

 


אנשים חרשים כמעט תמיד אינם אילמים. צילום: גיא טייב

 

  • ישראל משתתפת במשחקים הפאראלימפיים (אולימפיאדת הנכים) מראשיתם, וספורטאי ישראל זכו עד כה ב-380 מדליות בסך הכול, מהן 124 מדליות זהב, 124 מדליות כסף ו-132 מדליות ארד. ישראל מדורגת במקום ה-14 הכללי בכל הזמנים במשחקים הפראלימפיים.

 

 

מעוניינים להתנדב למען בעלי מוגבלויות? לחצו כאן ועמותת רוח טובה תמצא את הפעילות המתאימה לכם

 

  • כמעט כל אדם צורך נגישות- הורים עם עגלות ילדים, קשישים, כבדי משקל, נמוכי קומה, פעוטות וילדים, כל אלו הם צרכני נגישות באופן יום יומי.

 

  • נגישות היא העתיד של כולנו- בסופו של יום, רק ברי המזל בינינו לא יזדקקו לנגישות בשלב כזה או אחר. תהליך ההזדקנות מאופיין בירידה בשמיעה, ראייה פחות חדה, והיחלשות הגוף. האם ניתן להגיד שכולנו נזדקק לנגישות יום אחד? כן- כמעט כולנו.

 

  • תקנות הנגישות מחייבות כיום שכל גוף נותן שירות במדינת ישראל יהיה נגיש ל-100% מהאוכלוסייה אך בפועל מדובר בתהליך הדרגתי כשפרק הנגישות בחוק שוויון עם מוגבלות מייעד שעד שנת 2021 כל נותני השירות במדינת ישראל יהיו נגישים בעבור אנשים עם מוגבלות. גם נותני שירות במגזר הפרטי יהיו מחויבים להנגיש את עצמם עד סוף 2017, מדובר בתהליך מורכב ולכן הוא נעשה בהדרגה.

 

  • מרבית העיוורים אינם יודעים לקרוא ולכתוב בכתב ברייל, מכיוון שאיבדו את ראייתם בגיל מאוחר. כמו כל שפה שאנחנו לומדים - הלמידה מתבצעת בגיל צעיר בדרך כלל. אם אדם נהיה עיוור בשלב מאוחר בחייו הסבירות שהוא ילמד שפה חדשה מההתחלה היא נמוכה. בנוסף- לעיוורים יש אמצעים נגישים פרקטים יותר מברייל כמו הקראה קולית. על פי הערכה, מספר קוראי ברייל בישראל הוא כ-600 איש, מתוכם כ-120 תלמידים ו-480 בוגרים.

 

  • שפת הסימנים איננה שפה בינלאומית ולכל מדינה יש את שפת הסימנים שלה, שבחלקה מבוססת על התרבות העממית.

 

'להרגיש נגישות באויר בים וביבשה'

הפנינג 'להרגיש נגישות באויר בים וביבשה' יתקיים ביום שישי הקרוב- 23.5 בשעות 9:30-15:00 בנמל תל אביב. מדובר בהפנינג ספורט להגברת המודעות לנגישות אנשים עם מוגבלות וספורט נכים כחלק מהמסע למציאת "הכוכב הבא" של הספורט הפראלימפי. האירוע כולל: הפלגת הזדהות לאורך חופי ת"א, טיסת מבנה לאורך חוף הרצליה ות"א, שיט קיאקים לאורך הנמל, הפנינג חוויתי בנמל ת"א - מתחמי התנסות ומשחקי ראווה בספורט נכים, מתחם התנסות חוויתית במוגבלויות: טעימת גלידה עיוורת, מסלולי מכשולים בכיסאות גלגלים, הליכה עם כלבי נחייה לעיוורים ועוד. הכניסה חופשית.

 

מעוניינים להתנדב באירוע ולקדם את המטרה החשובה? הירשמו עכשיו לפעילות ונציגי העמותה יחזרו אליכם.

 

הכותבת מיכל לוי היא עורכת תוכן בעמותת רוח טובה . מעוניינים לשמוע על עוד הצעות התנדבות מאת רוח טובה? לחצו כאן  וימצאו עבורכם הצעות מתאימות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא טייב
נגישות ישראל
צילום: גיא טייב
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים