שתף קטע נבחר

 

מעבר לגבול: שדות הקנאביס בלבנון משגשגים

המלחמה בסוריה מאלצת את לבנון להתמקד באבטחת הגבול, ולנטוש את המלחמה השנתית במגדלי המריחואנה. אפילו ג'ונבלט קרא: "זמן ללגליזציה"

עלי נסרי שמס נוסע סביב השטח החקלאי שלו באזור בקעת הלבנון. הוא נושא אקדח לצדו ורובה אוטומטי בחלק האחורי של מכוניתו. לדבריו הוא מוכן להשתמש בנשק הזה במקרה שהצבא ייכנס וינסה להרוס את גידולי הקנאביס הרווחיים שלו.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

אבל ייתכן שהשנה הוא לא יזדקק לכלי הנשק האלה. כשמלחמת האזרחים של סוריה משתוללת במרחק 50 קילומטרים מכאן, כוחות הביטחון הלבנוניים מעדיפים להתמקד בבעיות אחרות מאשר בעימות השנתי שלהם עם מגדלי החשיש באזור הבוקאע, כפי שהוא מכונה בערבית. "אם הם רוצים עימות, אין לנו שום בעיה, עונת הקציר מגיעה", אומר שמס, ניצב בשדה ירוק מלא בצמחים שמהם מפיקים את החשיש.

מעבדים שדה עם צמחי קנאביס בבקעת הלבנון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מעבדים שדה עם צמחי קנאביס בבקעת הלבנון(צילום: רויטרס)

כוחות הביטחון שלחו בשנים האחרונות טרקטורים, דחפורים וכלי רכב משוריינים כדי להשמיד את השדות האלה, מה שהוביל לעימותים עם חקלאים חמושים ברובי סער וברקטות RPG. דרמטיים ככל שיהיו, מפגני הכוח האלה של שלטונות לבנון רשמו רק הצלחה חלקית באזור הזה, שבו לכוחות הביטחון של המדינה הלבנונית יש רק שליטה מוגבלת, ואפילו אנשי חיזבאללה אינם ששים להתעמת עם השבטים המקומיים מטילי המורא.

 

מאז שנת 2012 המבצע נגד הקנאביס די נזנח. לפני שנתיים חסמו חקלאים דרכים כשכוחות הביטחון הלבנוניים החלו לשרוף קנאביס. הממשלה נסוגה ומשרד הפנים הבטיח לבחון את האפשרות לפצות חקלאים עבור השמדת הגידולים שלהם ולמצוא עבורם מקור הכנסה חלופי. אלא שלדברי החקלאים, ההבטחות הללו לא קוימו.

 

סם הרי גולן: גם לבנון רוצה קנאביס חוקי    (צילום: ניצן דרור ואסי כהן)

סם הרי גולן: גם לבנון רוצה קנאביס חוקי    (צילום: ניצן דרור ואסי כהן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בשנה שעברה, כשהאלימות המשתוללת בסוריה גלשה אל תוך תחומי לבנון, עם פצצות וקרבות ירי בערי החוף ורקטות שפוגעות מעת לעת בעיירות בבוקאע, השלטונות הפסיקו את המאבק שניהלו נגד החקלאים מאז תום מלחמת האזרחים הלבנונית, שהתנהלה בשנים 1975-1990. במהלך המלחמה ההיא ייצר אזור הבוקאע עד אלף טונות של קנאביס מדי שנה.

 

"משנות ה-90 ועד 2012 השמדת הקנאביס נעשתה על בסיס שנתי", אומר בביירות הקולונל רסן שמס א-דין, ראש היחידה הלבנונית למלחמה בסמים, "אבל בשנת 2012 היא נעצרה בשל המצב בגבולות לבנון וחוסר היציבות בסוריה".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

עלי נסרי שמס הצמיח שלל גידולים בשדות שלו, כולל שעורה, חיטה, בצל ותפוחי אדמה, אבל הקנאביס הביא לו את ההכנסה הטובה ביותר. זהו גם סוג איתן של צמח, שמסוגל לעמוד בחורף היבש שפקד השנה את לבנון, ללא צורך בהשקייה יקרה מדי. לחקלאי בלבנון עולה 100-150 דולר לעבד דונם אחד של קנאביס, הרבה פחות משדה חיטה. בזמן הקציר, בשלהי הקיץ, חקלאים יכולים להרוויח 3,000 דולר לדונם. "עם החשיש אף אחד לא מפסיד", אומר שמס, ששתל יותר קנאביס בשנים האחרונות.

 

הסוכנות של האו"ם העוסקת בסמים ופשיעה דירגה את לבנון בשנת 2011 כאחת מחמש יצרניות הקנאביס הגדולות בעולם. בשנת 2005, שנה מטלטלת עבור לבנון, שבה צבא סוריה סיים נוכחות של 29 שנים במדינה, נשתלו 64 אלף דונמים. ב-2010, על רקע המאבק נגד המגדלים, צנח המספר ל-11 אלף.

 

הקמפיין הארוך והמלחמה שטרם הוכרעה נגד גידולי הקנאביס, בצוותא עם צעדים שנקטו לאחרונה שתי מדינות בארה"ב שבחרו בלגליזציה של מריחואנה, הובילה כמה אישים לבנונים בולטים להצטרף לקריאותיהם של החקלאים להפוך את גידולי הקנאביס לחוקיים.

 

הפוליטיקאי הדרוזי הוותיק והבכיר ווליד ג'ונבלט, שהתעקש אגב כי מעולם לא עישן מריחואנה, אמר בחודש שעבר שהוא תומך בגידול קנאביס למטרות רפואיות, וטען כי גידול קנאביס באופן חוקי ותחת פיקוח ישפר את תנאי המחיה באזורים עניים בבוקאע.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

הכלכלן מרוואן איסכנדר אמר כי לגליזציה מלאה של קנאביס תסייע לאזור הבקעה ולאזור עכר הצפוני, ותביא גם הכנסה של כ-400 מיליון דולר לתקציב המדינה הלבנוני וכשני מיליארד דולר לכלכלה הלבנונית ככלל. כל אלה, בשעה שלבנון מתמודדת עם ההשלכות של המלחמה בסוריה על כלכלתה שלה. איסכנדר מודה אמנם שלא סביר להניח שהרעיון שלו יזכה לתמיכה נרחבת, אולם הוא גם לא נתקל בהתנגדות מיידית של פקידים בכירים מהאו"ם ומהבנק העולמי בביירות, שבפניהם הציג את ההצעה.

 

בינתיים, שמס א-דין אומר שכל שנה שעוברת מבלי שכוחות הביטחון, העסוקים באבטחת הגבולות, מחסלים את הקנאביס, מעודדת את

האנשים. עלי נסרי שמס לעומתו אומר שלגליזציה של הקנאביס תועיל לכולם: "אנחנו לא אוהבים לעשות בעיות דרך גידול הקנאביס, כשהמדינה תהפוך את זה לחוקי ותיתן לנו רשיונות, כמו שעושים במקרה של טבק, נכבד זאת והמדינה תקבל הכנסות מאתנו".

 

בלי קשר להחלטה שיקבלו הרשויות בלבנון, שמס אומר כי הוא ימשיך לשתול עוד ועוד. "בכל שנה שתלנו עוד קנאביס ובכל שנה הגדלנו את האזור שבו שתלנו. בשנה שבה הם הרסו את הגידולים הבטחנו להם שנשתול על שטח גדול פי חמישה. אם הם רוצים להפוך את זה לחוקי - נודה להם, אבל אם מישהו מהכנופיות של המדינה יילחם בנו - נילחם בחזרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
החקלאים מבטיחים להילחם אם יידרשו לכך
צילום: רויטרס
מומלצים