ברנינג-מן תוצרת הארץ: כך זה יראה
מכירים את אירוע "ברנינג מן" בנוואדה, בו מקימים עיר אוהלים קטנה באמצע המדבר, ובמשך כמה ימים מציגים בו אמנות חופשית, מוזיקה ומפגשים עם אנשים יצירתיים (לא תמיד בלבוש מלא)? אז קבלו אחד כזה בישראל. "זו לא סתם אדפטציה מקומית, לא היה דבר כזה פה", אומר הדובר אייל מרקוס
בעוד כשבועיים ייערך בישראל לראשונה ה-"Midburn", אירוע מדברי בן חמישה ימים שיתקים במדבר ליד שדה בוקר, שיהווה מקבילה מקומית לפסטיבל ה-"Burning Man" המתקיים מאז 1986 בנוואדה ארה"ב, ומאז מושך אליו עשרות אלפי מבקרים לחגיגה של צבע, אש, חופש ורוח האדם. שיאו של האירוע הוא בשריפת דמות אדם מעץ כביטוי לפעולה רדיקלית, והוא מסכם מספר ימים של מסיבות, מיצגי אמנות, מוזיקה וביטוי אישי.
לצורך הגרסה המקומית, שתתקיים בין ה-3 ל-7 ביוני בחסות קהילת הברנינג מאן הישראלית, תיבנה עיר זמנית במדבר, שתהווה מרחב לחיים קהילתיים ואמנותיים. "הכל התחיל לפני שלוש שנים בערך, מחבורה של אנשים שהולכים לברנינג מאן יחסית בקביעות", מסביר אייל מרקוס, הדובר הרשמי של האירוע בארץ ומי שמוביל את שיווקו."עם הזמן נוצרה קהילה כזו גם בארץ, בעיקר באמצעות פייסבוק, ובמסגרתה הזו עשינו לא מעט אירועים בשנים האחרונות, כול אירוע שנקרא ה'אוקטוברן' לפני שנה וחצי, שהסתובבו בו קרוב לאלפיים איש. לפני כשנה הכל התאחד לכדי עמותה רשומה בחוק, שחלק מהעומדים בראשה הם נציגים רשמיים-אזוריים של הברנינג מאן המקורי".
עד כמה תהיו נאמנים לרעיון המקורי של הברנינג מאן?
"אנחנו עובדים ממש לפי העקרונות של האירוע. לברנינג מאן יש דבר שנקרא 'ריג'ינלס', אירועים רשמיים מחוזיים באפריקה ובכל מיני מקומות בארה"ב, שעובדים אותו סגנון של הברנינג מאן: אתה קונה כרטיס כניסה ומעבר לזה אין שום שכר בפנים, לא שכר ולא מסחר. לא תראה אף לוגו של אף חברה, אי אפשר לקנות שם שום דבר חוץ מקרח. כל מי שמגיע חייב לבוא עם המים, האוכל והאוהל שלו. הוא חייב להיות מסוגל להחזיק את עצמו במשך חמישה ימים (בנוואדה מדובר באירוע בן שמונה ימים. ע.פ).
"כרגע יש לנו כבר למעלה מ-30 אומנים שבונים מייצגי אמנות שחלקם בגובה של עשרה מטרים. בין היתר יש לוויתן באורך של 20 מטר וגובה של 8 מטרים, מבנה עצום שבתוכו מקרינים וידאו ארט, מיצגים שונים וכדומה. כמו האיש שנשרף בנוואדה, אנחנו בונים מיצג שהוא דמות של איש ואישה, בגובה של כ-8 מטרים. בנוואדה יש את ה'טמפל', שהוא מקדש גדול שבונים במקום, וגם אצלנו יש מקבילה, שנקראת 'יער הבריאה'".
אתם מתכננים להפוך את מידברן לאירוע שנתי?
"בהחלט. התמה של האירוע הוא 'בראשית', כי זה האירוע הרשמי הראשון שלו וכמו שזה נראה עכשיו יש היענות גדולה מאוד. יהיו בו משהו כמו 2500 איש. רוב הכרטיסים נמכרו, ואנחנו עושים עכשיו סבב אחרון של כרטיסים, כי היו הרבה מאוד ברנרים שאמרו 'נשארנו בחוץ'. בכל פעם שאנחנו מוציאים כרטיסים הם אוזלים תוך פחות או יותר 45 דקות. בסבב הראשון שהוצאנו מכרנו 800 כרטיסים בתוך שלוש שעות. זה לא פסטיבל, אגב, זה אירוע. יש לנו תחנת רדיו משלנו, כוח שיטור, נוודים שהם כוח שיטור שלנו שמתתמחה בגישור סכסוכים. זו ממש עיר".
הברנינג מאן הוא מוסד מאוד ותיק ומוערך. תצליחו לעמוד בסטנדרטים?
"חד משמעית כן. כי יש לנו למעלה מ-200 מתנדבים שעובדים על זה כבר. עובדים איתנו אמנים מאוד גדולים לצד אמנים שלנו, שבונים מייצגי אמנות אדירים ומחברים אליהם אלקטרוניקה כדי שיוארו בלילה. זה חד משמעית יעמוד בסטדרנטים וזה הולך ליצור היסטוריה במדינת ישראל. לא היה דבר כזה פה. זה לא בומבלה או אינדינגב, הוויב הזה שהמשתתפים יוצרים, בו אתה נותן דברים בלי לצפות לתמורה, יוצר חוויה שלא היתה כדוגמתה פה"
ומה עם האופי הישראלי השמרני? זה יכול לפגוע באותנטיות של האירוע.
"אני חושב שבעצם רוב האנשים שיהיו באירוע הזה, או חלקם הגדול, היו בנוואדה וגם באירועים של הקהילה, והיו לא מעט כאלה עד עכשיו - בין אם מדובר במסיבות, אירועים ביערות, בים או במדבר, שהם אמנם היו קטנים ולא באישור רשויות, אבל עדיין האמנות והנתינה היו שם. כולם מבינים את הקטע וכולם יבינו את הקטע גם פה. כל מי שיגיע לשם יבין את הקסם ויכנס פנימה. זה יהיה ברנינג מאן באמת, זו לא תהיה אדפטציה ישראלית. לא היה דבר כזה פה".