האוצר משיב אש: נפעל לקיצוץ תקציב הביטחון
במשרד האוצר לא ממהרים לקנות את מהלך ביטול האימונים ללוחמי המילואים. מקור באוצר אמר ל-ynet שהדרג המקצועי מתכוון להמליץ על קיצוץ בתקציב הביטחון לשנת 2015: "לממשלה הזאת יש סדר יום אזרחי משמעותי ולכן אין זה ראוי שכל הנטל ייפול על תקציבי התחבורה והחינוך"
אם במערכת הביטחון סברו שההודעה על ביטול האימונים לשנה הנוכחית תגמיש את עמדת האוצר בעימות על תקציב הביטחון - הערב (יום ג') מגיעה התשובה ההפוכה. מקור באוצר אמר ל-ynet שעמדת המשרד היא שלא זו בלבד שאין מקום לתוספת לתקציב הביטחון אלא שבמסגרת הדיונים על תקציב 2015 ימליץ הדרג המקצועי לשרים על קיצוץ נוסף.
- עדכונים נוספים - בפייסבוק שלנו
המקור התייחס להערכה שפרסם אתמול בנק ישראל, שלפיה הממשלה תידרש לקיצוצים ולהעלאת מסים בהיקף כולל של 18 מיליארד שקלים בשנה הבאה, "זה בהכרח אומר שתוספת לביטחון אינה אפשרית. במצב שבו צריך לעשות התאמות כלפי מטה, כל תוספת לביטחון תבוא על חשבון משרדים אחרים שגם ככה יצטרכו להוריד הוצאות".
לדבריו, מעבר לכך שלא תהיה תוספת, משרד הביטחון יצטרך להשתתף במעמסה של צמצום הוצאות הממשלה. "מן הראוי ששרים ינקטו
בעמדה שלפיה לא יכול להיות שרק משרד הביטחון לא יישא בנטל. לממשלה הזאת יש סדר יום אזרחי משמעותי ולכן אין זה ראוי שכל הנטל ייפול על תקציבי התחבורה והחינוך".
אותו מקור ציין כי באוצר טרם השלימו את קביעת גודלו של תקציב המדינה וגם לא קבעו גם את תחזית הצמיחה ואת יעד הגירעון לשנה הבאה. לכן, לא ניתן לומר עדיין מה היקף הצעדים שיידרשו כדי לעמוד ביעדי התקציב. הוא ציין כי כבר עתה ברור שהנתונים שפרסם בנק ישראל אינם מדויקים והיקף הקיצוצים והעלאת המסים יהיה קטן יותר מ-18 מיליארד שקל. בנוגע לצמצום הוצאות הממשלה אמר המקור כי "זה לא באמת קיצוץ. התקציב יגדל בשנה הבאה בכמה מיליארדי שקלים, אלא שהממשלה והכנסת כבר קיבלו החלטות שמשמעותן היא הוצאה כספית שעולה על היקף הגידול שנקבע".
עוד הבהיר כי באוצר לא יציעו לפגוע בתוספות שנועדו למימון חינוך חינם מגיל 3 מכיוון שלפי השקפת האוצר מדובר בצעד שמעודד השתלבות של שני ההורים בשוק העבודה ובכך תורם לגידול בתוצר. "אנחנו משתדלים להציע הצעות שלא יפגעו בצמיחה".
שר הביטחון משה (בוגי) יעלון הגיב מוקדם יותר על הפסקת אימוני המילואים: "צה"ל נמצא במצוקה תקציבית שאינה חדשה והנתונים הוצגו
בקבינט בתחילת השנה. תקציב הביטחון אינו הגדול ביותר אלא תקציב שהולך וקטן. לא נגייס מילואים גם לתעסוקה מבצעית".
מוקדם יותר היום, בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, התייחס הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ לכוונת צה"ל להפסיק את אימוני מערך המילואים בשל קשיים בתקציב: "אין פה טריק ואין פה שטיק. אני מוטרד מאוד כי אני חושב שאנחנו צריכים להבטיח את רמת הכשירות לאורך זמן". בדבריו בוועדת החוץ והביטחון בכנסת הרמטכ"ל הוסיף: "צה"ל הוא צבאה של המדינה ולא הפוך. נעשה כל מאמץ להבטיח את ביטחונם של אזרחי ישראל תחת כל מצב שנמצא".
מקור ביטחוני בכיר אמר בתגובה לאמירות מצד האוצר כי "ההתעקשות של אנשי האוצר להפיל את כל צרותיה של המדינה על הצבא עוד תוביל אותנו לאסון. אם המגמה הזו תימשך, נקבל צבא בינוני, כשהטובים פשוט לא ירצו להיות חלק ממנו. הניסיון של האוצר להאשים את מערכת הביטחון והצבא בכך שהם לוקחים כסף על חשבון צרכים חברתיים הוא שקרי ופופוליסטי. את מי האוצר תוקף? במי הוא רוצה לפגוע? במפעלים ביטחוניים בפריפריה? זה לא חברתי? הם ייאלצו לפטר אלפי עובדים בגלל האלימות של האוצר. הם תוקפים את משרתי הקבע, ומי הם משרתי הקבע? מאחורי ההסתה כלפיהם יש פנים ושמות ומשפחות שמשתכרות משכורות מינימום, ונגדים וקצינים שמרוויחים פחות ממתדלק שעובד מחוץ לבסיס. אלו קצינים שאין להם יום ואין להם לילה, שאין להם שבת וחג, שחלק גדול מהם לא מקיים חיי משפחה נורמליים. ההסתה כלפי צה"ל מהווה סיכון לביטחונה של המדינה, שפקידי האוצר ייקחו את זה בחשבון כשהם מכריזים מלחמה על מערכת הביטחון. הם חרתו על דגלם אג'נדה אחת: לבזות ולהשפיל את מערכת הביטחון ואת המשרתים בצה"ל, גם במחיר של פגיעה בביטחון המדינה".