עוקף פסיכומטרי: בחינת קבלה למשפטים
רפורמה באוניברסיטת חיפה תאפשר למאות מועמדים הקרובים לסף הקבלה לפקולטה למשפטים הזדמנות שנייה. בחינת המעבר הראשונה תתקיים בעוד כשבוע וחצי, ותבחן רק יכולות משפטיות. "הפסיכומטרי אולי מנבא הצלחה במקצועות ריאליים, אך הוא לא הותאם לתחום המשפטים"
הזדמנות שניה לסטודנטים ללימודי משפטים. אוניברסיטת חיפה תחל בחודש הבא לקיים "בחינת מעבר" לצורך קבלה לפקולטה למשפטים. הרפורמה החדשה תיכנס לתוקף כבר בתקופת ההרשמה הקרובה, לקראת שנת הלימודים תשע"ה.
כתבות נוספות בערוץ הלימודים של ynet:
הסינים ישקיעו 300 מיליון דולר באוניברסיטת ת"א
סטודנטים יזמים: קניות ברשת עם סטייליסט
הסטודנטים בספיר מצטרפים למחאת הפלפלים
"פיילוט שנערך במהלך השנה החולפת, הוכיח את חששות המרצים כי הבגרות והפסיכומטרי אינם מבטיחים ממוצע ציונים גבוה יותר במהלך התואר", מסביר פרופ' אייל גזל, סגן דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, אשר יזם את המהלך.
"הבחינה אולי מנבאת הצלחה במקצועות ריאליים, אך היא לא מתאימה לכל התחומים. לימודי משפטים שונים מלימודי כלכלה, מחשבים, הנדסה או שפות, וציון הקבלה של הפסיכומטרי לא עושה הבחנה בין התחומים השונים".
אין צורך בהכנה מוקדמת
השינוי בשיטת הקבלה חל כרגע רק על הפקולטה למשפטים. הוא יעניק הזדמנות נוספת לסטודנטים הנמצאים כעת בהליך הרשמה, וקרובים יחסית לסף הקבלה, לאחר שקלול ממוצע הבגרות והבחינה הפסיכומטרית.
- האם מכסת הסטודנטים שיוכלו להתקבל לפקולטה למשפטים יגדל?
פרופסור גזל: "המהלך החדש לא יגדיל את מספר הסטודנטים שיוכלו להתקבל ללימודים בפקולטה, אלא ייצור תמהיל חדש של סטודנטים המושתת בחלקו על יכולת חשיבה משפטית וזיקה לתחום. את אלה ינבא המבחן".
- מה יהיה מבנה הבחינה?
"הבחינה למעשה מתבססת על שיטת ההוראה בפקולטה למשפטים, ומשקפת את מבנה הבחינות במשפטים. אין צורך בהכנה מוקדמת לבחינה והיא תתבסס על חומר משפטי שיילמד במשך חצי שעה על-ידי אחד המרצים מהפקולטה למשפטים. מיד לאחר השיעור, תתקיים הבחינה שבה יוצג סיפור משפטי לדוגמה, אותו יצטרכו המועמדים לפתור".
- מדוע החלטתם לשנות את השיטה?
"כבר שנתיים שאנחנו בוחנים מחדש את שיטת הקבלה אצלנו, מפני שנוכחנו לגלות שסטודנטים מעולים שנמצאים כעת בפקולטה, התקבלו עם ממוצע משוקלל נמוך יחסית, ואילו סטודנטים פחות טובים, הגיעו עם ממוצע משוקלל גבוה".
- מדוע נבחרה דווקא בחינה זו?
"שקלנו לעשות ראיונות קבלה, אך הגענו למסקנה שגם בריאיון קשה לנבא הצלחה. בשנה שעברה ערכנו בחינת ניסיון, אותה עברו כל 200 הסטודנטים שכבר התקבלו לפקולטה בתחילת השנה. בסוף הסמסטר, לקחנו את ציוניהם בקורסים, והשווינו אותם לציון בבחינת הניסיון וראינו שהבחינה שערכנו מנבאת הצלחה בבחינות בצורה יותר טובה, מאשר ציוני הבגרות והפסיכומטרי".
לקבל את מי שהכי מתאים לתחום
לאחר הצלחת הפיילוט, הוחלט לשנות את שיטת הקבלה. הרפורמה תיכנס לתוקף כבר מתקופת ההרשמה הקרובה. המועד הראשון יתקיים ביום 1.6.14, ומועד נוסף יתקיים ביום 14.8.14. "היתרון של מי שנבחן בבחינה הראשונה הוא שעדיין מכסת הסטודנטים לא הושלמה, וזה עדיין שלב של הרשמה מוקדמת, כך שסיכויי הקבלה גבוהים יותר. לבחינה הראשונה נרשמו כבר כ-40 סטודנטים", אומר גזל.- האם בעקבות המהלך השתנה רף הציון הפסיכומטרי שנדרש לקבלה לפקולטה?
"כן. מכיוון שמכסת הקבלה נשארת אותה מכסה, נאלצנו להעלות את רף הפסיכומטרי שמעליו הקבלה לפקולטה היא אוטומטית. אלו ששקלול הציונים שלהם מעל לרף זה, לא יידרשו לעבור את בחינת המעבר. השארנו טווח ציונים די רחב, ומי שנמצא בו, נדרש לעבור את בחינת המעבר החדשה. בפועל, אפשר לומר שהורדנו את ציון הפסיכומטרי כדרישת חובה, בכ-40 נקודות.
"זהו צעד ראשון שעשינו כדי להחליש קצת את המשקל שניתן לציון הפסיכומטרי. זה לא שאנחנו רוצים להוריד את רמת התלמידים, אלא להיפך, אנחנו רוצים לקבל את מי שהכי מתאים לתחום ולא בהכרח את מי שהצליח בפסיכומטרי".
- האם ייתכן מצב שגם מדד זה לא יהיה מספיק מנבא בהמשך, לאחר שיקומו מכוני הכנה שיכינו גם לבחינה הזו?
"זה מסוג הבחינות שקשה להתכונן אליהן. עובדה שגם בפקולטה לומדים שלוש וחצי שנים, ועדיין יש כאלו שיודעים לנסח תשובה משפטית בצורה טובה יותר. למעשה הוספנו עוד מדד. אם בעבר התקבלו רק לפי בגרות, ואז נוספה הבחינה הפסיכומטרית, כעת ישנו מבחן נוסף המותאם לשיטת הלימוד של הפקולטה".
- מדוע לא כל המועמדים נדרשים לעבור את הבחינה הזו?
"כי זה לא שהפסיכומטרי לא מנבא, הוא כן מנבא את מי שנמצא בקצוות. כלומר מי שציון הפסיכומטרי שלו נמוך בצורה משמעותית, סביר להניח שפחות יצליח בלימודיו. ולהיפך, מי שציון הפסיכומטרי שלו גבוה במיוחד, סביר שיותר יצליח בלימודיו. בעיית הניבוי שלו הוא לגבי מי שנמצא בטווח הביניים. לגבי הטווח הזה, הוספנו עוד בחינה שנועדה להרחיב את אפשרות הקבלה, אך לאתר את המועמדים שיותר מתאימים למשפטים".